Verdidebatt

«Beklager, Lars Akerhaug!»

Alternativ tittel? Jekk deg ned, pastor Torp?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jan-Aage Torp «fikk hakeslepp» av en vanlig reportasje av Dagens Lars Akerhaug. Akerhaug har svart Torp og Norge Idag godt, med kun et «takk for forsonende innlegg» i retur. Ingen beklagelse fra Torp.


Jeg kan tie i møte med noen dumheter, men ikke alle. Særlig ikke når jeg forsøkes avfeid idet jeg stiller legitime spørsmål. De som ikke liker at dette får oppmerksomhet, kan slutte å lese med det samme. Resten kan fortsette - og eventuelt be et par elitistiske aktører om å stige ned ett hakk.


Norge Idags Jan-Aage Torp skriver om «problematisering» i sin tirade mot Dagen og deres journalist Lars Akerhaug. Hva er det han kaller problematisering? For meg ser det ut til å være et rett-fram-, saklig intervju med relevante spørsmål og vanlig journalistisk gjengivelse.


Når jeg på Twitter spør Torp om han har beklaget, viser han til podkasten sin. I podkasten sier han at Akerhaug «konfronterer» pastorparet Gjerme i nevnte intervju (som sto i Dagen for omtrent en måned siden). Torp nevner Akerhaugs tilsvar for så å uttrykke at en Wikipedia-artikkel han (Torp) konsulterte, ikke var godt nok oppdatert. Torp beklager ikke sin slurvete faktasjekk eller krasse karakteristikk. I stedet belærer han om «kristen journalistikk», forteller om en viss bloggers personforfølgelse og formaner: Avisa Dagen skal ikke bidra til ryktespredning, «stempling» og sjikane.

Nei, det tror jeg Dagen-redaksjonen er helt enig i, og de er trolig temmelig bevisst ansvaret sitt.


Derimot er jeg usikker på hvor mange av pressefolket som sier seg enig med Jan-Aage Torp i det siste han sier i poddekasten sin. Torp tillegger Lars Akerhaug et motiv: å ville karikere og isolere Finn Jarle Sæle.


I disse dager tror jeg det er bra, for både samfunnsdebatt og kristenlandskap, at Jan-Aage Torp og et par andre slutter å problematisere normal journalistikk (som for eksempel Lars Akerhaug står for). Det er også en fordel om de slutter å forholde seg til kritikere (som meg selv) som en slags ikke-mennesker man – for å sitere Torp på Twitter - «ikke debatterer med». Eller, for å vise til Torp-kollega Jan Hanvolds taktikk – aldri uttaler navnet på (utenom på bakrommet …) og omtrent aldri svarer på spørsmål fra.


Skjønt ønsker man for enhver pris å ha en slik holdning til meg, kan man for så vidt ha det så godt. Det er mer Torps tap enn mitt. Han demonstrerer nemlig slik at han er del av en slags elite, en gruppe «kristne som har skjønt det», som ikke bryr seg med hvem som helst. Jan-Aage Torp viser tydelig at ikke all omtale er god omtale, selv om han aldri så mye prøver å spinne den myten. Han illustrerer muligens også at det jeg har frambrakt – på seriøst og saklig vis – av dokumentasjon og fakta om ham, Finn Jarle Sæle og Jan Hanvold, er noe han ikke ønsker å ta avstand fra. Koster det stolthet å beklage noe man selv eller lederkamerater har gjort av ugagn?


Dagen-journalist Akerhaug fortjener en offentlig beklagelse for Torps uredelige omgang med faktiske forhold. Ennå kan jeg ikke se at han har fått den. (Tittelen på mitt innlegg her er ikke et sitat - men burde kanskje ha vært det?)

Noe som bør være opplagt, er at Akerhaugs ordvalg «den kontroversielle redaktøren» ikke er ensbetydende med problematisering og kritisk vinkling. Det kan like gjerne være en kjensgjerning man ser som naturlig å nevne i anledning – ja, nettopp, Torp – et festskrift til en 70-åring. Dette er antakelig noe Torp, erfaren som han er med både presse og reportasje, egentlig er fullt klar over.


«Akerhaugs journalistikk til fest-
dager bryter med alt vi har sett i
norsk presse», skriver Jan-Aage Torp. Drøyt.


«Beklager at jeg tok litt hardt i, feiltolket eller undervurderte deg, Lars Akerhaug!» Er ikke noe sånt som dét naturlig å si - når man er seriøs skribent og går for å være en seriøs kristen leder? Så seriøs at man «ikke debatterer med Ådnøy» en gang … Ja, for jeg har visst lite å gjøre med seriøs debatt, skal man tro Torps twitring til meg lørdag kveld.

Det er greit, det, Jan-Aage Torp: La være å debattere med oss du frykter kunnskapen til, eventuelt bare ikke liker – men bli bedre på bakgrunnssjekkene dine, og vær i det minste grei med journalister som ikke engang hører til på den politiske venstresiden …


Til slutt: Hvis Torp /Norge Idag har gitt Akerhaug en beklagelse – i papiravis eller annet sted – har den i hvert fall ikke vært synlig på Facebook eller annet nettsted. Den bør i grunnen offentliggjøres såpass, i og med at de grove ordene om Akerhaug fortsatt ligger der ute …

(Innlegget publiseres på DagensDebatt.no og Verdidebatt.no.)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt