Lederartikkel Vårt Land

Asyl-paradoks

Det er viktig ikke å glemme at tusener fremdeles flykter, selv om vi ikke ser dem her i Norge.

Publisert: 16. aug 2017

Fire av ti mener Norge må ta imot færre asylsøkere enn vi gjør i dag. Det til tross for at tallene for antall asylsøkere som kom til 2016 er de laveste på 20 år.

Hvorfor er det slik? Norge har allerede en streng innvandringspolitikk, og statsminister Erna Solberg klager heller ikke: – Jeg er i hovedsak fornøyd med hovedgrepene vi har tatt, selv om vi må være beredt til å gjøre tilpasninger hvis tilstrømmingen skulle bli sterk, sier hun til NTB.

Målingen i Dagbladet ble tatt opp i sommer. Sylvi Listhaug mener tallene fra undersøkelsen viser at «folk flest har skjønt alvoret», og at Frp er det eneste partiet som er i takt med folket.

I sommer har også Italia nærmest bønnfalt sine europeiske naboer om å være med på en flyktningdugnad. 96.800 personer har siden nyttår kommet sjøveien til Italia, viste tall fra FNs høykommissær for flyktninger i begynnelsen av august. 2.408 personer er omkommet eller er fortsatt savnet.

Norge opplevde tidenes tilstrømning av ­mennesker på flukt i 2015. Så sluttet de å komme. ­Norge strammet kraftig til. Det er nesten som om man tror mennesker ikke er på flukt lenger, ­fordi de ikke er synlige i like stor grad her i ­Norge. Men som ­tallene viser, stemmer ikke det. Likevel er kontrasten stor fra 2015 til i dag. Etter den store asylveksten, stengte en rekke ­europeiske land grensene sine. Siden da har det vært en kraftig nedgang over hele kontinentet, men i Norge er ned­gangen spesielt stor. Sylvi Listhaug er svært fornøyd med lavest mulig tall.

Men er det noe å være fornøyd med? Antallet ­flyktninger i verden har ikke gått ned, vi har bare forhindret dem i å komme til oss. Vi vet at Libya er et dysfunksjonelt og splittet land, der lovløse 
tilstander har åpnet for kyniske bakmenn som ­organiserer turer over Middelhavet til Italia. Turer som koster mange livet.

Meningene om hvor mange asylsøkere og ­flyktninger Norge skal ta imot, og hvordan man best kan hjelpe, er ulike. Men det er viktig ikke å glemme at tusener fremdeles flykter, selv om vi ikke ser dem her i Norge.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden

I denne saken holdt det hverken med våre kristne eller humanistiske verdier. Norge er kanskje for lite til å føre en selvstendig innvandringspolitikk i et samlet Europa. Nå er saken tapt og avgjort. Vi må møte internasjonale kriser også senere, men vi kan ikke behandle krigsflyktninger slik som vi gjorde denne gangen i fremtiden. Forhåpentligvis har vi tid til å tenke gjennom våre verdier i mellomtiden. 

Kommentar #2

Svein Skjei

14 innlegg  925 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Meningene om hvor mange asylsøkere og ­flyktninger Norge skal ta imot, og hvordan man best kan hjelpe, er ulike. Men det er viktig ikke å glemme at tusener fremdeles flykter, selv om vi ikke ser dem her i Norge.

Tusener flykter. Mange av dem fra trusler mot sitt eget liv. Det er helt riktig og det er en tragedie. Samtidig er hundretusener på vandring, på leting etter en bedre fremtid for seg og sin familie. Disse er selvsagt klar over at de som økonomiske migranter ikke vil få opphold  i vårt paradis. For å slippe inn må de kunne defineres som flyktninger i henhold til FNs konvensjoner. For å oppnå det må mange skaffe seg falske identitetspapirer og lyve om hvem de er og hvor de kommer fra. Vi har sett flere eksempler på det også her hos oss. Ifølge Frontex er nå et klart flertall av dem som kommer over middelhavet slike økonomiske migranter. Disse legger beslag på en svært stor andel av de ressursene som skulle vært brukt på de "reelle" flyktningene. Hvordan dette skal håndteres er ikke lett å si. Men å slippe flere gjennom nåløyet er åpenbart en dårlig løsning. Det vil igjen føre til større tilstrømning av mennesker som jukser, og gjøre situasjonen enda vanskeligere for de som trenger hjelp.

7 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere