Øyvind Norderval

14

Bispevalg

Publisert: 16. aug 2017

Det er visstnok bispevalg i Oslo i disse dager. Folk flest bryr seg ikke om det - om det er revolusjonerende profiler med gitar eller feminisme. Toget er gått. Dette er og blir en intern DnK-greie. Dessverre, det hele er uinteressant.

3 liker  
Kommentar #1

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Vantro-samfunn

Publisert rundt 4 år siden

Kirken er gått fra trossamfunn til kultursamfunn.  Flotte konserter og skuespill i kirkene landet rundt.  Noe for enhver smak.  

Sant nok, etter vigselvedtaket er kirken et teater.  

Egentlig en naturlig utvikling når tolkningen av flere vesentlige Bibel-ord er vrang.  Luther lærte mer rett enn DnK.

1 liker  
Kommentar #2

Kurt-Johnny Olsen

8 innlegg  15 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden

En meget klok mann sa engang for flere år siden: "Den norske kirke får de biskoper den til enhver tid har gjort seg fortjent til!" 

Kanskje ingen dum observasjon den gang - og nå ...

Kommentar #3

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

I begynnelsen var selve Ordet: Og siden kom alle ordene... og det forsvant midt blant dem

Publisert rundt 4 år siden

Mulig at manglende interesse er en naturlig konsekvens av en prosess i kirken som dens ledelse lenge har initiert og opprettholdt: DnK har i flere tiår hatt visse utfordringer hva gjelder den økende sekulariseringen. Det har oppstått en tragikomisk engstelighet for ikke å være "relevant". Som et svar, så har kirken derfor mer og mer speilet og legitimert samfunnsutviklingens stadig endrede normer og syn på dette og hint: DnK dilter så servilt og patetisk nok etter som halen på hunden; og endrer teologisk uttrykk og tyngdepunkt som hele tiden speiler og legitimerer utviklingen. 

En slik bekreftelse "utenfra" har visst vært mer viktig enn det å våge å stå på kirkens tro og bekjennelse. Men dog: Får kirken sin etterlengtede applaus og bekreftelse, så er nok ikke det nødvendigvis en illustrasjon på at folk flest dermed også bekrefter kirken qua Kristi kirke og dets vese; og "kommer så tilbake". Snarere er det nok tegn på noe annet som har ganske lite med kirken å gjøre. DnK skal være jordens salt, men her er saltet i ferd med å miste sin egenart og gå i ett med alt annet rundt.

Når kirken ikke lenger har en profil qua Kristi kirke som  kontrasterer, så har den også blitt uinteressant. For hva skal folk egentlig med en kirke som går i ett med resten i samfunnet? Da gjenstår kiken kun som et serviceorgan og seremonivesen som skal stille opp på brukernes premisser. Man trenger dog ikke lenger kirken når samfunnets andre organer og div. grupper allerede greit uttrykker de samme standpunkter og samfunnspolitiske verdier. Å ha en politisk- og samfunnsmessig korrekt kirke fungerer sikkert bekreftende, legitimerende og fint for flere. Applaus, bekreftelse og sympati er jo alltid noe sødmefylt: Man får jo en følelse av å "være med"? 

Men man bør ikke la seg beruse av all applaus og bekreftelse; det leder til svaksynthet og glemsel for hva man egentlig er her for som kirke . Møter kirken kritikk og antipati for å stå på den faste grunn av den levende Kristus, samt bibel, bekjennelse og tradisjoni, så er nok det bare å ta til etterretning og forsatt ha mot og vilje til å stå på Kristi fordring.

DnK følger garantert nå sitt nå fastlagte spor: Finner en biskop som går helt i ett med resten... og forsvinner i mengden... 

I begynnelsen var selve Ordet: Og siden kom alle ordene... og det forsvant midt blant dem.

2 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere