Kommentar

Høyt spill

Konservative kristne som ga alt for Donald Trump, kan våkne opp til en blåmandag de ikke hadde forventet.

De satset høyt. Og fallet kan bli desto ­større. Hva konsekvensene kan bli, er ikke gitt. I verste fall en mørketid for en gruppe som bestemte seg for å stå last og brast ved en mann som står for det motsatte av de idealene de forfekter.

Denne gruppen religiøse i USA, de evangelikale kristne, stemte i all hovedsak på Trump. 80 prosent valgte ham.

Paradokset

Stephen Mansfield har skrevet flere bøker om tro og amerikanske presidenter. Hans siste bok handler om det som for mange framstår som paradoksalt: At dypt konservative kristne støttet en som åpent har skrytt av å ­grabbe kvinners kjønnsorganer, er kjent for utroskap, som nesten aldri går i kirken, og så ­videre, likevel valgte å støtte ham. Man skulle ikke tro han var det åpenbare valget. I boka Choosing ­Donald Trump: God, Anger, Hope, and Why Christian Conservatives ­Supported Him , som kom i o­ktober, prøver han å forklare hvorfor. Mansfield er selv en konservativ kristen som ikke støttet presidenten, og ­mener de visste hva de ­gjorde. Det viktigste var at Trump kunne levere på noen få, men avgjørende felt. Blant annet å utnevne abortmotstandere til høyesterett.

Slitne

For denne gruppen var det overordende viktigst: Religiøs frihet i en tid der kristne verdier er under press. De var slitne etter åtte år med Obama og skrekkslagne av utsikten til fire år eller mer med Hillary ­Clinton. De så forbi tvilsomme, moralske disposisjoner fra Trump, for å sikre et høyere og viktigere mål, som for eksempel å sikre en konservativ utnevnelse i amerikansk høyesterett.

Historieprofessoren Alec Ryrie har sagt at det ikke var styrken til det religiøse høyre som var overraskende i valgkampen og tiden etter. Det var svakheten til det religiøse venstre. Det var mange kristne ledere som kritiserte Trump, men stemmene deres var ikke like høylydte som stemmene til de evangelikale lederne. Forfatteren Stephen Mansfield sier at de, i stedet for å være kritiske rådgivere, ble en del av PR-maskineriet til Trump.

Risiko

Han mener de har tatt en stor risiko. Ved å ta ­eierskap til Trump og alt hans vesen, kan det slå hardt tilbake. De kommer til å betale en høy pris hvis det viser seg at han er en ­politisk og moralsk katastrofe. Mange vil si at det løpet er kjørt allerede, men når du har satset alt du har på ett kort, skal det mye til å innrømme at du har tatt feil.

Mansfield mener det kristne høyre kan risikere å bli kalt hyklerske, selv om han ikke vil si at kristne lederne som for eksempel Franklin Graham, en trofast Trump-støttespiller, er hyklersk. Mange er oppriktige i sin overbevisning om at presidenten er den beste til å kjempe for deres religiøse frihet.

De religiøse konservative eier Donald Trump, og der ligger ­risikoen for tilbakeslag. Mansfield er ikke i tvil om at det religiøse høyre kan bli skadet for lang tid framover. Hvis de står ved Trump uansett hva han gjør, risikerer de å bli irrelevante i den politiske debatten i lang tid framover. De vil ikke lenger bli lyttet til. De blir stående alene, bundet til masten med Trump. Mansfield tror ­dette vil vare i hvert fall en generasjon framover, kanskje lenger.

Tiden er forbi for at religiøse konservative automatisk støtter det republikanske partiet, er Mansfields spådom. Han forventer en bølge av kristne velgere som går mot midten, som uavhengige.

Etikk

En fersk undersøkelse viser at flere amerikanere i dag mener at en politiker kan utføre sine plikter på en etisk korrekt måte, selv om de har gjort noe umoralsk som privatperson. Det er de hvite, evangelikale kristne som i aller størst grad har skiftet mening, ifølge undersøkelsen fra Public Religion Research Institute (PRRI). De ønsker seg noen som kan forbedre samfunnet i tråd med de verdiene de anser som rette og viktige. Trump er ikke perfekt, han gjør feil, men han er den rette for dem.

Men prisen kan bli for høy. Tiden vil vise hvor mye det har kostet.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar