Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

Tente Trump lunta?

Forstår Donald Trump hvor betent Jerusalem-spørsmålet er? Eller tenker han bare på å tekkes kristenkonservative velgere?

Publisert: 8. des 2017


«Nå har Trump startet den tredje verdenskrig», sa mannen på bilvaskeriet i går. Han er muslim og mener Trump har gitt klarsignal til jødene om at de kan overta de hellige stedene i Al Quds. Det vil muslimene aldri godta.
Det er mange som varsler vold og krig som følge av den amerikanske presidentens signal om at USAs ambassade skal flyttes til Jerusalem.
Men det blir ingen tredje intifada bare fordi Hamas proklamerer det. Palestinere flest har forlengst gitt opp tostatsløsningen. For dem er dette bare enda en ydmykelse. Men når blir det så mange av dem at det fører til en eksplosjon?
Jerusalem handler dessuten om mye mer enn om Israel. Jerusalem angår alle jøder, muslimer og kristne i hele verden.

«Jeg ønsker dere velkommen til Israels hovedstad, selv om jeg vet du må si deg uenig i at vi er der», sa Jerusalems legendariske borgermester Teddy Kollek da han ønsket velkommen til en middag jeg deltok på i 1985.
Det siste var myntet på Norges ambassadør i Israel. Norge anerkjente verken den gang eller nå at Jerusalem er Israels hovedstad fordi FN har vedtatt at byen skal være internasjonalt område.
Det er noe krampaktig over denne insisteringen på at Israels hovedstad ikke ligger der den faktisk ligger. Alle ambassadebilene som hver dag kjører fra Tel Aviv til Jerusalem for å opprettholde kontakten til israelske myndigheter, demonstrerer absurditeten.
Vest-Jerusalem er og vil forbli Israels hovedstad. Så langt har Trump et poeng når han sier at han bare har godkjent det som er fakta.
Men problemet er at Israel ikke nøyer seg med Vest-Jerusalem som sin hovedstad. De har annektert også Øst-Jerusalem og bygger drabantbyer på Vestbredden som de vil innlemme i sitt Stor-Jerusalem. De nekter palestinerne som bor i byen statsborgerskap, og viser dermed at det fortsatt ikke er en vanlig israelsk by.

«Jerusalem har vært Israels hovedstad i 3000 år. På tide at verden anerkjenner det», sies det. Men sier man bare det, gjør man palestinerne usynlige og setter en strek over deres tusenårige tilknytning til byen.
Siden år 63 før Kristus har Jerusalem vært okkupert av ulike stormakter, og har deretter ikke vært hovedstad i noen egen stat før Israel ble opprettet. Men byen har vært helt sentral for de kristne og muslimene som har bodd der i hundrevis av år. Å ikke anerkjenne deres tilknytning til Jerusalem, er å gjøre dem urett.
Donald Trump avsluttet talen sin med «God bless the Palestinians» - og alle som mener de ikke finnes kan jo merke seg det. Han ga heller ikke sin tilslutning til Israels tese om det hele og udelelige Jerusalem, men sa at det må trekkes grenser. Det kan bety at han vil at Israel skal dele byen med palestinerne.
Men den israelske regjeringen tar nå likevel Trump til inntekt for sitt syn ved å sette i gang bygging av 40.000 nye boliger i de omstridte delene av Jerusalem. Vil Trump bare godta det?

Den manglende forståelsen av hvor betent Jerusalem-spørsmålet er, har preget amerikanernes innsats i fredsprosessen hele veien. Det viste seg ikke minst i Camp David i 2000, da det plutselig gikk opp for Bill Clinton at det var umulig for Yasser Arafat på vegne av all verdens muslimer å gi fra seg kravet på kontroll over Al Aqsa. Det var da den andre intifadaen i realiteten begynte.
Trump poengterer at han bare oppfyller et vedtak i den amerikanske kongressen i 1995. Men dette vedtaket var resultatet av iherdig lobbyvirksomhet fra opposisjonspolitikeren Benjamin Netanyahu, som ønsket å få satt en stopper for Rabins fredsprosess ved å knuse palestinernes håp om en egen stat med hovedstad i Jerusalem.
Om statsminister Netanyahu virkelig ønsket at dette gamle vedtaket skulle bli virkelighet nå, vet vi ikke. Han må selvsagt framstille Trumps erklæring som en seier for seg selv. Men så langt har han bare mottatt gaven. Hva prisen blir, er det ingen som vet.

Hvis Jerusalem skal ha troverdighet som Israels hovedstad, må Israel gi fulle rettigheter til de 3-400.000 palestinerne som bor der. Er Netanyahu villig til å betale den prisen?
Og hvis Donald Trump mener alvor med at han vil ha fortgang i fredsforhandlingene, kan ikke Netanyahu lenger late som han vil ha palestinsk stat samtidig som han i praksis gjør staten umulig. Han må ta et valg som kan koste ham makten.
Det farligste for Israel er likevel ydmykelsen av Mahmoud Abbas som Trump har gjort seg skyldig i. Palestinernes president står tilbake som den store taperen, uten noen løfter til palestinerne samtidig som jødene har fått sitt. Om Abbas mister makten, vil Israel miste det sikkerhetssamarbeidet som har holdt terrorismen unna Israel. De risikerer også at Hamas tar makten på Vestbredden.
Og den tilnærmingen til arabiske land som Netanyahu har arbeidet for i lang tid, blir satt tilbake, i det minste for en tid framover.
Donald Trump tror han har gjort Israel en tjeneste. Det kan vise seg å ha vært en bjørnetjeneste.

7 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #151

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Etter nøye gjennomtenkning innser jeg at jeg ikke kan forsvare å kalle Netanyahu for fascist. Han er nasjonalist og imperialist, men jeg har ikke dekning for å påstå at hans opptreden som "nasjonens sterke mann" er basert på rolle som diktator. (Israel har, når alt kommer til alt, et slags demokratisk system som han henter sitt mandat fra). Netanyahu oppfyller derfor bare tre av de fire kriteriene som i følge definisjonen må tilfredsstilles for å være "fullblods" fascist.

"Konflikten mellom israelere og palestinere...er preget av religion og...etnisitet"

"den jødiske kulturen er den islamske overlegen på alle måter"

"den jødiske kulturs overlegenhet"

Disse sitatene underbygger Netanyahu-regimets rasistiske karakter. Definisjonen av rasisme gjelder forskjellsbehandling av mennesker på grunn av (eksempelvis) religion eller etnisitet. Mener man i tillegg at forskjellsbehandlingen kan forsvares ut fra "overlegen kultur", så er rasismen grov.

I tillegg er det også slik at Netanyahu-regimet vil definere sin nasjon som å være "jødisk", altså fortrinnsvis, eller bare, for mosaisk troende. Dermed kobles "nasjonalitet" til "religion", og rasismen blir enda grovere, samt den oppfyller da betingelsene for å kunne utarte til apartheid (noe som i praksis allerede har inntruffet).

Kommentar #152

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.

Der er flere medier, der er afsløret i at levere udstyr og penge for at få nogle 'gode nyheder', bl.a. franske Canal 2 - det er CNN og DR også afsløret i andre steder.

Det beste vi kan håpe på er at palestinerne rett og slett går lei av å være "hele" verdens dukkemenn.

Det er en væsentlig del af deres levevej - Vesten har betalt mere til dem, end til hele Afrika og de er blevet afhængige af krig.

Blev der fred, stod araberne med et alvorligt forsørgelsesproblem.

Ja, der har du en mer direkte side av saken, at vestlige stater (med Norge i spissen) og medier faktisk betaler dem for å drive terror mot Israel og jødene.

Samtidig som BDS-kampanjen aktivt arbeider for å ødelegge deres andre inntektsmuligheter ved å fratvinge israelske foretak å skape arbeidsplasser for dem.

8 liker  
Kommentar #153

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Dette var et grovt nedlatende utsagn fra din side, rettet mot en hel nasjon.

Nei, det var tvert imot statsledere, verdenspressen og "ekspertene" jeg kritiserte i den kommentaren. De bruker palestinerne til sitt eget antisemittiske formål.

10 liker  
Kommentar #154

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Når det gjelder de såkalte "araberstatene", så fordømte Den Arabiske Liga Trump sitt Jerusalem-utspill - men uten å varsle konkrete tiltak.

I nærområdet har det vært særlig omfattende demonstrasjoner i Libanon, og Hizbollah har varslet at de i en grad trekker sine militære styrker ut av Syria samt at organisasjonen ser det som en hovedoppgave å stå på palestinernes side.

I større, muslimske land som Tyrkia, Pakistan og Indonesia har demonstrasjonene vært mer omfattende enn i de såkalte "araberstatene". Tyrkia har innkalt muslimske stater til et krisemøte om situasjonen på onsdag.

Iran og Russland har offisielt tatt avstand fra Trumps Jerusalem-utspill.

Det har også EU, men tidligere østblokk-stater som Tsjekkia, Ungarn (og Latvia?) tar dissens kontra EUs utenrikspolitikk i spørsmålet og har proklamert at de også vil flytte sine Israel-ambassader til Jerusalem.

Putin har vært på reise til den russiske flybasen i Syria, samt til Kairo og Ankara. Nå "flørter" Russland med USA-allierte som Egypt og Tyrkia, og innleder økonomisk samarbeid med dem. Tyrkia, som har NATOs nest største (konvensjonelle) militærmakt, har truet med å bryte forbindelsen både med Israel og USA.

Israel har (sin vane tro) utført flyangrep mot Gaza.

Kommentar #155

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Påstår du i fullt alvor at statsledere, verdenspressen og "ekspertene" har antisemittiske formål?

Kommentar #156

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Påstår du i fullt alvor at statsledere, verdenspressen og "ekspertene" har antisemittiske formål?

Absolutt! Det er da åpenbart!

Enklest ser en det ved å telle antall resolusjoner i FN som Israel har fått mot seg sammenlignet med andre land, sett i lys av sakenes objektive alvorlighetsgrad. 

Eller telle antall utenlandske journalister i Israel, sammenlignet med andre steder.

Eller antall nyhetsoppslag som denne konflikten får, sammenlignet med andre. Samt balansen i denne nyhetsformidlingen. Feks får en palestiner drept av en israeler mer oppmerksomhet og fordømmelse enn hundre drepte andre steder i Midt-Østen, i Afrika eller Asia. Palestinerene som bodde i Syria, derimot, er det vel få som har hørt om. Heller ikke palestinerene i Libanon får særlig mye oppmerksomhet eller penger. Det er kun når det er jøder som utgjør den andre part, at saken drar verdens oppmerksomhet og penger.

Ferling henviser likeledes til hvordan vestlige medier betaler for å få bilder der israelske soldater er tvunget inn i lite flatterende situasjoner og de steinkastende, palestinske barna og ungdommene nødvendigvis vil få verdensopinionens sympati. Selv kan jeg nevne hvordan Dagbladet for en del år siden med krigstyper på forsiden skrek at israelerne hadde massakrert 5000 palestinere i Jenin. Det riktige antallet var, så vidt jeg husker, mellom hundre og to hundre, i en helt nødvendig operasjon for å stanse selvmordsbombingen av sivile busser, kafeer o.a. som forgikk på den tiden. Dagbladet dementerte, beklaget eller korrigerte aldri det oppslaget. Lignende  var også tilfellet med de fleste andre store medier i Norge.

En kan også se på de krav som Israel stilles overfor av nettopp stater, medier og "eksperter", feks mht krigføring, sammenlignet med noen annen nasjon. Norge har  de siste ti-årene sannsynligvis drept flere sivile enn Israel, men det er ingen stater som fordømmer Norge. Israel derimot.... Og ingen annen nasjon møter fordømmelse unntatt Israel når de iverksetter helt nødvendige ikke-voldelige sikkerhetstiltak for å beskytte egen befolkning. 

Hvis ikke det hadde vært for at det var jødene som var den andre part, så hadde heller ikke vestlige stater betalt palestinerne mer penger enn de gir i hjelp til hele Afrika til sammen. 

7 liker  
Kommentar #157

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Selv kan jeg nevne hvordan Dagbladet for en del år siden med krigstyper på forsiden skrek at israelerne hadde massakrert 5000 palestinere i Jenin. Det riktige antallet var, så vidt jeg husker, mellom hundre og to hundre, i en helt nødvendig operasjon for å stanse selvmordsbombingen av sivile busser, kafeer o.a. som forgikk på den tiden. Dagbladet dementerte, beklaget eller korrigerte aldri det oppslaget. Lignende  var også tilfellet med de fleste andre store medier i Norge.

Denne må jeg dementere. Fullstendig og uten forbehold. Da jeg hadde postet kommentaren, ble jeg bare "nødt" til å sjekke Dagblad-arkivet for å være sikker på at jeg hadde husket riktig, - og det hadde jeg ikke. Jeg fant ingen spor etter en slik forside med en slik overdrivelse i Dagbladet i april 2002, da hendelsene i Jenin  som jeg i mitt hode refererte til, fant sted.  Hvor jeg har dette "minnet" fra, aner jeg ikke, og skal heller ikke spekulerer om det, - men det var altså fullstendig feil.

Det er imidlertid riktig at mediene både overdrev og var sterkt Israel-kritiske og propalestinske. Ifølge svensk Wikipedia var det antall dødsofre "30 palestinska motståndskrigare, 22 palestinska civila och 23 israeliska soldater", mens påstander som ble videreformidlet i media feks kunne være på over 200 drepte palestinere. Og for å sitere svensk wikipedia igjen: "Human Rights Watch menade att Israel hade "begått allvarliga brott mot internationell människorättslagstiftning, varav en del i praktiken utgör krigsförbrytelser". Amnesty anklagade Israel för att ha begått krigsförbrytelser. Även FN har publicerat en rapport om händelserna."

Sammenlignet med andre land og hendelser, så sitter fordømmelsene mot Israel svært løst.

9 liker  
Kommentar #158

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.

Påstår du i fullt alvor at statsledere, verdenspressen og "ekspertene" har antisemittiske formål?

Jeg sender derfor kommentaren en gang til, men uten mitt falske minne:

Absolutt! Det er da åpenbart!

Enklest ser en det ved å telle antall resolusjoner i FN som Israel har fått mot seg sammenlignet med andre land, sett i lys av sakenes objektive alvorlighetsgrad. 

Eller telle antall utenlandske journalister i Israel, sammenlignet med andre steder.

Eller antall nyhetsoppslag som denne konflikten får, sammenlignet med andre. Samt balansen i denne nyhetsformidlingen. Feks får en palestiner drept av en israeler mer oppmerksomhet og fordømmelse enn hundre drepte andre steder i Midt-Østen, i Afrika eller Asia. Palestinerene som bodde i Syria, derimot, er det vel få som har hørt om. Heller ikke palestinerene i Libanon får særlig mye oppmerksomhet eller penger. Det er kun når det er jøder som utgjør den andre part, at saken drar verdens oppmerksomhet og penger.

Ferling henviser likeledes til hvordan vestlige medier betaler for å få bilder der israelske soldater er tvunget inn i lite flatterende situasjoner og de steinkastende, palestinske barna og ungdommene nødvendigvis vil få verdensopinionens sympati. 

En kan også se på de krav som Israel stilles overfor av nettopp stater, medier og "eksperter", feks mht krigføring, sammenlignet med noen annen nasjon. Norge har  de siste ti-årene sannsynligvis drept flere sivile enn Israel, men det er ingen stater som fordømmer Norge. Israel derimot.... Og ingen annen nasjon møter fordømmelse unntatt Israel når de iverksetter helt nødvendige ikke-voldelige sikkerhetstiltak for å beskytte egen befolkning. 

Hvis ikke det hadde vært for at det var jødene som var den andre part, så hadde heller ikke vestlige stater betalt palestinerne mer penger enn de gir i hjelp til hele Afrika til sammen. 

7 liker  
Kommentar #159

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

@ Sigurd Eikaas

Publisert rundt 3 år siden

La meg sitere Store Norske Leksikon: "Ordet «antisemittisme» benyttes vanligvis som betegnelse for fiendtlige holdninger og handlinger rettet mot jøder fordi de er jøder."

Du skriver om forhold og gjerninger som retter seg mot den israelske staten og den israelske statens politikk. Du omhandler ikke forhold og gjerninger som retter seg mot jøder som enkeltpersoner og enkeltmennesker og som er begrunnet i nettopp det at de er jøder.

Bare siste delen av kommentaren din omhandler "jøder": "Hvis ikke det hadde vært for at det var jødene som var den andre part...", men jeg synes ikke resten av setningen påpeker noe som begrunner at vestlige stater gir penger til Palestina fordi flertallet av Israels borgere er jøder.

Det kan virke som om du oppfatter enhver politisk handling som ikke går i staten Israel sin favør, som et uttrykk for antisemittisme. Unnskyld at jeg uttrykker meg så direkte, men slik begrepsbruk fra din side forvrøvler dialogen.

Er det din hensikt å tillegge enhver statsleder, journalist, redaktør eller "ekspert" i verden utenfor Israels grenser rasistiske (altså antisemittiske) holdninger eller hensikter, så bør du i det minste påpeke, eventuelt også argumentere for, hvorfor de har slike holdninger eller hensikter. Det gjør du ikke.

1 liker  
Kommentar #160

Mona Ekenes

9 innlegg  931 kommentarer

Du er ikke alene om det.......

Publisert rundt 3 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Hvor jeg har dette "minnet" fra, aner jeg ikke, og skal heller ikke spekulerer om det, - men det var altså fullstendig feil.

Du er ikke alene om det, selv om det er flere år siden har jeg vært utsatt for det samme. Da gjaldt det en person som jeg var helt sikker på var den eneste stortingsrepresentanten fra et lite kristent parti som nå er oppløst, og påsto det flere ganger, selv om jeg ble motsagt. Vedkommende var også av og til på tv i forbindelse med dette partiet, samt deltok i debattprogrammer. Traff gjeldene person en tid etter og spurte ham da direkte og fikk et et benektende svar. Ble så paff at jeg ikke har glemt dette i ettertid, noe som medførte at jeg ble temmelig nøye med å sjekke først. Som har blitt en sedvane ved årenes løp. 

For den som er tro i lite er også tro i stort, det handler jo egentlig om dette. Heller ikke jeg aner hvor jeg fikk dette "minnet" fra, derfor rystet det meg slik at jeg ikke har glemt det. Noe som har medført at jeg liker å kunne dokumentere det jeg formidler videre. Unntakene er jo der flere vet om det jeg skriver om, og  kan undersøke det selv.

Var heldig slik sett at det ikke var så mange jeg hadde sagt det til, selv om de fleste kanskje ikke tar akkurat dette så nøye. Så er ingenting for lite til å rettes opp i, for grensen til det som er større kan jo gradvis utvides etterhvert; hvis en ikke tar tak i det som virker smått. For meg ble det en lærepenge, for det som virkelig forskrekket meg mest; var at jeg var helt sikker på å ha sett vedkommende på stortinget. Hendelse prinsippet er jo nøyaktig det samme som ditt.

Det positive og trøsten som kommer ut av slikt er jo at det tross alt vitner om at det er absolutt  viktig for oss å formidle videre det som er sant. Du taklet dette på en fin og troverdig måte, noe som faktisk øker oppfattelsen av at det nettopp betyr temmelig mye for deg å være ærlig. 

Ditt bidrag på disse to sidene på denne tråden, er jo fortsatt like viktige og troverdige når det som er feil nå er rettet opp. Gud velsigne deg!

4 liker  
Kommentar #161

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.

Du skriver om forhold og gjerninger som retter seg mot den israelske staten og den israelske statens politikk. Du omhandler ikke forhold og gjerninger som retter seg mot jøder som enkeltpersoner og enkeltmennesker og som er begrunnet i nettopp det at de er jøder.

Bare siste delen av kommentaren din omhandler "jøder": "Hvis ikke det hadde vært for at det var jødene som var den andre part...", men jeg synes ikke resten av setningen påpeker noe som begrunner at vestlige stater gir penger til Palestina fordi flertallet av Israels borgere er jøder.

Det kan virke som om du oppfatter enhver politisk handling som ikke går i staten Israel sin favør, som et uttrykk for antisemittisme. Unnskyld at jeg uttrykker meg så direkte, men slik begrepsbruk fra din side forvrøvler dialogen.

Er det din hensikt å tillegge enhver statsleder, journalist, redaktør eller "ekspert" i verden utenfor Israels grenser rasistiske (altså antisemittiske) holdninger eller hensikter, så bør du i det minste påpeke, eventuelt også argumentere for, hvorfor de har slike holdninger eller hensikter. Det gjør du ikke.

Jeg har godt nok påpekt noen av alle de negative forskjellsbehandlingene som Israel er utsatt for fra verdenssamfunnets side. Hvis da poenget ditt er at dette ikke er begrunnet i antisemittisme, så er det jo heller du som må påvise en annen og bedre begrunnelse for all denne forskjellsbehandlingen.

Herunder også hvorfor verdenssamfunnet finner det riktig å gi palestinerne mer penger enn hele Afrika, - og vel og merke kun de palestinerne som utgjør en direkte motpart til jødestaten. Palestinerne i Libanon bryr de seg som nevnt ikke særlig mye om, og enda mindre om de som bodde/bor i Syria.

Hvordan du kan forvente at jeg skal kunne "påpeke, eventuelt også argumentere for, hvorfor de (statsledere, medier og "eksperter") har slike holdninger eller hensikter", forstår jeg ikke. Hvordan skal jeg kunne vite noe om det?

8 liker  
Kommentar #162

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Tusen takk for gode ord, og Gud velsigne deg også!

4 liker  
Kommentar #163

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Hvordan du kan forvente at jeg skal kunne "påpeke, eventuelt også argumentere for, hvorfor de (statsledere, medier og "eksperter") har slike holdninger eller hensikter", forstår jeg ikke. Hvordan skal jeg kunne vite noe om det?

Nei, du kan ikke vite moe om det.

Hvilket synliggjør på en illustrerende måte at du selv, i din kommentar #153, brakte ordskiftet ut i det banale da du skrev: "Nei, det var tvert imot statsledere, verdenspressen og "ekspertene" jeg kritiserte i den kommentaren. De bruker palestinerne til sitt eget antisemittiske formål."

Hadde du påstått, eksempelvis, at du mener statsledere, verdenspressen og "ekspertene" utviser antipati mot staten Israel sin politikk, så kunne vi ha drøftet problemstillingene på saklig måte. I stedet påsto du at de hadde jødehatske (antisemittiske) formål. Det er noe ganske annet.

1 liker  
Kommentar #164

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.

Nei, du kan ikke vite moe om det.

Hvilket synliggjør på en illustrerende måte at du selv, i din kommentar #153, brakte ordskiftet ut i det banale da du skrev: "Nei, det var tvert imot statsledere, verdenspressen og "ekspertene" jeg kritiserte i den kommentaren. De bruker palestinerne til sitt eget antisemittiske formål."

Hadde du påstått, eksempelvis, at du mener statsledere, verdenspressen og "ekspertene" utviser antipati mot staten Israel sin politikk, så kunne vi ha drøftet problemstillingene på saklig måte. I stedet påsto du at de hadde jødehatske (antisemittiske) formål. Det er noe ganske annet.

Adekvate slutninger bygget på udiskutable kjensgjerninger er ikke "banale". Heller ikke "forvrøvler" de en saklig debatt. Det gjør derimot du, med din bruk av nettopp slike nedlatende karakteristika.

Så i stedet for å forvrøvle debatten, så foreslår jeg at du heller besvarer den utfordringen som jeg gav deg i forrige kommentar: "Jeg har godt nok påpekt noen av alle de negative forskjellsbehandlingene som Israel er utsatt for fra verdenssamfunnets side. Hvis da poenget ditt er at dette ikke er begrunnet i antisemittisme, så er det jo heller du som må påvise en annen og bedre begrunnelse for all denne forskjellsbehandlingen."

5 liker  
Kommentar #165

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Falsk antisemittisme

Publisert rundt 3 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Hvis ikke det hadde vært for at det var jødene som var den andre part, så hadde heller ikke vestlige stater betalt palestinerne mer penger enn de gir i hjelp til hele Afrika til sammen. 

Jeg klarer ikke med min beste (eller heller, verste) vilje å se at økonomisk hjelp til palestinerne kan oppfattes som antisemittisme.

Er ikke alle interessert i at palestinske selvstyremyndigheter og det palestinske samfunnet skal være så velfungerende som mulig?

Er det så rart at vi europeere føler et helt spesielt ansvar for at de som bodde i Palestina før den jødiske innvandringen og statsdannelsen, skal lide så lite som mulig? Det er handlinger i Europa som fungerte som katalysator for masseinnvandringen til Palestina. 

26. november 1942 sendte vi i Norge 532 jøder ut av landet. Etter krigen var vi, sammen med mange andre europeere, pådrivere for opprettelsen av staten Israel i Palestina. Når vi ser konsekvensene, er det kanskje ikke så rart å vi føler en plikt til å hjelpe.

3 liker  
Kommentar #166

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Tente Norge lunta ?

Publisert rundt 3 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Herunder også hvorfor verdenssamfunnet finner det riktig å gi palestinerne mer penger enn hele Afrika, - og vel og merke kun de palestinerne som utgjør en direkte motpart til jødestaten. Palestinerne i Libanon bryr de seg som nevnt ikke særlig mye om, og enda mindre om de som bodde/bor i Syria.

NGO Monitor hadde allerede i 2009 observert Norges pengeflom til Palestinske organisasjoner - og til anti-israelske organisasjoner , hvorav flere krever boikott av Israel og erklærer Israel som apartheid-stat.

Ref. ellers en artikkel som drøvtygger på temaet her på VD for tredje gang.

Hvor man denne gang benytter anledningen til å kombinere hetsen med en anklagende pekefinger mot Donald Trump.

http://www.verdidebatt.no/innlegg/11708357-israel-er-en-rasistisk-apartheidstat-na-venter-mer-konflikt-og-kriger

NGO Monitor :

Quote

"Hans uttalelser baserer seg på deres nylig publiserte rapport. Der påvises det hvordan norske myndigheter ødsler millioner av kroner inn i Israelfiendtlige organisasjoner. Flere av disse har hevet røsten for boikott av Israel og erklært den som en apartheidstat.

– Titalls millioner av kroner blir gitt til ekstreme organisasjoner som demoniserer Israel og heller bensin på bålet i konflikten. Rapporten vår viser detaljert hvordan offentlig finansiering, som er ment for ikke-statlige frivillige organisasjoner på Vestbredden og i Gaza, feiler i dets forsøk på å promotere sameksistens og demokrati, sier Dan Kosky, talsmann for NGO Monitor.

Han trekker frem Norges finansiering av Al-Haq som eksempel på hvor lite gjennomtenkt støtten syntes å være.

– Al-Haq er kjent for sine mange juridiske kampanjer for å få stilt israelske ledere for retten, for eksempel Shaul Mofaz, A vi Dichter, Doron Almong og andre. Ingen av disse kampanjene har ført til noe som helst.

– Når norske myndigheter indirekte støtter slike initiativ økonomisk, viser dette hvordan statlige midler blir brukt for å oppnå politiske mål.

– Det burde også nevnes at Al-Haq`s leder, Shawan Jabarin er nektet innreise i både Israel og Jordan som følge av sine angivelige bånd til terroristorganisasjonen Folkefronten for Palestinsk Frigjøring (PFLP)."

Close quote

Ganske frekt av politiske aktivister som har kloret seg fast i systemet å disponere skattebetalernes penger på denne måten under dekke av bistand og liknende fraser - her er hele artikkelen :

http://idag.no/nyheter/norge-finansierer-bitterhet-i-midtosten/19.9162

Men "ekspertene" kan fortelle at det er Donald Trump som har tent lunta. 

  

    

  

5 liker  
Kommentar #167

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Er det din hensikt å tillegge enhver statsleder, journalist, redaktør eller "ekspert" i verden utenfor Israels grenser rasistiske (altså antisemittiske) holdninger eller hensikter, så bør du i det minste påpeke, eventuelt også argumentere for, hvorfor de har slike holdninger eller hensikter. Det gjør du ikke.

Det ligger vel i de statistiske forhold - at omtale og kritik er groft disproportional.

Man kan jo ikke læse tanker og dermed heller ikke motiver, men en så énsidig interesse og kritik kalder på en forklaring.

At denne ikke er åbenbar og påviselig betyder ikke at der ikke er usaglige hensyn indblandet - det er, hvad man må tro i fravær af en bedre forklaring.

Rent logisk hænger idéen også godt sammen, derved at jøderne er nogle af de eneste vesterlændinge, der insisterer på at have et hjemland og dermed forstyrrer globalismens fremtromlen - og alle de grupper du nævner er globalistiske.

6 liker  
Kommentar #168

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Hvor jeg har dette "minnet" fra, aner jeg ikke, og skal heller ikke spekulerer om det, - men det var altså fullstendig feil.

Der blæste mange vidtløftige 'oplysninger' i vinden den gang - jeg husker at jeg en del senere fik at vide af en venstrefløjskvinde i en debat at 'lastbiler fulde af lig kørte bort i natten' - angiveligt kørt af israelere for at skjule omfanget af deres massemord.

4 liker  
Kommentar #169

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Er det så rart at vi europeere føler et helt spesielt ansvar for at de som bodde i Palestina før den jødiske innvandringen og statsdannelsen, skal lide så lite som mulig? Det er handlinger i Europa som fungerte som katalysator for masseinnvandringen til Palestina. 

Det kunne man sagtens argumentere for, men problemet er at pengene går til krudt og kugler og nazistisk indoktrinering af skolebørnene og stor økonomisk belønning, når de handler terroristisk på den indoktrinering.

Dræber du en jøde, er du og din familie forsørget for livet.

8 liker  
Kommentar #170

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.

Jeg klarer ikke med min beste (eller heller, verste) vilje å se at økonomisk hjelp til palestinerne kan oppfattes som antisemittisme.

Er ikke alle interessert i at palestinske selvstyremyndigheter og det palestinske samfunnet skal være så velfungerende som mulig?

Er det så rart at vi europeere føler et helt spesielt ansvar for at de som bodde i Palestina før den jødiske innvandringen og statsdannelsen, skal lide så lite som mulig? Det er handlinger i Europa som fungerte som katalysator for masseinnvandringen til Palestina. 

26. november 1942 sendte vi i Norge 532 jøder ut av landet. Etter krigen var vi, sammen med mange andre europeere, pådrivere for opprettelsen av staten Israel i Palestina. Når vi ser konsekvensene, er det kanskje ikke så rart å vi føler en plikt til å hjelpe.

Det er helt klart at vi alle ønsker at palestinerne skal få leve i et velfungerende demokrati, med både fred og velstand. 

Og isolert sett så har du et poeng om at økonomisk hjelp til palestinerne ikke kan oppfattes som antisemittisme. Likevel, når denne økonomiske hjelpen kun blir gitt til dem som utgjør en direkte motpart til jødestaten, så svekkes poenget. Palestinerne i Libanon og i Syria får som tidligere skrevet, lite og ingenting. Det kan derfor ikke være godhet eller dårlig samvittighet overfor palestinerne som sådanne som framkaller givergleden hos europeerne. 

Legger man så til at denne propalestinske holdningen kommer sammen med en massiv negativ forskjellsbehandling av jødestaten, så svekkes poenget ytterligere.

Og ser man den uretten som Europa etter ditt resonnement skal ha begått mot palestinerne i perspektiv til den forbrytelsen europeerne begikk mot jødene, så faller poenget ditt totalt sammen.

2 liker  
Kommentar #171

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
NGO Monitor hadde allerede i 2009 observert Norges pengeflom til Palestinske organisasjoner - og til anti-israelske organisasjoner , hvorav flere krever boikott av Israel og erklærer Israel som apartheid-stat.

Takk for innspillet. Det underbygger slutningen om at det er antisemittisme som dypest sett er drivkraften.

4 liker  
Kommentar #172

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.
Der blæste mange vidtløftige 'oplysninger' i vinden den gang - jeg husker at jeg en del senere fik at vide af en venstrefløjskvinde i en debat at 'lastbiler fulde af lig kørte bort i natten' - angiveligt kørt af israelere for at skjule omfanget af deres massemord.

Ja, det stemmer nok. Israelernes handlinger ble hauset voldsomt og overdrevet opp. Fant selv påstander i går da jeg googlet over temaet, om at israelerne i ly av nattens mulm og mørke i hemmelighet skulle ha gravd massegraver for å skjule sine forbrytelser.

4 liker  
Kommentar #173

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

To tanker i hodet

Publisert rundt 3 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Og ser man den uretten som Europa etter ditt resonnement skal ha begått mot palestinerne i perspektiv til den forbrytelsen europeerne begikk mot jødene, så faller poenget ditt totalt sammen.

Det er da mulig å ha dårlig samvittighet for to gale ting man har gjort - selv om den ene er mye mer alvorlig enn den andre.

Kommentar #174

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
26. november 1942 sendte vi i Norge 532 jøder ut av landet. Etter krigen var vi, sammen med mange andre europeere, pådrivere for opprettelsen av staten Israel i Palestina.

Hva mener du «europeiske»og «arabiske» jøder burde bli sendt, få bo???

2 liker  
Kommentar #175

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

fakefake news

Publisert rundt 3 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Fant selv påstander i går da jeg googlet over temaet, om at israelerne i ly av nattens mulm og mørke i hemmelighet skulle ha gravd massegraver for å skjule sine forbrytelser.

Men det er langt igjen til Dagbladets (fritt etter hukommelsen) rapportering om massakrering av 5000 palestinere.

Moralen er: Hvis man slurver med fakta, åpner man opp for sterke følelser.

Kommentar #176

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

det europeiske

Publisert rundt 3 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.

Det kunne man sagtens argumentere for, men problemet er at pengene går til krudt og kugler og nazistisk indoktrinering af skolebørnene og stor økonomisk belønning, når de handler terroristisk på den indoktrinering.

Dræber du en jøde, er du og din familie forsørget for livet.

Vel, her kommer det europeiske inn. Israel er en vestlig stat, dannet av europeere etter europeiske politiske prinsipper og med finansiering av kuler og krutt - og jagerfly og raketter og kjernevåpen.

Selvsagt må enhver vestlig finansiering av palestinernes politiske institusjoner holdes tilbake når man oppdager ulovligheter.

Men Midtøstens folk er ikke som europeere når det gjelder politisk organisering. Det ser vi stadig vekk, kanskje særlig i de tilfellene Vesten har intervenert.

Kommentar #177

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

?

Publisert rundt 3 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.
Hva mener du «europeiske»og «arabiske» jøder burde bli sendt, få bo???

Denne må nok reformuleres.

Kommentar #178

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

poenget

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Moralen er: Hvis man slurver med fakta, åpner man opp for sterke følelser.

Men det er vel nettopp det som er poenget med å slurve med fakta.

Kommentar #179

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Men Midtøstens folk er ikke som europeere når det gjelder politisk organisering. Det ser vi stadig vekk, kanskje særlig i de tilfellene Vesten har intervenert.

Ja, vi burde nok være mindre ivrige efter at sætte skik på andre.

2 liker  
Kommentar #180

Mona Ekenes

9 innlegg  931 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.

Unnskyld at jeg uttrykker meg så direkte, men slik begrepsbruk fra din side forvrøvler dialogen.

Er det din hensikt å tillegge enhver statsleder, journalist, redaktør eller "ekspert" i verden utenfor Israels grenser rasistiske (altså antisemittiske) holdninger eller hensikter, så bør du i det minste påpeke, eventuelt også argumentere for, hvorfor de har slike holdninger eller hensikter. Det gjør du ikke.

Hvorfor utrykker du deg slik at du samtidig ber om unnskyldning for det?  Det virker jo i seg selv til at du allikevel gjør noe som du selv mener er galt. Da er det jo best å la være, ikke sant? 

De fleste som forstår hva Eikaas skriver og mener, forstår også hvorfor han skriver som han gjør. Er faktisk helt enig i det som Eikaas skriver om denne saken,  og det er jeg jo ikke alene om.

Brannbomber kastet mot jødisk kapell i Malmö   

.... "Menigheten betrakter hendelsen som en trussel.
– Det tycks bli värre och värre. Vi tar det här mycket allvarligt, säger Freddy Gellberg.
Lørdag kveld ble det kastet
 brannbomber mot synagogen i Göteborg.  Tre menn er pågrepet i byen.
Dagen i forveien ble det holdt

demonstrasjon i Malmö der det ble ropt drapstrusler mot jøder
etter USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.
– Vi har utlyst intifada fra Malmö. Vi vil ha vår frihet tilbake og vi skal skyte jødene, ropte demonstrantene
". .....    https://www.document.no/2017/12/11/brannbomber-kastet-mot-jodisk-kapell-i-malmo/

Har selv registrert hvordan mainstream mediene og tilsvarende politikere og kommentatorer, meget påfallende hauser opp situasjonen angående flyttingen av USA`s ambassade til Jerusalem. Alle av samme slag forventer faktisk en eskalering av angrep mot både Israel og Trump, som pal-arabere og muslimer må stå skolerett å gjøre som forventet. De har jo blitt betalt med store summer for å gjøre det som er forventet av dem, av verdens ledere og alle som står i ledtog med dem. Av dem som har forpliktet seg selvtektig på å "forvalte" Israel på deres egne premisser, slik at de samtidig kan nyte goder av jødenes velvilje og ressurser. Bødlene vet de jo godt hvem er og slik holder de Israel og jødene på en stram og for dem en delvis kontrollerbar linje. 

Nå er det egen befolkning som samtidig skal undertrykkes og kontrolleres på samme vis, for i begge disse tilfellene er det hvem som ser seg tjent med en slik situasjon en bør slik sett kun raskt rette blikket mot. Det er dem som tydelig framstår som politisk ideologisk totalitære venstrevridde sosialister,  med overløpere fra høyresiden som samles i begrepet globalister. Disse arbeider for en verdensregjering, bestående av eliter fra de forskjellige landene, spesielt vestlige; som samarbeider tydeligst om dette. 68-generasjonen (dessert generasjonen) som arbeider for sitt utopia, som fascineres av new age, vannmannens tidsalder og fata morgana visjoner. Disse har kuppet definisjonsretten på det meste etterhvert som de kom i de forskjellige maktposisjonene, slik at alt framstår forvrengt og bakvendt. Det er jo ved å slippe til islamister også i verdens sammenheng,  de samtidig kan bygge ut et ekstremt overvåkingssystem for samtidig å kunne total overvåke og kontrollere egen befolkning. Oljen har samtidig blitt til en forbannelse for Norge, for den ufattelige rikdommen har medført til svært kyniske "menneskerettighets" NGOère og politikere også i maktposisjon.

Kort om de egentlige antikristelige kreftene som samler seg og vil få verdensherredømme til kun en fastsatt tid av Herren Allhærs Gud Selv.

Ut fra dette antikristelige systemet vil Antikrist og den falske profeten framstå, mye er allerede tilrettelagt for en slik framtreden, men noe gjenstår fortsatt. Jødene vil først se på Antikrist som en venn, for alle som sier at nå blir det fred; da lurer den virkelige krigen rett rundt hjørnet. Så når alle som sier at nå blir det fred, da bør en lytte til varselklokkene som virkelig har begynt å ringe.

Da er tiden meget nær  for Hvem som virkelig er gitt all makt i himmel og på jord, som skal enda en gang sette føttene på Oljeberget og redde jødene fra total utryddelse. Slik Kristus Jesus for opp til Himmelen, slik skal Han også komme tilbake fra Himmelen. Jødene og alle som har fått framtidshåpet grunnfestet i Kristus Jesus samt alle som har overlevd trengselstiden, går da en lys og fredlig framtid i møte. Fredsriket oppstår  når Antikrist og alle som fulgte ham er kastet i ildsjøen og Satan er bundet i sin dype hule i tusen år. Kristus Jesus vil da styre verden fra Davids trone i Jerusalem.

2 liker  
Kommentar #181

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

kollisjonskurs

Publisert rundt 3 år siden
Mona Ekenes. Gå til den siterte teksten.
Kristus Jesus vil da styre verden fra Davids trone i Jerusalem.

Dette vil ikke skje så lenge Israel har politisk kontroll over Jerusalem.

1 liker  
Kommentar #182

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Det er da mulig å ha dårlig samvittighet for to gale ting man har gjort - selv om den ene er mye mer alvorlig enn den andre.

Hva med de gale tingene som skjer nå? Skal jeg ha dårlig samvittighet for å kritisere muslimer for massedrap, slik at morderne blir fornærmet og hevner seg ved å drepe flere - for det er jo min skyld at de gjør det, har jeg hørt?

Hadde jeg holdt kjeft, hadde det ikke vært noen grunn til at guttunger blir radikalisert og drar utenlands for kverke infidels, for de blir komplett identitetsløse uten anerkjennelse for sine lidelser, som å ikke bli betraktet som så gode de kunne ha vært, hvis vi bare hadde fortalt dem det.

Eller er det slik at forvirringen jeg viser her, trenger påtale av de som betaler for krigsgildet der nede, pro-islamister som synes synd på en muslimsk minoritet i verden på 1.6 mrdr undertrykte stakkarer. Som jeg gjennom skattekroner betaler for - så jeg betaler mer - mer  - mer - mer - mer - mer ..........

Eller, skal jeg ha dårlig samvittighet for at for noen tusen år siden dro vikingene utenlands og hogg ned for fote?

Eller skal jeg gå helt tilbake til Adam og Eva og ha dårlig samvittighet for at Eva, min tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp oldemor bragte synd inn i verden og at jeg er gjennomsyret av det. Slik at muslimer skal ha en god grunn til kverke meg og andre kristne - fordi jeg klager på idiotene i denne verden?

Hvem vil du jeg skal subsidiere med dårlig samvittighet, økonomisk bistand og blodoffer? Hvem trenger mitt bidrag som jeg har skylda for?

2 liker  
Kommentar #183

Mona Ekenes

9 innlegg  931 kommentarer

Kristus Jesus vil da sitte på Davids trone i Jerusalem og styre verden derfra.

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Gå til den siterte teksten.
Kristus Jesus vil da styre verden fra Davids trone i Jerusalem.

Dette vil ikke skje så lenge Israel har politisk kontroll over Jerusalem.

Fremdeles setter x-antall jøder sitt håp til politiske løsninger og militæret og Israels våpenarsenal, men den dagen kommer da Herren Allhærs Gud sender Israels fienders hærstyrker til Israel. Mens fra verdens side ment til et endelig oppgjør mot Israel og for å fjerne Israel fra kartet og utrydde mange jøder. 

Det er Herren Allhærs Gud Selv som sender disse fiendtlige hærstyrkene til Israel for deretter å knuse dem fullstendig der. Da er det Kristus Jesus selv som vil kjempe mot disse fiendtlige hærstyrkene og berger de jødene som berges skal. Alle jøder som har satt alt sitt håp om redning og tilflukt til Kristus Jesus, Messias; og ikke til mennesker og deres våpen som da vil få sitt håp fullkomment oppfylt.

Det er først da det virkelig skal bli helt klart og tydelig for alle overlevende: Alle som griper til våpen mot Israel og jødene, skal dø ved våpen.

Jødene som fram til da har vært forhatt av mange i verden, vil isteden bli høyt elsket og høyt verdsatt i Fredsriket, x-antall av disse vil da forkynne Jesu Kristi Evangelium til de folkeslagene som har overlevd trengselstiden. Kristus Jesus vil da sitte på Davids trone i Jerusalem og styre verden derfra.

1 liker  
Kommentar #184

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Det er da mulig å ha dårlig samvittighet for to gale ting man har gjort - selv om den ene er mye mer alvorlig enn den andre.

Men saken her er jo at Europa bare viser sin "dårlige samvittighet" overfor den ene parten; - mens den parten som faktisk fortjener Europas dårlige samvittighet, overøses med fordømmelse. 

De jødiske overlevende fikk lite eller ingen hjelp etter krigen, ja de fikk ikke en gang sine egne eiendommer tilbake. Likedan fikk heller ikke den gjenfødte jødiske staten nær sagt noen hjelp. Britene overlot feks sine fort og våpen til araberne da de forlot mandatområdet, og Israel fikk knapt kjøpt våpen noe steds fra (etterhvert fra Tsjekkoslovakia). Enda mindre fikk de hjelp til å bygge opp en fungerende stat.

Palestinerne derimot overøses med penger, som blant annet blir brukt til å lønne palestinske terrorister i israelske fengsler, og familiene til avdøde selvmordsbombere og terrorister.

Jeg kan ikke se noen annen forklaring på helhetsbildet, - systematikken i alt det anti-israelske, samt den etisk grenseløse støtten til den palestinske siden, - enn klassisk antisemittisme.

3 liker  
Kommentar #185

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Gjermund Frøland

Publisert rundt 3 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
26. november 1942 sendte vi i Norge 532 jøder ut av landet. Etter krigen var vi, sammen med mange andre europeere, pådrivere for opprettelsen av staten Israel i Palestina.

Hva mener du «europeiske»og «arabiske» jøder burde bli sendt, få bo???

Hvor mener du de burde bli sendt, de som ble sendt ut av vårt land? 

Hvorfor ble staten Israel opprettet? Hvorfor var vi også pådrivere for opprettelse av staten Israel? 

Det var vel fordi jøder skulle få mulighet til å reise fra både arabiske, europeiske og afrikanske land der de ikke akkurat var velsett.
2 liker  
Kommentar #186

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

1, 2 og 3

Publisert rundt 3 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.

Hvor mener du de burde bli sendt, de som ble sendt ut av vårt land? 

Hvorfor ble staten Israel opprettet? Hvorfor var vi også pådrivere for opprettelse av staten Israel? 

Det var vel fordi jøder skulle få mulighet til å reise fra både arabiske, europeiske og afrikanske land der de ikke akkurat var velsett.

1. De skulle aldri blitt sendt ut (og myrdet). De var europeere og hørte hjemme i Europa, et ikke-rasistisk Europa.

2. To viktige svar: På grunn av Holocaust og på grunn av vår velfortjente dårlige samvittighet.

3. Jeg vet ikke om det er noen god grunn til å forvente mindre rasisme i Afrika og Arabia enn i Europa.

2 liker  
Kommentar #187

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Relativt kort

Publisert rundt 3 år siden
Mona Ekenes. Gå til den siterte teksten.

Har selv registrert hvordan mainstream mediene og tilsvarende politikere og kommentatorer, meget påfallende hauser opp situasjonen angående flyttingen av USA`s ambassade til Jerusalem. Alle av samme slag forventer faktisk en eskalering av angrep mot både Israel og Trump, som pal-arabere og muslimer må stå skolerett å gjøre som forventet. De har jo blitt betalt med store summer for å gjøre det som er forventet av dem, av verdens ledere og alle som står i ledtog med dem. Av dem som har forpliktet seg selvtektig på å "forvalte" Israel på deres egne premisser, slik at de samtidig kan nyte goder av jødenes velvilje og ressurser. Bødlene vet de jo godt hvem er og slik holder de Israel og jødene på en stram og for dem en delvis kontrollerbar linje. 

Nå er det egen befolkning som samtidig skal undertrykkes og kontrolleres på samme vis, for i begge disse tilfellene er det hvem som ser seg tjent med en slik situasjon en bør slik sett kun raskt rette blikket mot. Det er dem som tydelig framstår som politisk ideologisk totalitære venstrevridde sosialister,  med overløpere fra høyresiden som samles i begrepet globalister. Disse arbeider for en verdensregjering, bestående av eliter fra de forskjellige landene, spesielt vestlige; som samarbeider tydeligst om dette. 68-generasjonen (dessert generasjonen) som arbeider for sitt utopia, som fascineres av new age, vannmannens tidsalder og fata morgana visjoner. Disse har kuppet definisjonsretten på det meste etterhvert som de kom i de forskjellige maktposisjonene, slik at alt framstår forvrengt og bakvendt. Det er jo ved å slippe til islamister også i verdens sammenheng,  de samtidig kan bygge ut et ekstremt overvåkingssystem for samtidig å kunne total overvåke og kontrollere egen befolkning. Oljen har samtidig blitt til en forbannelse for Norge, for den ufattelige rikdommen har medført til svært kyniske "menneskerettighets" NGOère og politikere også i maktposisjon.

Kort om de egentlige antikristelige kreftene som samler seg og vil få verdensherredømme til kun en fastsatt tid av Herren Allhærs Gud Selv.

Ut fra dette antikristelige systemet vil Antikrist og den falske profeten framstå, mye er allerede tilrettelagt for en slik framtreden, men noe gjenstår fortsatt. Jødene vil først se på Antikrist som en venn, for alle som sier at nå blir det fred; da lurer den virkelige krigen rett rundt hjørnet. Så når alle som sier at nå blir det fred, da bør en lytte til varselklokkene som virkelig har begynt å ringe.

Da er tiden meget nær  for Hvem som virkelig er gitt all makt i himmel og på jord, som skal enda en gang sette føttene på Oljeberget og redde jødene fra total utryddelse. Slik Kristus Jesus for opp til Himmelen, slik skal Han også komme tilbake fra Himmelen. Jødene og alle som har fått framtidshåpet grunnfestet i Kristus Jesus samt alle som har overlevd trengselstiden, går da en lys og fredlig framtid i møte. Fredsriket oppstår  når Antikrist og alle som fulgte ham er kastet i ildsjøen og Satan er bundet i sin dype hule i tusen år. Kristus Jesus vil da styre verden fra Davids trone i Jerusalem.

Her har du relativt kort beskrevet situasjonen i verden, slik den er og slik den er profetert. Så undrer jeg meg på om de som treffes av denne beskrivelsen er seg bevisst sin inspirator.

3 liker  
Kommentar #188

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

OK!

Publisert rundt 3 år siden
Mona Ekenes. Gå til den siterte teksten.
men den dagen kommer da Herren Allhærs Gud sender Israels fienders hærstyrker til Israel.

Så de som bekjemper Israel er ikke noe mer enn redskaper i hendene til "Herren Allhærs Gud"?

2 liker  
Kommentar #189

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Tore Olsen. Gå til den siterte teksten.
tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp

Siden du nevner vikingene og samvittighet, kan jeg nevne at (Du bommer forresten grovt i din tidfesting av vikingtiden.) vikingtiden faller sammen med den tiden da majoriteten av jødene i Midtøsten utvandret eller ble "arabifisert" og kanskje muslimifisert eller kristnet.

Så hvilken vekt skal vi legge på historien?

Men ikke misforstå meg. Millioner av dagens israelske jøder er født og oppvokst i Israel og hører hjemme der.

1 liker  
Kommentar #190

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.

Men det er langt igjen til Dagbladets (fritt etter hukommelsen) rapportering om massakrering av 5000 palestinere.

Moralen er: Hvis man slurver med fakta, åpner man opp for sterke følelser.

Så du synes det er greit at media blåser opp løgner om at israelerne gravde massegraver for å skjule sine massedrap, siden denne løgnpropagandaen ikke er for noe å regne mot mitt falske minne om en Dagblad-forside med 5000 drepte palestinere?


3 liker  
Kommentar #191

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Ja,

Publisert rundt 3 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.

Men saken her er jo at Europa bare viser sin "dårlige samvittighet" overfor den ene parten; - mens den parten som faktisk fortjener Europas dårlige samvittighet, overøses med fordømmelse. 

De jødiske overlevende fikk lite eller ingen hjelp etter krigen, ja de fikk ikke en gang sine egne eiendommer tilbake.

det er en stor skam.

3 liker  
Kommentar #192

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Hvor kommer "falske minner" fra?

Publisert rundt 3 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Så du synes det er greit at media blåser opp løgner om at israelerne gravde massegraver for å skjule sine massedrap, siden denne løgnpropagandaen ikke er for noe å regne mot mitt falske minne om en Dagblad-forside med 5000 drepte palestinere?

Jeg synes ikke om løgn, enten du kaller det "fake news" eller "falske minner".

Det forsterker følelsene, og fornuften svekkes tilsvarende.

Man har ennå ikke klart å lage et gevær som ikke kan avfyres i affekt.


1 liker  
Kommentar #193

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.

Siden du nevner vikingene og samvittighet, kan jeg nevne at (Du bommer forresten grovt i din tidfesting av vikingtiden.) vikingtiden faller sammen med den tiden da majoriteten av jødene i Midtøsten utvandret eller ble "arabifisert" og kanskje muslimifisert eller kristnet.

Så hvilken vekt skal vi legge på historien?

Men ikke misforstå meg. Millioner av dagens israelske jøder er født og oppvokst i Israel og hører hjemme der.

Jeg regnet med at du skulle henge deg opp i det. Du er ikke alene om å kunne kverulere.

Jødene har som nasjon maktet å beholde sin identitet mer enn noen annen opp gjennom årene, det er derfor det fremdeles finnes jøder - men hva har alt sammen med vår samvittighet å gjøre - hva galt har jeg gjort? Hvordan kan jeg "betale" meg ut av knipa - hvis det er min skyld?

Vekten av historien hviler ikke på mine skuldre, jeg tror ikke på arvesyndbegrepet. Jeg tror på nuet - hva kan gjøres i nuet? Mona Ekens ga en god beskrivelse av situasjonen i verden, hvordan kan den verdensomspennede manipulasjonen hindres og vendes til det gode?

2 liker  
Kommentar #194

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

betale

Publisert rundt 3 år siden
Tore Olsen. Gå til den siterte teksten.
men hva har alt sammen med vår samvittighet å gjøre - hva galt har jeg gjort?

Når det gjelder min forklaring om at Europas hjelp til palestinske selvstyremyndigheter, har med samvittighet å gjøre, er den deskriptiv, ikke normativ.

Når det gjelder det jødiske folk og deres kamp for å beholde sin identitet, møtte de sine likemenn da de ankom Palestina.

Og denne utholdenheten begge parter er utstyrt med, tror jeg i stor grad skyldes at de begge har sine respektive guder i ryggen.

Kommentar #195

Mona Ekenes

9 innlegg  931 kommentarer

Hvem er du menneske som mener deg å være bedre enn Herren Allhærs Gud Den Aller Høyeste?

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Så de som bekjemper Israel er ikke noe mer enn redskaper i hendene til "Herren Allhærs Gud"?

Kristus Jesus er allerede gitt all makt i himmel og på jord, verdens utvikling og det som skjer der er forutsagt av Guds profeter fra fordums tid av. Det er Guds Frelsesplan som følges nøyaktig slik Herren Allhærs Gud har planlagt den også fra gamle fordums tider av. Hvem er du menneske som mener deg å være bedre enn Herren Allhærs Gud Den Aller Høyeste?

Kommentar #196

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Hvorfor spør du?

Publisert rundt 3 år siden
Mona Ekenes. Gå til den siterte teksten.
Kristus Jesus er allerede gitt all makt i himmel og på jord, verdens utvikling og det som skjer der er forutsagt av Guds profeter fra fordums tid av. Det er Guds Frelsesplan som følges nøyaktig slik Herren Allhærs Gud har planlagt den også fra gamle fordums tider av. Hvem er du menneske som mener deg å være bedre enn Herren Allhærs Gud Den Aller Høyeste?

Jeg er ikke interessert i å vite hvem som er bedre enn "Herren Allhærs Gud Den Aller Høyeste".

Men jeg er interessert i å finne essensen i det som blir sagt. Og jeg oppfatter at du bekrefter min tentative forståelse slik jeg prøver den ut i #188.

Er det ikke greit å få plassert ansvaret der det hører hjemme?

Kommentar #197

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Vikingene

Publisert rundt 3 år siden
Tore Olsen. Gå til den siterte teksten.
Eller, skal jeg ha dårlig samvittighet for at for noen tusen år siden dro vikingene utenlands og hogg ned for fote?

"Noen tusen år siden?  Det holder med 1000.

Nei, det skal verken du eller jeg ha dårlig samvittighet for (men enkelte mener visstnok at dagens muslimer bærer en slags skyld for ting som skjedde for 1400 år siden...).

1 liker  
Kommentar #198

Mona Ekenes

9 innlegg  931 kommentarer

Ja, han skulle ikke bare dø for folket; han skulle også samle til ett de Guds barn som er spredt omkring.

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Er det ikke greit å få plassert ansvaret der det hører hjemme?

Herren Allhærs Gud Selv tok ansvaret da Han Selv ble menneske og bar hele menneskehetens synder opp på Golgata Kors og sonte uskyldig for dem der. Kristus Jesus er også Gud.

Det står skrevet:

 Sannelig, jeg sier dere: Den som ikke tar imot Guds rike likesom et lite barn, skal ikke komme inn i det." Mark 10,15

Alle som tok imot ham, dem gav han rett til å bli Guds barn - de som tror på hans navn. Joh 1,12

Ja, han skulle ikke bare dø for folket; han skulle også samle til ett de Guds barn som er spredt omkring. Joh 11,52

1 liker  
Kommentar #199

Sigurd Eikaas

33 innlegg  5707 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.

Jeg synes ikke om løgn, enten du kaller det "fake news" eller "falske minner".

Det forsterker følelsene, og fornuften svekkes tilsvarende.

Man har ennå ikke klart å lage et gevær som ikke kan avfyres i affekt.

Som du allerede vet, så dementerte jeg så snart det var mulig, dvs med en gang jeg sto opp i dag tidlig. Men siden dette ikke var godt nok for deg, så legger jeg meg igjen flat: Det var et falskt minne, og jeg skulle ikke ha skrevet det her på VD før jeg hadde sjekket faktagrunnlaget for det.

Jeg vil imidlertid legge til at jeg aldri så noen medier dementere sine løgner. Når da mediene slik år ut og år inn rapporterer løgner, halvsannheter og ensidigheter, så er det klart at det oppstår en goebbels-effekt.


5 liker  
Kommentar #200

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Ditt ord

Publisert rundt 3 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Jeg vil imidlertid legge til at jeg aldri så noen medier dementere sine løgner. Når da mediene slik år ut og år inn rapporterer løgner, halvsannheter og ensidigheter, så er det klart at det oppstår en goebbels-effekt.

Inntil det foreligger dokumentasjon, får jeg vel ta deg på ditt ord om medienes løgner med tilhørende manglende dementi.

Eller jeg kan ta det med en klype salt.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere