Verdidebatt

Tanker om jomfrufødsler

Jomfrufødselen kan tenkes å være noe som angår hvert enkelt menneske. Noe som i så fall gjør evangeliets julebudskap relevant, for at hin enkelte skal kunne gjenkjenne seg i Kristus og bli helhetlig selvbevisst – – – midt i livet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«En jomfrufødsel er ikke fysisk mulig, og et opplyst menneske kan derfor ikke tro på juleevangeliets budskap med integriteten i behold.» Sitatet innleder omtalen av den første av fire «myter» om julen i Dagen fredag 15. desember. Hvis mennesket først og fremst oppfattes som noe fysisk, sanselig eller legemlig, og dernest som noe metafysisk, oversanselig eller åndelig, er jeg enig i påstanden. Hvis det er omvendt – slik definisjonen av mennesket i 1 Mos. 1, 27 taler for – er jeg uenig i påstanden, jf.: «Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det; til mann og kvinne skapte han dem.»

Tolket i lys av det universelle bildet Jesus tegner av Gud som en treenig verdirelasjon – bestående av Faderen, Sønnen og Den hellige ånd – fremstår mennesket først og fremst som noe mer enn tvetydig i åndelig forstand, og dernest som noe mer enn entydig i legemlig forstand. I og med at en jomfrufødsel ikke er fysisk mulig, faller det følgelig et opplyst menneske naturlig å spørre seg om jomfrufødsler snarere handler om menneskets åndelige (gjen)fødsel enn menneskets legemlige – som gutt eller jente; ikke-kvinne eller ikke-mann. Slik forstått er det slett ikke umulig å tenke seg at den som føder, er jomfru i åndelig forstand. Heller ikke at det som fødes, er noe jomfruelig. Noe som ennå ikke er kommet ut av mors liv, i åndelig forstand. Noe under videre utvikling og modning. Ikke bare i legemlig eller enhetlig forstand. Noe som med tid og stunder vil komme ut av «egget», også i åndelig eller hel(het)lig forstand.

Slik tolket blir jomfrufødselen noe som angår hvert enkelt menneske. Noe som også gjør (jule)evangeliet relevant, for at hin enkelte kan gjenkjenne seg i Kristus og bli helhetlig selvbevisst – – – midt i livet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt