Verdidebatt

En lydig hund?

Men sekelets siste informasjon er ikke nummer en. For hva som ikke vil forandre seg i morgen eller om hundre, år er menneskets verd.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I denne verden ser vi på informasjon som kunnskap, og som svært verdifull. Dette fordi informasjon styrer det meste som skjer i samfunnet

De systemene som er i sving i dag overstyrer menneskeligheten, på den måten at sekelets siste informasjon i form av forskning, avhandlinger og andre repporter skal fores til de mottaglige.

Og de mottaglige innefor systemet er konsulenter, politikere spinndoktorer, lærere, motivatorer eller ”prester” som taler om økonomi med overskudd i mente mellom ørene. Felles er løpeguttmentaliteten for at systemet de er styrt av skal virke og gode rapporter kan avleveres.

Men informasjonen binder når ikke mennesket sees først. Da vil man handle etter informasjonens veiledning. Hva er et menneske som adlyder og ikke har kontroll på informasjonen som er matet inn i maskiner og programmer?

En lydig hund er svaret, som danser etter algoritmers piper og sitter når den blir fortalt. Hunden stemmer når informasjonen sier det er på tide, og velger side etter hvilken tentakel av informasjon som passer.

Neste år er ny informasjon tilgjengelig, den gamle er utgått og vi ruller på ny rundt etter den nye pipen. Dette fordi systemet med sin viktige informasjon er nummer en.

Men sekelets siste informasjon er ikke nummer en. For hva som ikke vil forandre seg i morgen eller om hundre, år er menneskets verd.

Derfor burde denne uforanderlige verdien, denne sovende svanen settes først. Alle skal ha mat og tak over hodet, alle skal ha rett på lege, tannlege og lignende. Og de som jobber innefor systemet bør være pliktige til å se mennesket før systemet.

Når dette er på plass, og ressursene fins, så kan vi ta neste skritt sammen som mennesker. Og det enkle med dette som ikke læres av sekelets siste informasjon eller andre tentakler av informasjon sekelet har gitt oss, er at det menneskelige finnes i oss.

Uten skole og utdanning kan et primitivt menneske være langt mer menneskelig enn den mest skolerte professor i sekelets viten, som kan være helt uten inndannelse for å si det slik.

Vær et menneske er derfor min oppfordring, så kan vi se hvor det fører oss. Da vil ikke alskens informasjon lede oss, men motsatt.

PS; Dette er ikke et politisk innlegg fra venstre eller høyre, men et slag for menneskets verdi.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt