Verdidebatt

Protestantiske troende fundamentalister, pass dere!! The Protestantism Betraied?

Ifølge Wikipedia er fundamentalistisk kristendom en evangelisk bevegelse som oppstod i USA rundt 1900. Fundamentalisme er egentlig bare klassisk protestantisme kokt ned til 5 punkt. Disse er: 1. Bibelens ufeilbarlighet. 2. Jomfrufødselen. 3. Jesus døde i menneskenes sted som soning for deres synd. Frelse kommer gjennom Guds nåde ved troen. 4. Jesu legemlige oppstandelse. 5. Jesu mirakler var ekte. Noen erstatta dette seinere med troen på at Jesu gjenkomst skulle skje før tusenårsriket..

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På 80-tallet gav den liberalteologiske lutherske teologen Martin E. Marty ut "The Fundamentalism Projekt" der han stempla motstanderene sine som fundamentalister, enten de var enige med de fem fundamenta eller ikke, og media startet å kalle ekstremistiske muslimer for fundamentalister. Selv om både fundamentalister (i den originale betydningen) og de som nå ble stemplet som det protesterte, fortsatte ordet å skli ut. (Wikipedia)

Men det som fanger min interesse er hvordan merkelappen fundamentalist stadig dukker opp i språkbruken til de kristne høyrekreftene i USA godt hjulpet av katolske kilder. Og jeg kjenner ikke til noen som bedre er i stand til å dokumentere dette enn professor Walter Veith. I oktober 2017 var han København med noen programmer med undetittelen "The Battle for your Mind".

I programmet "The Protestantism Betrayed" del 2, kommer han også inn på den fundamentalistiske merkelappen som henges på troende mennesker. Men her kan en vel si at professoren til gjengjeld evner å henge bjella på katta så det holder!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt