Verdidebatt

Høyre-venstre i norsk politikk har vært utdatert i 100 år.

KrF er blitt "vippepartiet" som ikke er til å stole på og som derfor mister velgere både til høyre og venstre. Må det være slik? Er virkelig "vælgere i politisk henseende at betragte som høner på en kjep"?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Partiet Venstre er i dag en del av høyreblokken og tiden da vi hadde en venstre-høyre akse i politikken er forlengst forbi. Hvorfor er da den offentlige debatten fortsatt fanget i den samme en-dimensjonaliteten som Nationens redaktør Thorvald Aadahl så treffende beskrev i en replikk til Venstreleder og mangeårig statsminister Gunnar Knutsen i 1921:

"For ham er altså landets vælgere i politisk henseende at betragte som høner på en kjep. De maa enten sitte paa hoire eller venstre halvdel av kjeppen. Andre steder er det ikke at sidde. En saadan tanke gir igrunden et eiendommelig bilde av det politiske begrep. Der blir ikke tale om flater eller kubikforhold. Tilbake staar bare en strek gjennom verdensrummet, hvor alle opgaver, alle interesser, alle onder og goder hænger efter hverandre som perler paa en snor."

For hundre år siden var det snakk om en trekant mellom kapital, arbeid og jord.  Kanskje er den ikke er så uaktuell idag om de gulgrønne utgjorde den tredje pol. Det ville gitt oss et gangsyn som mer likt øyets RGB system når det sender signaler til hjernen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt