Verdidebatt

Å felle eller ikke felle

Det forbauser meg at media viser så liten forståelse for det parlamentariske systemet vi har i Norge. Gang på gang viser flere medier, blant annet NRK, at de er mer opptatt av å underholde det norske folk med provoserende og billige poeng enn å faktisk bidra med folkeopplysning som er den fjerde statsmakts kanskje viktigste oppgave. Det har vært en del forvirring rundt hva KrF vil, selv om KrF ikke har gjort annet enn å presisere gang på gang det som er KrFs vedtak. Vi vil ha en Sentrum-Høyre-regjering.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Norge trenger ikke en regjering flertall for å opprettes. Regjeringen skal utføre det som bestemmes på Stortinget og da er det stortingsflertallet som avgjør hva regjeringen gjør. En mindretallsregjering står fritt til å danne flertall fra sak til sak med alle partiene på Stortinget. En slik regjering trenger dermed ikke en forhåndsavtale med enkelte partier eller en garanti for å i det hele tatt eksistere. Noen saker vil være så viktige for en regjering at den vil kunne stille ultimatum, og uten flertall i slike saker, faller den.

KrF ønsker en Sentrum-Høyre-regjering. På målingene kan det se ut som dette eventuelt ville bli en mindretallsregjering. En annen mulighet for Høyre er å gå i regjering med FrP, det ville også bli en mindretallsregjering. Blant de sosialistiske partiene ser det heller ikke ut som man har noe klart flertallsalternativ og om AP går i regjering med SV og SP, kun et av partiene eller går i regjering alene, vil dette også sannsynligvis bli en mindretallsregjering. Slike regjeringer har vanligvis ingen forhåndsavtale, partiene i opposisjon står fritt til å stemme for sin egen politikk og kan velge å støtte mindretallsregjeringen i enkeltsaker om det er saker som man er enige i.

KrF har sagt at man vil gå i opposisjon om det blir en mindretallsregjering med Høyre og FrP, det er ikke det samme som å felle den og det er ikke det samme som å støtte den. Det det betyr er at Høyre og FrP må forsøke å få flertall med alle partiene på Stortinget. KrF vil ikke fjerne sex-kjøpsloven, KrF vil ikke borre etter olje i de mest sårbare områdene vi har, KrF vil verne om de enslige mindreårige asylsøkerne. Uavhengig av hvilken regjering vi får.

I den siste fireårsperioden har vi hatt en mindretallsregjering med Høyre og FrP, men med en samarbeidsavtale med Venstre og KrF. Man hadde noen områder der man kom til enighet på forhånd. Slik kunne KrF og Venstre sikre vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, selv med flertall på Stortinget for å borre. KrF og Venstre kunne sikre et grønnere statsbudsjett i 2016. KrF fikk noen gjennomslag, blant annet på mer valgfrihet til familiene, minst 1 % i bistand, flere lærere og gjennomslag for en opptrappingsplan for å bekjempe vold mot barn. Venstre fikk noen gjennomslag og regjeringspartiene fikk noen gjennomslag. I noen saker har regjeringen funnet flertall andre steder enn hos KrF og Venstre, slik som med fraværsregelen i skolen, der de fikk flertall med hjelp fra Arbeiderpartiet. Det er flere eksempler på at regjeringen denne fireårsperioden ikke kun har gått til KrF og Venstre for å få støtte.

Denne gangen er det annerledes. KrF vil ikke i regjering med FrP eller ha noen samarbeidsavtale på forhånd. Da stiller KrF like fritt som alle de andre partiene på Stortinget har vært den siste perioden. KrF vil kun ha en stemme å følge og det er KrFs egen stemme. KrF vil fortsette å kjempe mot et sorteringssamfunn der mennesker blir rangert etter egenskaper. KrF vil kjempe for de aller fattigste i verden og for barna som vokser opp i Norge i lavinntektsfamilier. KrF vil kjempe for en lærernorm i skole og ansattnorm i barnehage. KrF vil kjempe for å holde Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt. KrF vil kjempe for at de verdiene som preger Norge er verdier som nettopp løfter frem de aller minste og mest utsatte i samfunnet og verden.

Ønsker du at det skal være flere stortingspolitikere som stemmer for disse sakene? Da må du stemme KrF.

Godt valg!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt