Erling Grape

57

Ingen konspirasjonsteori

Europeiske våpen solgt til USA og Saudi-Arabia, har på ulovlig vis havnet i hendene på opprørere i Syria, blant dem IS, går det fram av en ny rapport.

Publisert: 15. des 2017

IS fikk europeiske våpen via USA og Saudi-Arabia

I mange diskusjoner omkring krigen i Syria og Irak, har spørsmålet om Saudi-Arabia og USA sin rolle i å støtte IS blitt diskutert. Påstander og henvisning til at Saudi-Arabia og USA har støttet IS, ikke bare de "moderate" jihadistene, har blitt forsøkt latterliggjort. Nå som IS er på retur og jihadistene taper terreng, bekrefter nye undersøkelser disse påstandene. IS har mottatt våpen via USA og Saudi-Arabia, det var ingen konspirasjonsteori, men i stedet den svarte virkelighet.

5 liker  
Kommentar #1

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Erling Grape. Gå til den siterte teksten.
Påstander og henvisning til at Saudi-Arabia og USA har støttet IS, ikke bare de "moderate" jihadistene, har blitt forsøkt latterliggjort.

Dette avhenger av hva du legger i "støttet IS"? At våpen tilført regionen av amerikanerne har havnet i IS hender, har vært antatt eller kjent lenge. Grupper som har mottatt vestlig støtte og våpen, har gått over til IS eller er blitt utradert av IS. Dette har vært et etablert og uomtvistet faktum og ikke en konspirasjonsteori.

Konspirasjonsteorien dreier seg om påstandene til miljøet rundt Grape som insisterer på at IS med vitende og vilje er skapt og støttet av USA. Denne teorien bevises selvsagt ikke av rapporten som Grape linker til, men på vanlig konspirasjonsteoretisk vis, fremstilles det som at den gjør det!

Er teorien utenkelig? I utgangspunktet ikke. USA har en lang tradisjon for å ikke være så nøye på hvem man samarbeider med for å nå sine utenrikspolitiske mål. Men holdbarheten i denne teorien ramler sammen om man ser på de fakta vi faktisk kjenner og som Grape i vanlig konspirasjonsteoretisk ånd, velger å overse.

Det er svært mye man kan kritisere USA for i deres politiske og militære inngripen i regionen. Jeg skal la være å kommentere forholdene som førte til at Saddam ble militært fjernet, men se på politikken da Irak skulle bygges opp igjen. På den ene side ble den sunnimuslimske befolkningen skjøvet i bakgrunnen sammen med militære og administrasjon fra Saddamtiden. I disse gruppene vokste et irakisk Al-Qaida frem som seinere løsrev seg og ble IS. Vi kan godt gi USA et ansvar for at denne framveksten ble mulig, men ikke for å aktivt etablere disse. Tvert i mot var det disse gruppene som utgjorde den viktigste militære motstanden, både mot USA, men også det nye regimet. I tillegg fantes noen shiamuslimske militser som periodevis utgjorde en trussel.

Det ser ut som disse konspirasjonsteoretikerne igjen smelter sammen ytre høyre og ytre venstre. Her finner de sammen alt fra Hanne Nabintu Herland til konspimiljøet rundt Trond Andersen i gruppa "vi som bryr oss om avisa Klassekampen" som ikke lengre er så veldig glad i Klassekampen.

3 liker  
Kommentar #2

Lukas F. Olsnes-Lea

12 innlegg  150 kommentarer

Ikke dumping av våpen i fjellene? CIA våpen?

Publisert over 4 år siden

Min oppfatning av disse våpen til Syria og Irak ved IS er at det er CIA (Central Int. Agency) som dumpet dem der i fjellene på grensen mellom disse 2 land.

Oktober, 2012? På TV2, "fly fra CIA dumper kontainere i fjellområdet mellom Syria og Irak", "men uheldigvis borte nå, referanse utilgjengelig". Video fra et fly (Galaxy G5 eller noe?) som lemper ut en kontainer i fallskjerm i nettopp disse fjellene.

Sannsynligvis på grunn av USAs politikk fundert på "opptøyer" i en liten by i Syria.

Altså, jeg vet ikke helt sikkert, men når informasjonen på nettet stadig forandrer seg og historieskrivingen er blitt politisk så må jeg ha lov å bruke (god) hukommelse. Forhåpentligvis er det noen som husker det samme.

(CIA har jo fra før å stå til ansvar for WMD i Irak og disse samme hemmlige forhandlingene med Saddam Hussein i Irak også.)

Kommentar #3

Erling Grape

57 innlegg  1046 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Litt mer info omkring våpentransporten fra Øst-Europa, kjøpt opp av USA og transportert til Midt-Østen via Tyrkia og Jordan.

IS-våpen kan spores til USA

3 liker  
Kommentar #4

Erling Grape

57 innlegg  1046 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Litt mer info omkring våpentransporten fra Øst-Europa, kjøpt opp av USA og transportert til Midt-Østen via Tyrkia og Jordan.

IS-våpen kan spores til USA

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere