Verdidebatt

Sekularistenes tapte århundre

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som kanskje mange har fått med seg fikk Harald Eia tilgang til NRKs valgdebatt og fikk presentere en angivelig sammenheng mellom et sekulært samfunn og levestandard. Tankespranget gikk fra opplysningstiden rundt 1750 og til et øyeblikk av Norge anno 2017. Det som har skjedd i mellomtiden så ikke til å ha av interesse. Men siden det i mellomtiden har vært et par sivilisasjonskollaps på Europeisk jord, som har omfattet HELE Europa som verdensdel, kan det tenkes at sammenhengen er noe anderledes. Men det kan være greit å avklare noen ting først.
Det er å se litt på nyansense i begrepet sekularisering. Hvis vi tenker oss at sekularisering innebærer at nasjonalstaten, dvs. den demokratisk forankrede statsmakt overtar og utvider de samfunnsfunksjoner som kirkene tidligere hadde, er det ikke slik at de kristne, menighetene og den kirkene automatisk er motstandere av dette. Det har sin naturlige forklaring i mulighetene for å drifte/finansiere aktivitetene gjennom skattlegging av befolkningen. Kirkene kan ikke og vil ikke påføre borgerne det skattetrykket nasjonalstatene trenger for sin velferd Til dette trenges et voldsmonopol som ingen kristne konfesjoner ønsker for tvangmessig inndriving av skatt. At det er noen kristne ledere skulle ønske det er en annen sak. Som kanskje noen, men åpenbart de færreste, har fått med seg var at offentlig sektor var betydelig mindre i 1750 enn i 2017. Legger vi så til at offentlig sektor i 1750 besto av kongen, adelen og relativt få embedsmenn som tildels kjøpte og betalte dyrt for sine stillinger, var kirken i 1750 definitivt Europas mest humane institusjon sammenlignet med alternativene. Men det kan kanskje hende da et noen fortsatt synes at Napoleons felttog mot Moskva var samfunnsmessige mer nyttig tiltak enn det det kirken drev med? Noen betalte i allefall prisen. Det beste ved opplysningstiden var muligens dens bidrag til ingeniørene. Den kjempestore forskjellen mellom 1750 og 2017 ligger i næringslivets evne til produksjon, distribusjon og salg. Det er dette som er hovedårsaken til at nasjonalstaten kan skattelegge sine borgere og opprettholde det samfunnet som Eia skryter av og påstår er sekulært.
Så til den type sekularisering som sannsynligvis Eia/NRK tenker på og det er noe helt annet. Det er en variant der gudsbevisstheten skal avvikles og sjelen og menneskelivet skal skal avgudifiseres. Ideen om de kristnes Gud, Jesus Kristus, himmel, helvete, dom og de 10 bud skal avvikles. I beste fall skal det være en privat anliggende men som premiss i samfunnstyringen og lovgivning er de ugyldige. Alternativene er politikere, embedsmenn/kvinner ansatt i den stat som forvalter voldsmonopolet. Det kristne gudelige presteskapet skulle vingestekkes og helst avvikles og det statsrettslige «prestskapet» skulle innsettes i stedet. De rettslærde ateistene ønsket ikke å ha konkuranse på premissene for statens lover. For det må være lov å spørre Eia og co: Hvem mener de skal være alternativet til den kristne kirke? Vi vet alle at det ikke eksisterer sekulære livssyn på et slikt nivå at det representerer genuine menneskelige felleskap. Gjennværende er kun statsapparatet byråkrater, enten de får sitt mandat fra et demokratisk valgt regjering eller ikke.
Eia/NRK tankesprang hopper da også elegant over et par av verdenshistorien verste, raskeste og mest omfattende sivilisasjonskollaps. Det ene hadde sitt klimaks i 1945 med påfølgende rettprosedyrer som i hovedsak av var avsluttet ca 1947-48. Tyskland, et av Europas angivelige mest siviliserte stater, ble deretter i flere 10-år satt under adminstrasjon. Nurnbergprosessene avdekket en råskap, statsrettslig gjennomført med embedsverket som lydige tjenere, som verden hittil ikke hadde sett maken til. Parallelt med dette pågikk et sivilisasjonkollaps i Russland som i råskap og brutalitet ikke sto noe tilbake for Tyskland. Ingen evnet å sette sistnevnte under adminstrasjon men det kollapset av seg selv i 1989. Det er lett å si: x-antall milloner mennesker sultet i hjel, ble skutt, hengt, omkom i slaveleirer.. Det er vanskeligere å innse at dette ikke skjedde som en selvfølge. Det skjedde ganske enkelt fordi noen ville, det ønsket det, likte det og mente det var nødvendig. Siden kristne, uansett konfesjon, ikke var pådriver her er det nærliggende å hevde at siden det ikke var kristentroen som som førte Europa til sivilisasjonkollaps kan det ha vært en eller flere av alternativene. Både 1917, 1933, 1939 ligger nærmere 1750 enn 2017.
Det som ligger nærmest 2017 i årsak/virknings-relasjon kan jo også være det noe som skjedde i 1889. Da hadde søndagskolen i Oslo 25 års jubileum. I 1890 var det forsiktig anslått at 20000 barn i Norge gikk på søndagskolen. I tillegg kom barn som gikk på søndagskolen i frikirkemenighetene. I 1936 hadde søndagskolene en kongress for hele verden der kong Haakon fant det verdt å være til stede. M.a.o Eia og undertegnedes foreldre, besteforeldre og oldeforeldregenerasjon vokste opp der den kristne søndagskole var en viktig del av oppdragelsen. At disse skulle ha vært den største hemsko for den moralske utvikling i landet vårt, slik HEFs grunnlegger Kristian Horn mente, fremstår noe kristofobt. Personlig mener jeg det er mer redelig å tillegge våre foreldregenerasjoner som gikk på søndagskolen ansvaret for dagens situasjon i Norge enn mer eller mindre ukjente personer som levde på 1750-tallet. Andre her inne har redegjort for sistnevntes verdier og holdninger. Søndagskolebarna befolket bedehusene i Norge i førkrigstiden der de fredelig og uten voldshensikter holdt sine taler ba til Gud og sang sine kristne sanger. Motsatsens var folk som Einar Gerhardsen som i f.eks. i 1920 sto på i Moskva og applauderet datidens uten sammenligning største terrorist: Lenin. Arnulf Øverland som, mens den Europeisk sivilisasjon kollapset under gudsforaktere og gudsfornekteres maktutøvelse presterte å kalle kristendommen den 10 landeplage. I 1336 sto vår fremtidige statsminister Trygve Bratteli og ville avvikle feiringen av grunnloven. Så overlater jeg til leserne selv å danne seg et bilde av Norge anno 2017 der Lenins revolusjon hadde omfattet Norge, kristendommen utryddet og grunnloven av 1814 avviklet. .

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt