Verdidebatt

Klask heller til misbrukerne

I kronikken Naturen som urverk klasker forfatteren til Galilei, Kepler og Newton, tre menn som har betydd enormt mye for moderne astronomi. Han kaller dem spøkelser som må jages.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kronikken i Vårt land  er en forkortet utgave av de to siste kapitlene i boka Naturfilosofi, som blir utgitt 11. januar. Forfatteren er Sigurd Hverven, stipendiat i filosofi  ved NTNU.

Hans hovedanliggende er viktig : Miljøkrisen krever et nytt syn på naturen. Han understreker at naturens egenverdi må anerkjennes. Naturen har en verdi ut over den rene nytteverdien  den har for mennesker.

Jeg er absolutt enig. Men når han hevder at vitenskapsmenn som Galilei, Kepler og Newton  er spøkelser som må jages bort fordi de har bidratt til å gitt oss et syn der naturen er tingliggjort, og dermed åpner for manipulasjon, bruk og utnyttelse av den, ja, da strever jeg med å forstå forfatteren.

Jeg har interessert meg for astronomi de siste årene. Der er Galilei, Kepler og Newton sentrale vitenskapsmenn.  Slik jeg leser dem var de primært opptatt av å forstå den forunderlige naturen, forstå universet; måle og prøve å forstå naturfenomener; at jorda ikke var sentrum i universet; prøve å måle jorda og de andre planetenes baner rundt sola,  prøve å måle og forstå tyngdekraften. Å være opptatt av at naturen, universet inklusive, ikke bare kan skildres med poesiens språk, men også så langt som mulig tallfestes og måles i matematikkens språk.

I gamle dager trodde man gudene var i naturen. Lyn og tordenvær ble forklart med at den norrøne guden Tor var lynende sint.  Jeg synes det er greiere med en fysisk forklaring på tordenværet, ja, en fysisk forklaring og måling og tallfesting av alle andre naturfenomen. Men det betyr da ikke en tenkning at siden naturvitenskapen  måler og og forklarer naturen, at naturen dermed blir tingliggjort i den forstand at mennesket har rett til å overforbruke og misbruke den.

Lenge før Galilei, Kepler og Newton var født, har mennesker  overforbrukt naturen når de hadde mulighet til det, og uansett hva slags syn de hadde på naturen.

Dagens problem er at vi har så mye større mulighet til overforbruk på grunn av en teknisk utvikling, på grunn av kapitalismens behov for stadig økt vekst, på grunn av griskhet og dumhet, lista kan bli lang. Det er mange å klaske til.

Som sagt jeg er enig i konklusjonen til Hverven; vi må begynne å behandle naturen på en mer hensynsfull måte.  Men jeg strever med at han kaller spennende vitenskapsmenn for spøkelser som må jages bort.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt