Verdidebatt

Utenriksminister Søreide vil mislykkes i Midtøsten.

Så lenge palestinerne blokkerer fredsprosessen i Midtøsten, vil ingen klare å komme nærmere en reell fred. Palestinerne har satt to krav før de kan forhandle, to krav som de vet at Israel ikke kan godta: De vil ikke anerkjenne Israel og de krever at alle etterkommerne av flyktningene fra 1948, kan vende «hjem».

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ine Eriksen Søreide har akkurat gjennomført samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas, og hun skal ha ros for at hun prøver å få til samtaler. Palestinerne har kommet i en gunstig posisjon for de vet at det er lite sannsynlig at det blir en tostatsløsning i nærmeste framtid. Ved å blokkere fredsprosessen med krav som Israel ikke kan godta, vil prosessen stå i stampe og palestinerne kan innkassere milliarder av kroner fra giverland som ikke vil stoppe prosessen. Ingen grupper i hele verden får så mye penger som palestinerne. Bare Norge gir rundt 1 milliard i året til palestinerne direkte og gjennom FN og USA er den største giveren med 6 milliarder kroner i året.

Palestinske flyktninger
Da Israel ble opprettet i 1948, gikk araberne til krig imot det nyopprettede landet, og denne krigen førte til at rundt 400.000 palestina-arabere flyktet (FN opererer med 700.000). Selv om de fleste av disse flyktningene er døde, har FN en særordning for palestina-arabere da deres etterkommerne også får flyktningestatus. FN har laget en egen organisasjon, UNRWA, som skal administrere disse flyktningene. Alle andre flyktninger etter 2. verdenskrig er blitt bosatt andre steder, mens palestina-arabere får betaling for å være flyktninger.

I august 2017 offentliggjorde UNRWA sitt regnskap. Det viste at organisasjonen i fjor brukte 1900 kroner i snitt på hver av de 5,3 millioner palestinerne de definerer som flyktninger. Til sammenligning bruker FN 450 kroner i snitt på andre flyktninger. I tillegg har UNRWA 30.000 ansatte, mens FNs høykommissær for flyktninger, som må håndtere flere titalls millioner flyktninger verden over, bare har 10.000 ansatte.

Selv om disse «flyktningene» ikke har bodd i Israel tidligere, krever PA-myndighetene at de kan «vende hjem» og bosette seg i Israel. Dersom dette skjer, blir palestina-araberne i flertall i Israel mens jødene blir i mindretall. Alle skjønner at dersom Israel skal være et demokrati, kan de ikke godta dette kravet.

Anerkjenne Israel
Ingen sann muslim kan anerkjenne Israels eksistens. Dette er det få norske politikere som skjønner. PLO og Hamas som styrer på Vestbredden og Gaza, sier helt åpent at Israel må utslettes og de presenterer kart over Midtøsten uten Israel. FA-myndigheten som ligger under PLO, er mer tilpasset FN og Vesten slik at de framstår som moderate. -  I Koranen sure 5, 60, står det at skriftens folk (jødene) er under Allahs forbannelse og de er dyr og apekatter. Dermed sier muslimene at det er et hån at jødene skal ha et land sammen med deres. Dyr kan ikke eie land.

Gjennom Camp-Davidforhandlingene i juli 2000, kunne Yasir Arafat som var formann for den palestinske selvstyremyndigheten, få 97% av Vestbredden og rettigheter over tempelplassen i Jerusalem, men han avslo. Han visste at dersom han hadde anerkjent Israel, hadde det vært hans sikre selvmord.

Fredsindustrien.
Flere 10.000-er av mennesker er ansatt i fredsindustrien for å skape fred i Midtøsten, og mange milliarder kroner blir investert hvert år. Mange er interessert i å holde dette gående fordi det er mange som tjener mye penger. Dermed er ikke fred så svært ønskelig for mange. Nå har USAs president Donald Trump innsett at de ikke kan pøse ut milliarder av dollar uten at noe skjer. Donald Trump har derfor sagt at han vil holde tilbake tilskudd til palestinerne for at de skal komme til forhandlingsbordet. Dette blir en stor utfordring for palestinerne fordi USA er den største bidragsyteren. Dette burde også Norge lære av, fordi vi må stille krav når vi gir så store tilskudd. Noe av det norske tilskuddet, går til terrorfamilier. PLO belønner personer og deres familie som begår terror mot jøder. Det blir spennende å følge med i fredsprosessen, men det blir nok ingen fred.

Trond Baugen

Adjunkt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt