I disse dager farter politikere fra sted til sted over hele landet for å overbevise velgerne. Det arrangeres debatter om ulv, olje, skole og arbeid, og det skrives utallige innlegg om hvem som faktisk har rett. Men noe meget sentralt mangler i valgkampen. Og mangelen er en fare for demokratiet!
I dag ligger det 44 grunnlovsforslag og venter på å bli behandlet. De vi nå velger inn på Stortinget skal behandle disse. Slik er systemet i Norge; Et forslag skal legges fram for Stortinget før et valg og behandles etter at valget er gjennomført. På den måten skal vi som nasjon få lov til å si vår mening om hva det skal stå i Norges viktigste dokument. Men har du hørt noen av politikerne diskutere noen av grunnlovsforslagene? Grunnloven regulerer det helt vesentlige som demokrati, rettssikkerhet og menneskerettigheter. Norges viktigste dokument burde ikke bli en fillesak som ikke kommer til overflaten i diskusjonene som pågår.
En rekke stortingsrepresentanter har blant annet foreslått å senke stemmerettsalderen til 16 år. Et annet forslag innebærer at vårt verdigrunnlag ikke lenger skal være den kristne og humanistiske arv. Selve verdigrunnlaget, Norges plattform, blir altså endret. Forslaget innebærer også at Den norske kirke ikke lenger blir Norges folkekirke. Videre har en rekke KrF- politikere lagt inn et forslag som verner livet fra unnfangelse til naturlig død. Og slik kunne jeg fortsatt med å ramse opp forslag etter forslag. Noen om militærmakt og våpen, andre om asyllovgivningen. Det er som sagt 44 i tallet.
Min hensikt med dette innlegget er ikke å ta stilling i noen av disse sakene, men å løfte dem. Vi som innbyggere har helt klart et ansvar for hvor vi retter vårt fokus, og vi burde derfor ta selvkritikk for at grunnlovstemaene ikke er ”populære” nok. Men kritikken rettes først og fremst til landets politikere. Vi kan ikke forvente at alle går inn og finner disse grunnlovsendringene på Stortingets nettside. Politikere som foreslår endringer burde faktisk gjøre sin samfunnsplikt å lufte disse spørsmålene for det nasjonale publikum slik at meningene blir prøvd for folket. Vårt system bygger på nettopp dette ”samarbeidet”. Det kjenner ikke Ola Normann til, men det gjør politikerne, og det må de ta på alvor. Bare på den måten kan folk gi sin sanne stemme i stemmelokalene 11. September!
Christian Bredvei Gusland
Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land
Takk for din våkenhet og at du deler den med oss. Rart at sentralmedia ikke har fokusert på saken og sørget for å få alle de 44 punktene på trykk eller på TV før valget enda. Underlig at det ikke er en selvfølge at Stortinget sørger for informasjonen. Jeg undres på om det finnes noe forslag til endring av konsesjonsloven for landbruket. De fleste av oss eldre på det jevne vet ikke engang hvordan man skal få de forslagene frem på skjermen.
Jeg vil tro at du finner mange svar på dine spørsmål i partienes programmer. Disse er gjerne svært detaljert og vil gi svar på det meste. Antagelig er din hypotese om at sakene ikke kommer offentligheten for øre feil siden programmene er åpne for alle.
På den annen side hender det at de viktigste sakene aldri blir debattert offentlig. I kommunevalget 2015 burde vi hatt en offentlig debatt om pensjonskostnadene for Trondheim Kommune. Disse kan sprenge ethvert budsjett, men blir aldri offentlig debattert, uansett hva det vil bety for velferden som helhet.
Takk for godt innlegg.
Nå er det viktigere enn noensinne at politiske freakere og aktivister holdes langt unna mulighetene til å tukle mer med Grunnloven.
Her er det snakk om å utradere kristendommen fra Grunnloven. Gjenstår ikke mye nå - og det har gått utrolig fort unna.
Og politikerne har tydeligvis kollektivt hukommelsestap når det gjelder de hemmelige TiSA-forhandlingene ? Som berører hele den arbeidende befolkning blir ikke nevnt i valgkampen , alt mens man holder på med viktige valgkampsaker som hvilke toalett det tredje kjønn skal benytte, plastposeavgifter, nye veibomavgifter osv.
De fleste forstår sikkert hvorfor enkelte ønsker å senke stemmerettsalderen til et nivå hvor flest mulig velgere ikke har begynt i arbeid , og uten økonomiske forpliktelser , hus , hjem , bil , TV-lisens ,historiske priser på strøm og drivstoff osv.
Disse tror sikkert på at alle pengene må til for å opprettholde "velferdsstaten" , så lenge de vanvittige milliarduttellingene til utlandet ikke nevnes.
Sålenge mamma og pappa betaler er det enklere å rope halleluja hver gang det kommer et nytt "bærekraft"-påfunn framiljølobbyen med nye samfunnsøkonomiske snubletråder og grønne avgifter.
Livet er bare cool og gøy.
(Skatt , MOMS , grønne sertifikater , opprinnelsesgaranti , eiendomsskatt , boligbeskatning , arveavgift , bensinavgift , dieselavgift , bompengeavgift ,CO2 avgift ,vannavgift , søppelavgift , stempelavgift - og mer i vente)
Helt riktig at mye er å finne i de ulike partienes program. Poenget mitt er at de også har et ansvar for å løfte denne debatten selv.