Marie Rein Bore

21

Plast dreper sjødyr, og jeg bidrar

"Død delfin funnet på Nesodden – var viklet inn i plast og tau

Publisert: 6. jan 2018

Saken om den døde delfinen sto i Aftenposten på lørdag.  Slike saker kunne ha stått hver dag og i alle media. For plast som havner i sjøen, er en fare for livet i havet.

Kanskje ikke du, men mange andre og i hvert fall jeg bidrar til at dette skjer. For det er så lettvint å takke ja til plastposen i butikken. For det er så lettvint å pakke ting inn i plast, for å være sikker på at mat holder seg. Osv. Osv.

For noen år siden var det en kampanje  der man skulle ta bort all plast og unødvendige emballasje fra ting man handlet i butikken og legge det igjen på butikkens disk. Det ble noen hauger. Men kampanjen døde bort. 

Og så viser det seg at plastavfallet som dreper liv i havet, stammer fra mange ulike steder og virksomheter. Problemet blir så stort og uoversiktlig, og jeg vet med meg selv at jeg lett gir opp. Min innsats hjelper jo ikke, det blir bare en dråpe i havet.

Så derfor spørsmål til andre verdidebattere:

Hva gjør dere for å redusere plastbruken? Og hva gjør dere for å få det å redusere plastbruken til å bli en daglig rutine?

Jo, jeg ser at dette kan virke naivt og enkelt. Men dette handler om miljøverdier. Og sjødyr dør. 

 

 

 

3 liker  
Kommentar #1

Gunn Hole

0 innlegg  10 kommentarer

Verken naivt eller enkelt

Publisert nesten 4 år siden

Takk for eit konkret,- og komplekst tema! Dette har i høgste grad med verdiar å gjere! Det fortvilande er at vi set altfor fast i eigne vanar, trass i kunnskap, og dermed forsøplar naturen og skapar liding for dyr. Plastbruk har breidd om seg som ei mare, og er i mange tilfelle heilt unødvendig. Du spør kva vi gjer for å redusere bruken. Det dreiar seg sjølvsagt om haldningar, og når vår tankeløyse får slike konsekvensar som du nemner, vaknar vi opp nokon kvar. Her er ein del av det eg prøver å vere bevisst på: Plukke plastsøppel som ligg i naturen./ Velge produkt som er laga av anna materiale enn plast, for eksempel eingongsbestikk og sugerør./ Vere konsekvent på eiga kjeldesortering./ Kjøpe vaskemiddel som har Svanemerket./ Kjøpe frukt og grønsaker som ikkje er pakka i plast./ Unngå bruk av plastposar, heller ta med eige bærenett til handlerunden./ Redusere søppelmengda generelt ved å levere inn ting til brukthandel og å kjøpe brukt.
Vi treng nok å minne kvarandre på at slike "enkle" ting har stor verdi!

Kommentar #2

Marie Rein Bore

21 innlegg  22 kommentarer

Forbud mot plastposer

Publisert nesten 4 år siden

Takk skal du ha for konkrete forslag til å redusere plastbruken!

I tillegg har jeg registrert at handelsbransjen har innført en plastposeavgift på 50 øre. Er det nok til å få bort bruken av plastposer?

 Jeg ser noen land, eksempelvis Frankrike, har innført forbud mot plastposer. 

Hvorfor ikke er slikt  forbud i Norge også?


 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere