Audun Hjertager

149

Norsk og uredd

Norge er bygget av trauste vikinger. Vi er kjente for å være uredde. Vi møter utfordringer med styrke og kløkt, våger oss ut i det ukjente, risikerer eget liv for medmennesker og egne verdier, og er flinke til å overleve.

Publisert: 8. sep 2017

Vi er ikke så pinglete at vi lukker øynene for mennesker i nød fordi vi frykter for terrorister, kriminelle og navere, selv om det ser slik ut. Og vi er ikke så tafatte at vi møter klimaendringer, oljealderens slutt og fornybarsamfunnets begynnelse, med fornektelse og handlingslammelse, selv om det ser slik ut.


Verdier er ikke noe man kan snakke seg til. Verdier er noe som måles i handlinger og/eller penger; mest objektivt av utenforstående. Utlendinger vil med rette kunne hevde at verdigrunnlaget i Norge er bygd av oljepenger og anti-nestekjærlighet, men KrF, som gir denne oppfattelsen ryggdekning som FrPs støttespiller, er bare et selvutnevnt «verdiparti». Nordmenn er vikinger, med helt andre verdier.

Ja, mange norske politikere er livredde, eller så maler de fanden på veggen: Typisk en Gammel-Erik med hijab. Det er vi ikke stolt over. For vi er vikinger, og ser at det bare er bilder: Vi tror ikke på feige politikere og radikaliserte idioter som vil styre oss gjennom frykt, enten de kommer fra Fremskrittspartiet eller Daesh.


En viktig statslederjobb har vært å egle seg inn på nye markeder på vegne av lobbyister. Som vikinger aksepreter vi at dette kan være viktig, og er glade for at noen tar slike drittjobber, men det får være grenser: - Man fornekter ikke fredsprisvinnere og brudd på menneskerettigheter fordi en ny handelsavtale krever det. Som vikinger forventer vi at lederen vår ikke er en pingle, men sørger for handelsavtaler vi kan være stolte av. Slike ledere har det bare vært litt få av i det siste, dessverre.


Det er en traust, helnorsk viking-verdi å overlate jorda i litt bedre stand til neste generasjon. At dette ikke gjenspeiles i Norsk politikk har andre årsaker: SPs alternative budsjett for 2017, som var det mest ødeleggende for klimaet ifølge CICERO – Norsk senter for klimaforskning, er et resultat av å ha ropt «Ulv!» for mye og for lenge.

Ja, vi lurte Olav Haraldson og var hedninger lenge etterpå: Vi tilba Mammon og hans sønn. Oljenæringen var en hellig, gudommelig paraplyorganisasjon for LO, NHO, røde og blå, og det var bespottende, helt til i dag, å hevde at Norge bør forberede seg på å stå på andre ben. Men vi er ikke radikaliserte! Vi ser at guden vår taper; at vi er i ferd med å tape konkurransen om å få være leverandør av varer og tjenester til fremtidens fornybare samfunn. Men vi er vikinger, så dette tapte henter vi igjen!


«Man setter ikke de som har skapt et problem, til å løse det» (fritt etter Einstein). Jeg har ikke tro på frykt, rødt eller blått, men på trauste, modige, norske verdier, så jeg har forhåndsstemt på Miljøpartiet De Grønne.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere