Verdidebatt

La rett velle fram

Den som erklærer noe for løgn får samtidig sannheten på nakken. Dette er kuren mot falske nyheter.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

FORSKJELLEN PÅ LØGNEN og sannheten, sa du? «Om du vil at sannheten skal gå rundt i verden, må du ha et godstog for å trekke den. En løgn, derimot, vil fly av gårde av seg selv, som en fjær i vinden».

Aforismens opphavsmann er baptistpastoren Charles Haddon Spurgeon (1834–1892), og ble nettopp sitert av forhenværende FBI-sjef James B. Comey, som ble sparket av Donald Trump. Nå synes han mest å fryde seg over alle problemene presidenten har rotet seg opp i, og for noen dager siden siterte han like godt Amos' oppfordring:  «La rett velle fram liksom vannmasser, og rettferdighet som en stadig rennende elv.» (Amos 5,24)

Forurensende kjøretøy. Samtidig, et annet sted i verden, arrangerte Universitetet i Bergen Holberg-debatt med temaet «propaganda, fakta og falske nyheter». Et løfterikt forsøk på å berede grunnen for nye perspektiver i samtalen om «fake news», og en påminnelse om at problematikken på ingen måte er ny: «Ingenting av det som står i en avis kan bli trodd på», skrev Thomas Jefferson for to hundre år siden: «Sannheten som sådan blir mistenkelig når den settes inn i et så forurensende kjøretøy».

En av de inviterte talerne, 
Julian Assange fra Wikileaks, fortalte at «mainstream media» begynte å bruke uttrykket «fake news» om Trumps utspill godt og vel en måned før presidenten selv plukket det opp.

Derfor spørs det om ikke rektor ved universitetet, Dag Rune Olsen, har misforstått noe helt grunnleggende når han i et oppspark til symposiet skriver at: «Feilaktige påstander om falsk informasjon medfører en situasjon hvor ingen aktører er troverdige. Både den politiske siden og medienes side er derfor avhengig av å motvirke at falske nyheter oppstår.»

Bein å gå på. Ja vel? For saken er jo at det finnes mennesker som er avhengig av det stikk motsatte. Det finnes aktører innenfor både politikk og medier som livnærer seg på falske nyheter, og som er tjent med at disse sirkulerer.

Med fare for å skuffe Dag Rune Olsen: Falske nyheter har bein å gå på. De er ikke for arbeidsuhell å regne. Det finnes mennesker som har interesse av at Sann­heten dekonstrueres, og at et begrep som «troverdighet» ikke lenger gir mening, simpelthen fordi det ikke lenger knyttes til et løfte om Sannhet.

For å ta et ikke tilfeldig valg eksempel: Hele presidentskapet til Donald Trump er sjøsatt på et hav av løgner og falske nyheter: At Obama er født i Kenya;
at Trump så tusener av muslimer i New Jersey juble da tvilling­tårnene kollapset; at han var mot Irak-krigen i 2003; at han skal offentliggjøre skattetallene sine så fort han får muligheten; at han aldri kunne finne på å gjøre narr av en handikappet reporter.

Alt dette er løgner, som ikke blir noe sannere av å gjentas.

Når du er en stjerne. Og nå sist: At det ikke er hans stemme på Access Hollywood-tapen likevel («When you're a star, they let you do it. You can do anything. Grab them by the pussy»).

Og Trump er ikke alene. Falske nyheter er ganske enkelt god butikk. Som Charles Haddon Spurgeon minner om: De flyr av gårde, som fjær i vinden. Fordi de spiller på lag med maktambisjoner og kommersielle interesser.

Sannheten, derimot, er sendrektig. Den kjemper i motbakke og må ha et godstog for å trekke seg.

Så da er det bare å legge seg ned i fosterstilling og få det overstått? Trump vant og fikk siste ord?

Nei da. For utfallene mot «fake news» spiller opp mot et uartikulert bakteppe av det motsatte. Den som erklærer noe for løgn får samtidig sannheten på nakken.

Liksom vannmasser. Her ligger håpet, som James B. Comey ikke nøler med å påkalle: Verden vil bedras, ja visst, men det finnes også en motkraft, som veller frem liksom vannmasser. Sannhet finnes. Alt kan ikke reduseres til interessekamp og «ulike perspektiver» – noe er faktisk sant og usant.

Og tegnene er der, på at den nær sagt obskøne blottstillingen av «post-truth politics» fra Verdens mektigste ikke duger i lengden.

For løgner kan reise jorda rundt, men de innhentes til slutt, av en stadig rennende elv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt