Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

Mot normalt

Det er farlig å trekke på skuldrene av at et høyrepopulistisk parti kan komme i regjering i Østerrike.

Publisert: 23. okt 2017

I oktober 1999 gikk det reale sjokkbølger gjennom Europa, da Østerrikes Frihets­parti (FPÖ) med den omstridte Jörg Haider i spissen fikk hele 27 prosent i parlaments­valget og kom inn i koalisjonsregjering med det konservative Folke­partiet. Han dreide partiet mot
ytterste høyre med sterke nasjonalistiske holdninger, og motstand mot EU og innvandring. Flere EU-land innførte sanksjoner og straffetiltak.

17 år senere kan det skje igjen. Spørsmålet er om folk er like overrasket denne gang. Det er grunn til å frykte at ytterliggående partier er i ferd med å bli stuereine når de blir en del av det politiske etablissementet.

Vi burde reagere sterkere, og ikke la høyrepopulistisk, innvandringsfiendtlig retorikk blir hverdagskost.

Dagsorden. For mens høyre­populistiske partier har fosset fram, dominert overskrifter, debatter og satt dagsorden, har de andre partiene ikke klart å demme opp.

De andre partiene, særlig de konservative, har måttet velge hvordan de skulle forholde seg til at ytre høyre-partier har kunnet sette dagsorden og på den måten tvunget dem til å danse etter deres pipe.

Målet har vært å demme opp for populismen, men de konservative partiene har heller bidratt til en mer ytterliggående politikk: Ved å ta til seg deler av den høyrepopulistiske retorikken, lar de høyrepopulistene få ha hånda på roret.

Den nederlandske forskeren Cas Mudde, som regnes som en av verdens fremste eksperter på høyreekstremisme, har sagt at faren er at sentrum er svakt, mer enn at høyreradikale er sterke.

Skjebneåret. Og det virker ikke som velgerne heller overraskes like mye lenger, selv om 2017 er kalt et skjebneår for
 Europa. Britenes Brexit og
 valget av Donald Trump som
 president var et oppspill til
 flere valg: Nederland, Tyskland, Frankrike og Østerrike. Alle med tydelige, høyrepopulistiske partier som påvirket de andre partiene til å skli mot høyre.

Mange fryktet at ytre høyre ville feie over det europeiske kontinentet og skape en dominoeffekt. Selv om det ikke ble tilfelle, hvis vi snakker om faktiske maktposisjoner, er det ingen grunn til å slappe av og
 tro at faren er over. Noen eksempler:

I Frankrike var valget i april det definitive gjennombruddet for ytre høyre i fransk politikk. Nesten 11 millioner franskmenn stemte på Marine Le Pen. Aldri før har Nasjonal Front sett en slik oppslutning i et nasjonalt valg.

13 prosent av nederlenderne stemte på Geert Wilders, som blant annet ønsket å forby Koranen og stenge alle moskeer. Den konservative lederen Mark Rutte vakte oppsikt i valgkampen da han satte inn annonser hvor han ba utlendinger i Nederland om å oppføre seg skikkelig eller dra fra landet. Et åpenbart frieri til Wilders’ velgere.

Det unge høyre-populistiske Alternativ for ­Tyskland (AfD) ble det tredje største partiet i Tyskland.

Lederen for det østerrikske Frihetspartiet, Heinz-Christian Strache, ble som 20-åring arrestert da han deltok i en nynazistmarsj. Han har sagt at Europa kan stå foran en «snarlig borgerkrig» og at «Wien skal ikke bli Istanbul.»

Angela Merkel i Tyskland er unntaket. Selv om hun er kjent for å ta opp politiske strømninger og debatter i tiden, har hun ikke brukt høyrepopulist-retorikk i sin politikk, slik kolleger i andre europeiske land har gjort.

Innvandring, islam, integrering og flyktningkrisen har
dominert valgkampen i alle europeiske land som har avholdt valg i 2017. Her har de høyre­populistiske partiene virkelig tatt eierskap til innvandringsfeltet.

Dra kortet. Da flyktningkrisen kom i 2015, var det som et åpent rom for høyrepopulistene: Oppslutningen økte, mye på grunn av folks frykt. Og hvis høyrepopulistene får trekke innvandringskortet i enhver diskusjon, også når innvandring ikke er tema, er det et eksempel på at andre må danse etter deres pipe.

Jörg Haider ble drept i en bil­ulykke i 2008. Da var tiden i
 regjering forlengst over. Det politiske Europa reagerte den gang på legitimeringen av ytre høyre som han førte med seg. Det er like viktig å gjøre i dag.

I kjølvannet av alle valgene ser vi at partier langt ute på høyresiden har blitt større og mer «normaliserte».

De har fått styre mye av den politiske diskusjonen, med frykten for innvandring som det sterkeste kortet. Utfordringen for de andre partiene er å klare
 å få oppmerksomheten til­bake til andre tema, som er minst like
 viktige.


Bildet: Det var under Jörg Haiders ledelse at Frihetspartiet i Østerrike dreide mot ytterste høyre. Haider døde i en bilulykke i 2008. NTB/Scanpix

Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave, mandag 23.oktober

1 liker  
Kommentar #1

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
17 år senere kan det skje igjen. Spørsmålet er om folk er like overrasket denne gang. Det er grunn til å frykte at ytterliggående partier er i ferd med å bli stuereine når de blir en del av det politiske etablissementet.

Slapp av, Bratberg.

Fyrtårnet Sverige kommer i alle fall aldri "att ge vika".

https://blogg.ng.se/bloggbevakning/2017/10/jag-trodde-att-metoo-var-alla-kvinnor

3 liker  
Kommentar #2

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Indforstået...

Publisert rundt 4 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
Vi burde reagere sterkere, og ikke la høyrepopulistisk, innvandringsfiendtlig retorikk blir hverdagskost.

Det ved jo alle at medierne mener, men begrundelsen er åbenbart indforstået.

Disse partier kan ses som en modererende faktor imod den historisk set ekstremistiske indvandringspolitik, de etablerede partier fører imod, hvad man ved befolkningerne ønsker.

Hvorfor kan medierne ikke se det ?

7 liker  
Kommentar #3

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Tvilsam analyse, Bratberg

Publisert rundt 4 år siden

Sitat frå denne artikkelen, https://www.document.no/2017/10/22/enda-et-varselrop-fra-sentral-europa/ :

"Gitt at overganger til noe nytt alltid er ustabile og dermed farlige, er  mitt andre inderlige håp at den venstreliberale løgnaktigheten ikke har  skapt altfor god grobunn for genuint fascistiske bevegelser på vårt  kontinent, for at den tøvete såkalte anti-fascismen de facto fremmer også usunne høyrebevegelser, oppfatter jeg som uomtvistelig."

Og kva seier ein forskingsrapport frå UiO, publisert 10. oktober, http://www.sv.uio.no/c-rex/aktuelt/aktuelle-saker/2017/mindre-hoyreekstrem-vold.html :

"Mindre høyreekstrem vold i land med høyrepopulistiske eller høyreradikale partier." 

8 liker  
Kommentar #4

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden

Jeg som kristen er jo glad for at Østerrike er høyre-vendt. Det er klart at for oss som er vokst opp i kristne samfunn og vet at de fleste Europeiske land er bygget på det kristne grunnlag og at vi hadde det (iallefall i den vestlige delen av Europa) hadde trygghet og frihet og fred i mange år - før masse-innvandringen.

Det er klart at vi lengter tilbake til da vi hadde nogenlunde fredelige og ordens-forhold i vest-europa i mange år - når vi nå ser de store DRAMATISKE utfordringer vi har nå. Mange kristne og ikke-kristne europeere føler stor uro og ikke minst en stor følelse av fremmedhet i egne nasjoner.

Når da Østerrike - sammen med Polen og Ungarn og Tsjekkia og Slovakia står på det kristne grunnlag er det klart vi ønsker dette velkommen.  Dette er jo LOGISK.

Jeg betalte til misjon til ikke-vestlige land fra jeg tjente mine første kroner for jeg håpet jo at jeg - og mange med meg at disse land - idag mange muslimske - skulle få kjenne den frihet og trygghet i kristne samfunn som jeg selv hadde opplevet. Jeg levet i den tro - men slik gikk det jo ikke. 

Håper HELE Europa går tilbake til det kristne verdigrunnlag igjen. Det trenger vi. Jeg hører at mange steder i ikke-vestlige land er det store vekkelser og mange kommer til tro på Jesus - og det gleder jo meg. Noen kristne snakker om at Europa er det siste kontinent for å oppleve kristen vekkelse - la oss håpe det.

 I kristne samfunn er det frihet - OGSÅ for de som tenker annerledes

5 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere