Verdidebatt

Folk og røvere i Vatican City

Ut fra reformasjonen kom to oppfatninger om frelsen. Den ene grunnlagt på kirkelig tradisjon, den andre grunnlagt på Bibelen. I dag hevdes det av begge parter at den opprinnelige uenigheten er over, og mange spør med rette om "dødssåret" virkelig er leget?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter to smertefulle operasjoner etter en krigsskade, innså Ignatius at hans karriere som soldat var over. Mens han var på sykehuset, med høy feber på grunn av skaden, sies det at han fikk syner av jomfru Maria, og han avla løfte om å tjene kirken resten av sitt liv. Den protestantiske historikeren Wyile sier at "han som la seg ned på sin seng som en ivrig soldat for keiseren, reiste seg fra sengen som en enda med glødende soldat for paven.

Jesu selskap ble en totalitær institusjon som krevde fullkommen lydighet mot en ufeilbarlig kirke og en ufeilbarlig pave. Deres reglement krevde at medlemmene forkastet alle motstridende meninger eller vurderinger, inkludert deres egne.

Dette gjorde jesuittene til et våpen som ikke bare la hindringer i veien for reformasjonen, men som også organiserte en motreformasjon, som vant tilbake mye av det som Rom hadde tapt. "Og det må bekjennes",sier Wylie, "at disse nye soldatene gjorde mer enn hele den franske og spanske hær for å legge hindringer i veien for protestantismens framgang, og enda en gang knytte seier til det romerske banner".

Tyskerne hadde forlangt et eget kirkemøte for å ta opp spørsmål som reformatorene hadde satt på dagsordenen. Keiser Karl V, som ønsket å forene sitt imperium, var enig. Han visste at mange dyktige biskoper ønsket reform, og at paven ikke var likegyldig til deres ønske. Men Karl V hadde ikke regnet med jesuittene!!

Jesu selskap var bare fem år gammelt da kirkemøtet ble holdt i Trent i Nord-Italia i året 1545. Jesuittenes slagord var ubarmhjertig undertrykkelse av kjetteri. De søkte intet kompromiss med reformatorene!

Nå har verden fått den første jesuittpave noensinne. Han tar verden med storm med sin vennlige og ydmyke framtoning. Han blir mottatt som en superstar av massene og samler overhoder fra alle religioner "under sine vinger". Og hele verden undrer seg!

Walter Veith tar oss også med inn i katolske skrifter som belyser både historien og nåtidens hendelser bedre enn de fleste i serien "Darkness Before Dawn". Her med programmet "Conflict to Communion"

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt