Verdidebatt

PRESSENS KYNISME

Vimennesker sluker ofte alt vi får presentert i media rått og tror atdet er sannheten vi får presentert. De kalles for den 4. statsmakt og de har selvfølgelig en meget viktig samfunnsoppgave i å sette fokus på kritikkverdige forhold og dermed føre samfunnet videre i en bedre retning.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Problemet blir når håndverket håndteres på en amatørmessig måte. Som det ofte blir i denne bransjen, akkurat som i politikken, av kyniske motiver på å skaffe overskrifter og fortelle halve sannheter som skal tiltrekke seg leserens oppmerskomhet i en stadig altoverveldende informasjonsflom.

For ikke lenge siden ble nrk dømt i den såkalte sigøynersaken om menneskehandel fra Bergen. Nrk valgte allikevel ikke å legge seg paddeflat med en gang slik ofte den stadig voksende kommuniaksjonsbransjen anbefaler, i såkalte heksejakter fra pressen. Man skulle tro pressen hadde en ryggmarksrefleks på mediehåndtering. Istedenfor gikk de i fellen som pressens ofre ofte gjør. Brannslokking med henvising til å vente på avgjørelsen fra Pressens faglige utvalg. Patetisk ikke sant?! Pressen blir ofte dømt nettopp i PFU for brudd på tilsvarsretten og for å bevisst utelatefaktum som taler til fordel for «offerets» sak. Gravejournalisten Helskog har selv i intervju vedgått å ha dårlig samvittighet for å ha ruinert folks liv. Og måtte ydmykt legge ned rikets tilstand etter overtramp. Det samme hykleriet opplevde vi når Karianne Solbrekke i Tv2 ikke ble grillet av sine egne etter avsløringen om et kjærlighetsforhold med sin egen kilde! Hun ble omplassert av ledelsen etter fadesen og gjemmer seg i dag bak kameraet som redaktør. Da var det helt stille i bransjen med unntak av noen små oppslag. En diskusjon om hvordan bransjen selv skulle fronte dette skled ut i minimal publisitet. I motsatt tilfelle ville pressen startet en heksejakt som ikke ville lignet grisen. Da hadde gribbene forsynt seg rått! Jeg kom nylig over en gammel undersøkelse fra 2008 iverksatt av pressens egen organisasjon SKUP. Følgende holdninger kom frem. Svelg dette utdraget av undersøkelsen !:

1 av 4 mener kollegene deres har rasistiske holdninger.
7 av 10 mener etnisk opprinnelse blir brukt i norsk journalistikk uten at det er relevant.
3 av 4 mener innvandrere kun blir brukt som kilder i innvandrertema.
1 av 4 mener de i løpet av det siste halvåret har hørt kolleger ytre seg fremmedfiendtlig/rasistisk.
7 av 10 mener vestlige og ikke-vestlige innvandrere blir forskjellsbehandlet.
4 av 10 norske journalister mener kulturforskjeller gjør innvandrere uegnet til å delta i samfunnsdebatten.


En profilert  journalist skal ha uttalt: «Jeg skjønner bare ikke hvorfor disse muslimene skal være så jævla muslimske hele tiden. Kan de ikke bare leve som vanlige folk?» I følge journalist Ansari i Nrk. Spørsmålet blir da hvilken tillitt skal vi ha til pressen når slike holdninger og en slik kynisme rår? Vi vet at tempoet er høyt og at journalistene må snu om på 5-øringen. Vi vet at journalistene sikrer seg ofte flere kilder når man dekker en sak.Tar sitat sjekk. Spørsmålet her blir hvor gode er disse kildene og hvilke motiver har de? Selv politiet som sitter på lovens høyborg lekker bevisst for å styre informasjonen og svekke sine kriminelle!I kynismens navn. Er det ikke herlig folkens, når selv moralens og lovens vokter selv lekker! Fantastico. I baneheiasaken måtte kriminalsjef Andresen i Kristiansand krympe sin stab pga lekkasjer til pressen! Et siste eksempel er Faisa saken, hvor hennes bror og nrk journalist måtte skrive en kronikk om sine kollegers dårlige oppførsel i en svært følsom drapssak.
Jeg husker veldig godt hva en far og advokat til en på mitt fotballag sa til en annen forelder på 80-tallet. Jeg kjenner meg svært lite igjen i beskrivelsen til pressen i de sakene jeg har hatt. Jeg bare lurer, hvorfor? Vi mennesker sluker ofte alt vi får presentert i media rått og tror at det er sannheten vi får presentert.

De kalles for den 4. statsmakt og den makten bør derfor forvaltes på en etisk forsvarlig måte. En kjent forfatter og journalist skal ha sagt at det meste pressen skriver er løgn og forvrengning av sannheten. Jeg velger å beskytte min «sikre» kilde i integritetens navn! Skal vi ta det vi får servert med en klype salt?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt