Bjarne Bjelland

92

Norge og samarbeidsavtalen mellom Fatah og Hamas.

Den nye samarbeidsavtalen mellom Hamas og Fatah er en utfordrende og alvorlig avtale for mennesker som bor Israel og Palestinske områder. Hvor lenge denne avtalen vil vare er høyst usikkert, noe som senere års historie også vitner om.

Publisert: 1. nov 2017

 


Det er ikke langt mellom uttalelsene fra det internasjonale samfunnet når det gjelder Israel-Palestina konflikten, men denne gang er det påfallende taust fra FN, politisk ledelse i Norge og andre land, fredsorganisasjoner og media. 


 Etter offentliggjøringen av samarbeidsavtalen har statsminister Netanyahu sagt at ingen forhandlinger ville finne sted med PA før Hamas anerkjenner Israel, slutter med terror, avvæpner seg, returnerer kroppene til israelske soldater som Hamas har beholdt siden krigen i 2014, frigjør seg fra Iran og overgir grensekontrollen til PA.

 


Hamas er en terrororganisasjon og definert som en terrororganisasjon av USA og EU.

 


Hamas er som IS, som Al Qiada, som Hizbollah, som Boko Haram. Dette er grupperinger som ikke har respekt for menneskerettigheter. Møtt med slik ekstremisme kan ikke Israel gjøre noe annet enn å forsvare seg selv. Dette er statsminister Benyamin Netanya egen analyse når det gjelder Hamas.

 


«Når det gjelder Hamas sine våpen har Hamas-leder, Salah Al-Arouri sagt at disse ikke er oppe til diskusjon. I etterkant av et møte med ledere av det iranske regime i Teheran, sa han: «Forsoningen med Fatah kommer ikke til å ha betydning for den palestinske motstanden Det er ingen tvil om at motstandsbevegelsen holder fast ved sine våpen og vil aldri legge de ned.»  I møtet i Teheran uttrykte begge parter ønsket om å fortsette å arbeide sammen basert på deres felles mål, motstand mot Israel. Rådgiver for den iranske presidenten, Velayati, sa «vi bruker enhver anledning til å møte med våre kamerater i motstandsbevegelsen og spesielt Hamas, og vi lovpriser denne bevegelsens standpunkt om å nekte å oppgi sine motstandsvåpen »( Israel newsletter)

 


«Norsk UD sier avtalen som ble inngått mellom Fatah og Hamas torsdag, er et viktig skritt på veien mot å gi legitime palestinske myndigheter full kontroll av Gaza. Torsdag ble det kjent at Fatah og Hamas er enige om en avtale som angivelig innebærer at Hamas gir fra seg kontrollen over Gaza. Mange hindre gjenstår for palestinsk forsoning, men Norge ønsker nå avtalen velkommen.

 


– Avtalen vil forhåpentligvis kunne bidra til å løse de prekære behovene for den palestinske befolkningen i Gaza, sier statssekretær i UD, Marit Berger Røsland, til NTB. Hun opplyser at Norge, som leder av Giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), vil samarbeide tett med palestinske myndigheter, Israel og Egypt for å bidra til å håndtere de økte finansielle behovene forbundet med å gjennomføre avtalen» (NTB)

 


Norge spiller og har spilt en stor rolle i forholdet mellom Israel og Palestina politisk og økonomisk.  Landet har ledet giverlandskomiteen siden Oslo avtalen ble inngått i 1993.Total norsk støtte til området var i 2016 på om lag 685 millioner kroner, inkludert kjernebidraget til UNRWA, FNs organisasjon for palestinske flyktninger.

Det er betimelig å stille spørsmål etter avtalen er inngått mellom Fatah og Hamas om den norske regjering ser for seg nye fredsforhandlinger etter at en terrororganisasjon skal samarbeide med Fatah? Hva med norske skattebetalere store bidrag til palestinske områder? 

 


Hvem er den Stortingspolitikeren som stiller den nye utenriksministeren Ina Marie Søreide noen betimelige spørsmål i Stortingets spørretime?

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Bjarne Bjelland. Gå til den siterte teksten.
Hvem er den Stortingspolitikeren som stiller den nye utenriksministeren Ina Marie Søreide noen betimelige spørsmål i Stortingets spørretime?

Til det konkrete spørsmålet; den første representanten som klarer å få med seg detaljene i statsrådens navn korrekt. :-)

Men du har ingenting å frykte. Dette er i sitt vesen et forsøk på å samle palestinerne til en mer slagkraftig enhet i møte med Israel, Egypt og Jordan. Planen er bestilt av de som betaler for palestinernes tilstedeværelse og med Egypt som hovedmegler. Statsminister Netanyahu har ikke spart noen mulighet for å stikke kjepper i hjulene for det som foregår aldri så lite utenfor hans kontroll, men for sikkerhets skyld har han gitt oss selv patentsvaret på alle slike spørsmål; Israel kommer ikke til å godta noe som ikke er til fordel for Israel (alene). 

Alt blir ved det gamle inntil en tredjepart setter skapet på plass. Slik som USA som i de siste dagene har nektet Netanyahu å bygge sitt Stor-Jerusalem. I det hele tatt; Netanyahu har nok av andre saker å tenke på mens makten smuldrer opp innenfra i hans regjering. 

Sol går opp og sol går ned. Ellers forblir alt ved det gamle. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere