Verdidebatt

Avskjed på rødgrønt papir

Hvor mange av byens mest sårbare vil byrådet gjøre arbeidsledige fra nyttår?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva er definisjonen på et smålig og usosialt kutt? Etter min mening må det være å kaste sårbare mennesker ut i lediggang fordi man vil spare småpenger. Og det er akkurat det det rødgrønne byrådet gjør i sitt forslag til Oslo-budsjett for 2018. Noen av de kraftigste kuttene kommer i tiltak som er ment å hjelpe mennesker som ellers ikke kan være i vanlig arbeid til å ha noe meningsfylt å fylle dagene med.

Frelsesarmeen «Jobben» har blitt kuttet fra 13 til 8 millioner kroner fra i år til neste år. Frelsesarmeen tilbyr rusavhengige en meningsfull firetimers arbeidshverdag med blant annet reparasjon av møbler, gaterydding, snekring og strikking. «Man kommer seg opp om morgenen, får mat, sosial trening og arbeidstrening», sier en av brukerne. KrF foreslår å øke støtten til 14 millioner kroner.

Kirkenes Bymisjons «Lønn som fortjent» er kuttet fra 3,1 til 2,6 millioner kroner. «Lønn som fortjent» er et arbeidstilbud, som alternativ til rus, prostitusjon og kriminalitet, og er en arena der mennesker får oppleve verdien av lønnet arbeid. Det å arbeide er også med på å motivere til endring i den enkeltes liv. Ved å arbeide en dag eller flere dager i uka reduseres rusinntaket, noe som også fører til mindre skader knyttet til rus. Ved å jobbe i «Lønn som fortjent» opplever gjestene å få tillit, at det er bruk for deres arbeidskraft og evner, at de mestrer nye oppgaver og glede over fellesskap med kollegaer. Slikt gir stolthet og mening i hverdagen. KrF foreslår å øke tilskuddet fra 3,1 til 4,5 millioner kroner, slik at flere får muligheten til å bruke tilbudet.

Vålerenga Fotballs «Jobbsjansen» er helt kuttet ut av budsjettet. De fikk 500 000 kroner i fjor. I «Jobbsjansen» får ungdom mellom 17 og 25 år som er uten arbeid eller skoleplass i Oslo mulighet til å prøve seg i arbeidslivet, skaffe seg gode referanser og en bedre CV ved å jobbe hos en av Vålerenga Fotballs samarbeidspartnere 3 – 4 dager i uken. KrF foreslår å øke tilskuddet til «Jobbsjansen» fra 500 000 til 1 million kroner.

Å være i jobb gir struktur i hverdagen, det skaper tilhørighet og det gir folk økt selvfølelse. Det er vanskelig å forstå hvorfor Arbeiderpartiet og SV – i et Oslo-budsjett som ellers flyter over av melk og honning – fratar mange mennesker mulighet til å få en mer meningsfylt hverdag. Det rimer fryktelig dårlig med byrådets slagord om at Oslo skal bli en rausere og varmere by.

Mange av de mest sårbare i Oslo kan bli arbeidsledige fra nyttår. De har dessverre ingen sterke fagforeninger i ryggen – og det er overraskende få som protesterer på deres vegne. Men vi kan ikke gi opp kampen mot disse kuttene. Oslo blir en kaldere by hvis «Jobben», «Lønn som fortjent» og «Jobbsjansen» må si nei til mennesker som vil ha muligheter til et annet liv.

Erik Lunde,

Gruppeleder for KrF i Oslo bystyre

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt