Leder

Hijab som agn

Det er underlig at kulturministeren ikke har fått med seg hvilke retningslinjer NRK opererer med.

Debatten om hijab og kors fortsetter. I Vårt Land i går sa kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at hun opplever at NRK tar et annet standpunkt i dag enn i 2013. Da ble nyhetsanker Siv Kristin Sællmann nektet å bruke et korssmykke under en nyhetssending.

– Jeg tolker det at Faten får bruke hijab som at NRK har gjort seg erfaringer fra Sællmann-saken, sa hun til Vårt Land i går. Videre at NRK har mindre ­«berøringsangst» for religiøse symboler, og at nå er det «rom for andre religiøse symboler», og at det er «positivt».

Kringkastingsrådet har mottatt rekordmange klager på det usendte programmet «Faten tar valget», etter at Vårt Land omtalte saken forrige uke. I den nye serien bruker programleder Faten Mahdi al-Hussaini hodeplagget hijab. Saken er blitt diskutert – og tildels avklart – i en rekke artikler og debatter, både i Vårt Land og i andre medier. Likestillings- og diskrimineringsombudet har konkludert at kanalen ikke diskriminerer: Nyhetsankere og programledere har ulike roller.

NRK sier altså ikke ja til hijab og nei til kors. Det er underlig at kulturministeren ikke har fått med seg hvilke retningslinjer som NRK opererer med. Hun er kulturminister, og er NRKs generalforsamling. Når hun spiller inn sine meninger har debatten gått i flere dager allerede.

Heller ikke Frps leder Siv Jensen bidrar med å være oppklarende i denne saken. Da hun ble spurt om dette i Politisk kvarter på NRK P1 i går, svarte hun blant annet at det ikke er så lenge siden «var et kors det handlet om» og la til at «NRK må likebehandle» og «det må NRK rydde opp i».

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug skrev på Facebook i går at hun «forstår at folk reagerer på at et nyhetsanker hos NRK blir nektet å bruke kors, mens man lar en programleder bruke hijab.»

Legger man godviljen til, kan politikernes uttalelser – som kringkastingssjefen sier – «en misforståelse i en hektisk valgkamp.» Men det er ikke lenge til valget, og ingen av de nevnte statsrådene virker nevneverdig interessert i å rydde opp og klargjøre kors og hijab-saken overfor velgerne. Dette lukter stemmefiske, men etter vår mening er saken ikke egnet som agn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder