Torvid Høiland

13

Har du et åpent eller et lukket sinn?

Publisert: 30. des 2017

Folk med ulike syn i forskjellige saker beskylder gjerne hverandre for å ha lukkede sinn og ikke være åpne for andre idéer enn deres egne.

Dette gjelder ikke minst i debatter mellom religiøse folk og ateister. Og lukkede sinn finnes vel på begge sider i spørsmålet om der eksisterer noen gud eller ikke.

Et lukket sinn vil aldri endre oppfatning uansett hva som fremlegges av evidens for at oppfatningen er feil. Et åpent (men rasjonelt) sinn, derimot, vil endre oppfatning dersom ugjendrivelig evidens fremlegges for at oppfatningen er feil.

Kjære leser, har du et åpent eller lukket sinn?

Jeg har et forslag til et kriterium som kan brukes til å avgjøre om sinnet ditt er åpent eller lukket:

Kan du gi et konkret eksempel på evidens som ville få deg til å endre oppfatning, eller i det minste begynne å tvile på om du har rett? Det må dreie seg om KONKRET evidens. Hvis den kristne for eksempel sier «Jeg vil slutte å tro at Gud finnes hvis noen kan bevise at han ikke finnes», eller hvis ateisten sier «Jeg vil begynne å tro på Gud dersom noen kan bevise at han eksisterer», så er disse utsagnene like ubrukelige, for hva er et bevis for en guds eksistens eller ikke-eksistens?

Jeg vil som eksempel presentere et konkret eksempel på evidens som ville fått meg til å tvile på min ateisme: I en debatt nylig om der er et liv etter døden, nevnte jeg at man på et sykehus i USA hadde opplevd at mange pasienter som under operasjon ble holdt i en død-lignende tilstand, etterpå fortalte at de hadde vært ute av kroppen og svevet rundt under taket i operasjonssalen og så alt som foregikk der. Sykehusets ledelse ville undersøke dette nærmere, og fikk malt noen oppover-vendte tavler som ville være synlige for ånder som svevet under taket. Ingen som var til stede under operasjonen fikk vite hva som var malt på tavlene. Ingen av pasientene som påstod at de hadde vært ute av kroppen kunne fortelle hva som var malt på tavlene. Dette skyldes antakelig at ute-av-kroppen-opplevelsen var en slags hallusinasjon bygget i alle fall delvis på hva legene snakket om under operasjonen.

Men la oss tenke oss at pasientene hadde klart å fortelle hva som var malt på tavlene. Dette ville for meg vært evidens (men ikke bevis) på at bevisstheten/sjelen kan eksistere uavhengig av kroppen. Men jeg ville krevd kvalitetssikring av eksperimentet først. Jeg ville ha krevd at man utførte denne type testing ved en god del sykehus og fikk samme resultater i alle sykehus. (Det ville vært svært underlig hvis det kun var på ett eller noen få sykehus at pasientene klarte å forlate kroppen sin.). Dernest ville jeg krevd at alle involverte parter skulle testes med løgndetektor for å få slått fast at ingen som befant seg på operasjonsstuen visste hva som var malt på tavlene.

Kan noen andre gi et konkret eksempel på noe som ville fått dem til å tvile på egne oppfatninger?

2 liker  
Kommentar #1

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Åååå...

Publisert nesten 4 år siden

Det var vel et bra innlegg! Jeg har et helt åpent sinn (tror jeg). Jeg er veldig jordnær og lar meg ikke så lett affektere, eller falle av stolen. Og så kommer det jo litt an på hva saken gjelder. Dersom vi diskuterer religion, er jeg åpen for at flere religioner kan ha sannheter i seg som vil føre til en religion med tiden. Jeg er også åpen for at skriften kan ha flere sider ved seg, så som en forseglet bok i boken, skrift som opptrer gjennom tallkombinasjoer. (Bibelkoden) 

Dersom bevis oppstår er jeg ganske ivrig på å synliggjøre beviset for andre. Dersom Gud forteller meg at han er Gud, må han bevise det! Foreløpig har man bare en komplex bok å forholde seg til. I den står det på følgende vis: Ingen har noen gang sett Gud eller hørt hans røst. - Vel, jeg er tilbøyelig til å tro det fordi det er ikke noen løgn eller oppfordring til fri fantasi, eller oppfordring til å ha noen tro om det i det hele tatt. Det er jo bare ord.

Når jeg så leser videre oppfatter jeg dette som profetier, altså ting som ikke er skjedd ennå, for det står videre om inngåelser av pakter at i dager som kommer vil jeg (Herren) legge mine lovbud i deres sinn og skrive dem i deres hjerter. Jeg skal være deres Gud og de skal være mitt folk. Da skal ingen lengre undervise  sin landsmann eller sin bror å si: Kjenn Herren - For de skal alle kjenne meg, både små og store...For i nåde vil jeg tilgi all uretten deres og ikke lengre huske synden.

Dette er helt greit for meg, her har jeg et åpent sinn  til å tro at dette vil jeg kunne oppleve en gang, fortsatt bare ord i en profeti, men siden Gud også forteller hvem han egentlig er, ja så har jeg tilbøyelighet til å tro på ham.

Jeg kan se at du tar opp Guds eksistensnivå, og det er vel et fåfengt og nokså håpløst prosjekt som bare beviser hvor naiv du er? Siden Gud også hevder å være alfa og omega: han som er og som var og som kommer... har han nok kunnskap til enten å tilfredsstille din krav, eller la være. Han er vis nok til å overstyre menneskelige undersøkelser på sin egen hjemmebane - det usynlige vesen.

Jeg fikk et bevis for noen år siden: Spylevæsketanken på bilen min hadde en ørliten lekkasje. Jeg fikset den og fylte på 4 l spylevæske på tanken, kjørte den inn i garasjen og låste både den og porten.

Morgenen etter sjekket jeg, og da var tanken tom og gulvet tørt, det hadde aldri hendt før - gjett om jeg ble stående å gape? Vel, jeg hadde ikke mer tid å bruke på dette for jeg hadde det småtravelt og skulle på jobb. Men jeg helte på nye 4 l væske på tanke før jeg dro. Solen skinte og asfalten var tørr, og bilen stod i 8 timer uten å lekke en dråpe.

Da jeg kom hjem kjørte jeg bilen i garasjen igjen, låste bil og port som før, men denne gangen satte jeg på en sensoralarm. Den gikk av kl 4.00 på morgensiden og tanken var på nytt tømt og gulvet tørt. Og det var ingen der, porten og bilen var fremdeles låst. Jeg hadde ikke mer spylevæske igjen så jeg fylte på vann og salo. Det avsluttet leken. Men hva var det?

Noe lignende skjedde mens jeg skiftet motorolje til konas bil, oljetappen som jeg la på luftfilterlokket ble borte mens jeg samtidig la om dekk. Jeg fant den igjen, dvs jeg fikk en følelse om å gå inn i min garasje som var låst, der fant jeg den på et av spikerslagene der inne. Det lignet på min avdødes brors hyss... ;-) 

Jeg har mye mer å vise til... et videoopptakskamera som bare stod som overvåkningskamera inne i låst hus ble fiklet med (rare lyder og med zomelyd uten zoming)  Ingenting å se på filmen untatt noen forstyrrelser som beveget seg over skjermen. Da jeg kjørte på slow og stillbilde der bevegelsen var, ble det til en regnbuesøyle...

Det er mer mellom himmel og jord enn man aner...

2 liker  
Kommentar #2

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

UÆHH

Publisert nesten 4 år siden

spøkelser!!!

Min venninne hadde hatt innbrudd i huset mens hun selv var borte. Huset var avlåst og alarmen hadde stått på, men sølvtøyet manglet.

1 liker  
Kommentar #3

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Ghost/ ånd...

Publisert nesten 4 år siden

Ja, det var en tid jeg ble sterkt plaget, nå bryr jeg meg ikke så mye med det, og det har avtatt. Disiplene så jo også et spøkelse... så det tror jeg er mer vanlig... en kan i hvert fall ha et åpent sinn om det? (Matt 14,26 > Luk 24,37 )

Kommentar #4

Kjetil Mæhle

68 innlegg  768 kommentarer

Det er mye jeg ikke forstår Kjell... også ved deg

Publisert nesten 4 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Det var vel et bra innlegg! Jeg har et helt åpent sinn (tror jeg). Jeg er veldig jordnær og lar meg ikke så lett affektere, eller falle av stolen.

Men det var nærmest koselig og morsomt å lese innlegget ditt!

2 liker  
Kommentar #5

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Publisert nesten 4 år siden
Kjetil Mæhle. Gå til den siterte teksten.
Men det var nærmest koselig og morsomt å lese innlegget ditt!

Mener du innlegget eller kommentaren? Jeg likte å lese begge.

1 liker  
Kommentar #6

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Hei!

Publisert nesten 4 år siden
Kjetil Mæhle. Gå til den siterte teksten.
Men det var nærmest koselig og morsomt å lese innlegget ditt!

Takk for det!

Koselig kommentar Marianne Solli!

Ha et riktig godt nyttår !

2 liker  
Kommentar #7

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Publisert nesten 4 år siden

Takk for hilsen! Godt nytt år til deg også. Vi treffes sikkert på nyåret ... på VD.

1 liker  
Kommentar #8

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Dersom...

Publisert nesten 4 år siden
Torvid Høiland. Gå til den siterte teksten.
Kan noen andre gi et konkret eksempel på noe som ville fått dem til å tvile på egne oppfatninger?

... jeg hadde trodd på liv etter døden, hadde dette programmet (Rolf Eriks historie), fått meg til (i det minste) å tvile. 

Programmet tar også opp "eksperimentet" som du nevner, på et sykehus. 

Legg merke til hvordan den "synske" snor seg unna konkrete spørsmål.

Enjoy. Vel verdt å se (igjen), synes nå jeg.

https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen

1 liker  
Kommentar #9

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Tusen takk k. 8

Publisert nesten 4 år siden

for linken du sendte. Jeg så hele. Tenk at 2000 såkalte medier ikke hadde klart å få frem budskapet Rolf Erik hadde skrevet ned. Og ingen klarte å få frem dette spesielle ordet. Humbug alt i hop altså. Men betaling i dyre dommer tar de uten blussel. Åndenes avmakt ...

1 liker  
Kommentar #10

Torvid Høiland

13 innlegg  636 kommentarer

Skuffende

Publisert nesten 4 år siden

at ingen har tatt utfordringen min. Men c'est la vie.

Kommentar #11

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Publisert nesten 4 år siden

Jeg synes nok at Anne streifet godt innom med sin henvisning. Kanskje er det ikke noen av leserne som har hatt opplevelser, som har endret deres liv totalt. Det som er felles med slike (normale?) ut av kroppen opplevelser er jo at ingen av dem døde. De "kom tilbake" og fikk fortalt om sine opplevelser svevende under taket. 

Kommentar #12

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Plutselig tilbake!

Publisert nesten 4 år siden

Den dokumentaren Anne viser til har jeg sett før. Lommel er vel inne på det som mest sannsynlig er den riktige forklaringen, at bevisstheten ikke er lokal, men kommer fra et sted utenfra. 

Så vidt jeg vet skal man ikke oppsøke døde mennesker i følge Bibelen, for da har man jo avslørt Gud. Og det vil han vel ikke siden han helt klart og tydelig har fastsatt både tiden og målet sitt, så jeg er ikke forbauset over at mediene ikke klarte å få den kontakten som ble avtalt forut, for det er ikke de døde som styrer den slags kommunikasjon. Sjelen (bevisstheten) går til Gud, men ved en nær døden opplevelse går sjelen tilbake til hjernen, og derfor denne utenfor kroppen opplevelsen.

Det jeg vet angående dette er at det opprettes en sendebølge mellom Gud og pasient. Mennesker styres gjerne i dagliglivet av en slik sendebølge som produserer tankene dine. Jeg mener det finnes en salme som er inne på det samme? - Herre styr du mine tanker?
Matt 10,19-20 er inne på det samme prosjektet:

Men når de arresterer dere, skal dere ikke bekymre dere for hvordan dere skal tale, eller hva dere skal si. Det skal bli gitt dere i samme stund hva dere skal si. For det er ikke dere som taler, men det er deres Fars Ånd som taler gjennom dere. - Men dette er tale, men tankene styrer talen.

Eller hva med Matt 10,28?

1 liker  
Kommentar #13

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Åndenes makt

Publisert nesten 4 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Så vidt jeg vet skal man ikke oppsøke døde mennesker i følge Bibelen, for da har man jo avslørt Gud. Og det vil han vel ikke

Mener du at nå er han avslørt, eller ...? Jeg oppfattet det slik at de heller gikk inn for å avsløre slike personer som tar seg rundelig betalt for å lure pårørende til døde mennesker. Det klarte de jo, og det var nok ingen som forventet at disse mediene skulle klare oppgaven(e). Den tryllekunstneren viste også hvilke trikk mediene benytter seg av, og der hadde jo også mange blitt forført av hans teknikker for å få opplysninger han kunne benytte seg av.

Kommentar #14

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Nei

Publisert nesten 4 år siden
Marianne Solli. Gå til den siterte teksten.
Mener du at nå er han avslørt, eller ...? Jeg oppfattet det slik at de heller gikk inn for å avsløre slike personer som tar seg rundelig betalt for å lure pårørende til døde mennesker.

Nei, jeg viser til at når en dør går sjelen til Gud og oppbevares der: 4 Esra 7,78 der den oppbevares til den siste dag (foregående vers) da oppstandelsen vil skje. Når jeg henviste til Bibelen angående å søke opp de avdøde sikter jeg til 3 Mos 19,31 mf. henvisninger. 5 Mos 18,10f, 

Gud lar seg aldri avsløre, han kjenner til et hvert instrument eller triks som brukes.

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere