Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

Åpnet rom for AfD

Angela Merkel fortsetter å styre landet, men det var AfD som «vant» valget.

Publisert: 26. sep 2017

Vi skal jage dem. Nå skal vi ta vårt land og vårt folk tilbake, sa Alexander Gauland, en av AfDs to ledere.­ ­Retorikken har ikke akkurat god gjenklang i et Tyskland etter 2. verdenskrig. Sjokkerte velgere har ­måttet innse at for første gang siden krigen er et høyrepopulistisk parti representert i det tyske parlamentet, og en del av den politiske hverdagen de kommende årene.

Mange har ansett dette som umulig i etterkrigstidas Tyskland. Men nå er de landets ­tredje største parti.

Hvem er de? 

Spekulasjonene, analysene og tallknusere er godt i gang: Hvem er alle dem, som stemte på et parti med klare­, nasjonalistiske over­toner? Ikke bare islamkritisk, men fiendtlig retorikk, som at islam er en umiddelbar trussel mot freden, og at partiet ikke anser islam for å være en ­religion, men som en «religiøs-politisk doktrine».

AfD-politikeren Björn Höcke har uttalt at Holocaust-monumentet i Berlin er en «skam». Andre meldinger fra AfD-
politikere: «Det må bli slutt på skam-kulten etter krigen». Valgplakatene til partiet talte også sitt tydelige språk. På et av dem kunne man se en gravid kvinne, og teksten var: «Nye tyskere lager vi selv.»

Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn la ikke noe mellom: – 70 år etter slutten på krigen, sitter nazistene igjen i Bundestag, sa han til nyhetsbyrået DPA.

Sinte velgere. 

Tre fjerdedeler av dem som stemte på AfD søndag sier at de har det helt greit økonomisk, men ser mørkt på framtiden. Den typiske velgeren er mann med lav utdannelse og som ikke stemte ved forrige valg. AfD har også rappa mange velgere fra de to store: CDog SPD, som har regjert sammen.

Tradisjonelt har samarbeidspolitikken i Tyskland vært viktig: At man søker løsninger, ikke konfrontasjon, gjennom koalisjonsregjeringer. Men en slik politikk har også etterlatt seg et åpent rom, et vakuum, for de misfornøyde, sinte, fattige eller redde. De som ikke føler seg hjemme i koalisjonens lune rede. Det rommet tok AfD, og er en av grunnene til at de gjorde det så bra. Spesielt i det tidligere Øst-Tyskland, hvor de ble nest størst. Framgangen i dette området er nesten 17 prosent.

Nye høyre. 

Et annet interessant poeng er nasjonalisme i intellektuell drakt. Det amerikanske magasinet The Atlantic intervjuet tidligere i år Götz Kubitschek, som sammen med kona Ellen Kositza allerede i 2000 begynte å dyrke en konservativ elite (deres egen definisjon), med blant annet tenketank og forlag. Kubitschek er kalt det nye høyres viktigste ­intellektuelle, og han og kona vil «generere en konservativ revolusjon som vil trigge et politisk paradigmeskifte». De bruker uttrykk som bekymrede borgere, og ser på seg selv som en intellektuell puls som slår for høyresiden, og vil lære opp likesinnede skribenter, tenkere og unge aktivister.

Ikke lenger flaut. 

En ­undersøkelse fra universitetet i Leipzig, om tyskerens politiske holdninger, og gjort over 15 år, viser blant annet: Høyre-
ekstreme meninger og anti-
demokratiske holdninger er mer tydelig i den offentlige diskusjonen enn tidligere. Journalisten Ulrich Wolf, som har fulgt Pegida i Dresden tett, forteller om en samtale han hadde med tyske studenter, som tilhører den såkalte identitetsbevegelsen. De er unge som mener Europa må forandres. Et Tyskland for tyskere, Frankrike for franskmenn, og så videre. 
– Hvordan definerer dere tyskere, spurte han. En med tyrkiske foreldre, men med tysk pass, hva er han? For studentene, var personen i eksempelet ikke tysk. Det er en ny definisjon av nasjonalitet som vi må tilbake til 30-åra for å finne, mener Wolf. Hans observasjoner er at det i den siste tida har blitt mye lettere for folk å si at de stemmer AfD.

Det er ikke flaut lenger.

1 liker  
Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Historieløst

Publisert over 4 år siden

Utdanning skaper nye holdninger. I stedet for å nøre opp under fordommer burde den politiske makten gi kunnskap til befolkningen. Å spille på lag med slike fordummende kulturer er ikke greit. Tendensen brer seg. Hvem har ansvaret for at de ikke biter seg selv i halen? Ingen-bare de selv. Å fornekte fortiden er en bra løgn som mange kan leve på. Det betyr ikke at den er sann for andre. De som ødelegger og legger øde har sin egen agenda. Vi andre vet bedre. Å fylle et vakum er som å blåse opp en ballong og samtidig holde nålen inne.

Det finner de snart ut mens de holder på.

2 liker  
Kommentar #2

Kåre Kvangarsnes

24 innlegg  932 kommentarer

Islamisering av Europa

Publisert over 4 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.

Hans observasjoner er at det i den siste tida har blitt mye lettere for folk å si at de stemmer AfD.

Det er ikke flaut lenger.

Sletting av kommentarer ble foretatt her, men prøver igjen

 En viktig grunn til at folk stemmer AfD nå, er nok at de opplever en stadig sterkere islamisering av Tyskland og Europa for øvrig. Partiet vil nok bli større etter hvert som Merkels og EU-toppenes ideologi  om et grenseløst og mer toppstyrt EU iverksettes og deres ønske om å skifte ut sin egen befolkning med import av migranter for slik å løse den etniske befolknings manglende fertilitet. 

Endelig har Tyskland fått et parti som målbærer noe av det flertallet av Europas befolkning ser med egne øyne. Det de ser, kan ikke lenger oversees av de som har makten, uten at det vil gå ut over deres velgeroppslutning. Vår gamle kjempe, Hårstad, fikk rett i sine antagelser om at Tyskland vil gå mot tøffe tider med vold og motvold hvis ikke establishment våkner opp fra sin godhetssøvn. Vårt Land sover fremdeles godt, ser det ut til ,etter Une Bratbergs innlegg å dømme. Der i gården er ordet nasjonalisme bare umoralsk og  fy-fy. Nazispøkelsemaningen hindrer videre fornuftig tenkning og forståelse av et aldri så lite folkeopprør i Tyskland. 

Sverige er kanskje kommet litt lengre i sin erkjennelse enn Tyskland, tross alt. Sverigedemokratene fosser frem og de andre partiene  justererer mer eller mindre panisk  sin innvandringspolitikk mer i tråd med hva som kan forsvares utfra at det fremdeles bor et flertall av etniske svenske i landet. Den nasjon som ikke tar slike fakta med i sin politikkutforming, kjenner ikke hvilken sprengkraft det nasjonale utgjør når det blir forsøkt undertrykt og marginalisert av den globalistiske fremmedgjøringseliten. Det kan bli stygt om en ikke snur i tide.  

7 liker  
Kommentar #3

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Historierevisjonisme

Publisert over 4 år siden
Kåre Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.
Endelig har Tyskland fått et parti som målbærer noe av det flertallet av Europas befolkning ser med egne øyne.

En av de to lederne i AfD, Alexander Gauland, vil gjenreise stoltheten over Wehrmachts soldater under 2. verdenskrig.   Til NRK sa han i går at 95% av dem var helter som bør minnes med ære.

Vel, vi vet jo alle at den enkelte tyske soldat ikke kan bære skylden for Hitlers og nazismens galskap - men måten Gauland snakker på, kan likevel ikke kalles noe annet enn historierevisjonisme.  For å understreke at andre ikke var noe "bedre" enn tyskerne, trekker han bl.a. fram Churchill...

Og ifølge et annet AfD-medlem, Björn Höcke, er altså Holocaust-monumentet i Berlin en "skam".

Kommentar #4

Kåre Kvangarsnes

24 innlegg  932 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Det finnes sikkert nynazister og holocaustfornektere i partiet. Det finnes nok i Sverigedemokratene og lignende parti i  Europa også. Poenget mitt er at så lenge myndighetene og de rådende partier overser og marginaliserer en stor del av befolkningens bekymringer når det gjelder islam og globalismen, og nekter å samarbeide med partier som målbærer denne bekymringen, vil partier som Sverigedemokratene og Afd tiltrekke seg alle avskygninger. Vanlige sosialdemokrater, kristne, ateister, "Høyre-folk", verdikonservative og høyreradikale. Den felles plattform de finner å ville kjempe mot er marginaliseringen av den etniske befolkningen i eget  land når dette er gått så langt som det er i Europa. Tyskland har nå fått et parti som målbærer dette i Riksdagen og delstatsforsamlingene. 

Det gir håp om at disse menneskenes bekymringer nå får et talerør som de store partiene nå ikke kan neglisjere. Det igjen gir håp om at det nasjonale også etter hvert kan bli mer stuerent i Tyskland, uten at en hele tiden må bøye seg i skam mot sin historie. Det igjen kan føre til en mer realistisk og bærekraftig innvandringspolitikk og på lengre sikt minske motsetningene i samfunnet.

6 liker  
Kommentar #5

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Pytt, pytt?

Publisert over 4 år siden
Kåre Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.
Det finnes sikkert nynazister og holocaustfornektere i partiet. Det finnes nok i Sverigedemokratene og lignende parti i  Europa også.

Vel, du anser kanskje det bare som en bagatell i det større bildet...? 

Kommentar #6

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Jødiske reaksjoner i Tyskland

Publisert over 4 år siden
Kåre Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.
Det igjen gir håp om at det nasjonale også etter hvert kan bli mer stuerent i Tyskland, uten at en hele tiden må bøye seg i skam mot sin historie.

Det jødiske sentralrådet i Tyskland sier i en uttalelse at "Alternativ for Tyskland (AfD) utgjør den største utfordringen dette landet har stått overfor siden krigen".

Synspunktet deles av Den jødiske verdenskongress (WJC) som kaller AfD "en skammelig, reaksjonær bevegelse som fremkaller det verste fra Tysklands fortid".

Kommentar #7

Kåre Kvangarsnes

24 innlegg  932 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Vel, du anser kanskje det bare som en bagatell i det større bildet...? 

Nå har partiet fått makt og for demokratiet er det positivt. Når de nå er kommet inn i Riksdagen tror jeg det vil bli en sunn utvikling hvor eventuelle ekstreme(nazister)  vil bli rensket ut av partiet. Det er vel en slik uvikling vi har sett i Sverigedemokratene også? En radikalisering kan sefølgelig skje hvis de nektes innflytelse og at partiet blir spedalskerklært av etstablishment.


6 liker  
Kommentar #8

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Tja...

Publisert over 4 år siden
Kåre Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.
Nå har partiet fått makt og for demokratiet er det positivt. Når de nå er kommet inn i Riksdagen tror jeg det vil bli en sunn utvikling hvor eventuelle ekstreme(nazister)  vil bli rensket ut av partiet. Det er vel en slik uvikling vi har sett i Sverigedemokratene også? En radikalisering kan sefølgelig skje hvis de nektes innflytelse og at partiet blir spedalskerklært av etstablishment.

AfDs tidligere frontfigur, Frauke Petry, trakk sitt kandidatur til partiets parlamentariske gruppe på direkten dagen etter valget.  Angivelig skjedde det i protest mot innflytelsen fra de mest ekstreme (bl.a. Alexander Gauland, en av de lederne).

Kommentar #9

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Er man redd for at det Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei 

skal gjenoppstå - på høyresiden?

4 liker  
Kommentar #10

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Tore Olsen. Gå til den siterte teksten.

Er man redd for at det Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei 

skal gjenoppstå - på høyresiden?

Det vil alltid være en frykt. Alt har sin tid, men det som var i fortiden kan komme igjen i ny drakt nå og i fremtiden. Vi skylder ofrene, oss selv og de som skal komme å ikke påføre noen den samme lidelse som den gang. Når vi vet hva som skjedde er det vanskelig å finne unnskyldninger for å akseptere at det skal gjenta seg. Mange har vondt av at verden har gått fremover, men vi må likevel fortsette med det. Gamle idéer i ny drakt er ikke noe bedre om de fører til nye ulykker om igjen. 

1 liker  
Kommentar #11

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Det vil alltid være en frykt. Alt har sin tid, men det som var i fortiden kan komme igjen i ny drakt nå og i fremtiden. Vi skylder ofrene, oss selv og de som skal komme å ikke påføre noen den samme lidelse som den gang. Når vi vet hva som skjedde er det vanskelig å finne unnskyldninger for å akseptere at det skal gjenta seg. Mange har vondt av at verden har gått fremover, men vi må likevel fortsette med det. Gamle idéer i ny drakt er ikke noe bedre om de fører til nye ulykker om igjen. 

Ja, terror er forferdelig, uansett hvilken drakt den kler seg i. Vold avler vold, og den som griper til sverd skal dø ved det.

2 liker  
Kommentar #12

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

"men det var AfD som «vant» valget"

Publisert over 4 år siden

Nesten som Senterpartiet , med andre ord...
:-)

2 liker  
Kommentar #13

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
Nesten som Senterpartiet , med andre ord...
:-)

Vil du forklare forbindelsen? Bortsett fra at begge hadde fremgang i valgene, ser du et åndelig fellesskap?

1 liker  
Kommentar #14

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Vil du forklare forbindelsen? Bortsett fra at begge hadde fremgang i valgene, ser du et åndelig fellesskap?

Nasjonalisme?

2 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere