Verdidebatt

Avlat anno 2017?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skjedde det en listig forandring i Trent?

En betydningsfull, subtil forandring, men som mange ikke er klar over, fant sted i den katolske læren om rettferdiggjørelsen under kirkemøtet i Trent. Læren fra Trent var ikke den rå legalismen som Luther møtte flere år tidligere da Tetzel solgte avlat, hvorved man trodde at folk kunne kjøpe tilgivelse.

Reformasjonen hadde spredd seg seg for vidt til at dette lenger kunne godtas, selv av biskopene.

Det som ble gjort i Trent var å sette Den Hellige Ånds gjerninger istedenfor Kristi gjerninger som vår frelse, slik at Den Hellige Ånd ble gjort til vår rettferdiggjører istedenfor Kristus. Trent gjorde Den Hellige Ånds forvandlende verk ved den nye fødsel og helliggjørelsen til grunnlaget for rettferdiggjørelse istedenfor Jesu fullkomne gjerning for oss.

Selv om Den Hellige Ånds gjerning i oss er viktig i frelsesplanen så er ikke Den Hellige Ånd vår rettferdighet som vi blir frelst ved. Det er bare Jesus som den andre Adam og slektens nye stamfar og rettferdighet!

Vi er nå inne i 500 år jubileet for reformasjonen. Det hevdes at protestene er over. Er de nå det? Jeg tror det er sunt å sette seg litt inn i detaljene og flisespikkeriene som noen sikkert vil kalle det.

Dr Walter Veith har beveget seg fra katolikk til ateist. Og siden fra ateist til protesant som han med rette framstår som i dag. Han er en adventist som har beveget seg i evangelisk retning og forhåpentligvis fremdeles er underveis i den retningen.

I programmet "Darkness Before Dawn" tar han oss med på en lærerik reise, og ser nærmere på en enhet som tidligere protestantiske kirkesamfunn slutter seg til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt