Verdidebatt

To øl?

Fra 1950 gjorde en situasjon at Molle og jeg valgte å bli avholdsfolk. Våre da 2 g 4 år gamle guttter skulle ikke se drkkevarer i huset. Trodde fullt og fast på eksemplets makt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.



  Opplevde det på ingen måte som belastende å være ensom svale i mange sammenhenger. Men kanskje jeg satte noen i forlegenhet? Stort sett opplevde jeg å bli respektert i de samtaler vi fikk igang om russpørsmålet. Men noen god avholdspredikant har jeg visst aldri vært. Jeg tror mine 4 barn respekterte sine foreldre for standpunktet. Da skulle det også bare mangle at respekten ikke gikk to veier. Overfor alle 4 som valgte en annen tilnærming til øl- og vinbruken. Må nok innrømme at også jeg har blitt mildere stemt til ølet med årene. Som da jeg for 6 - 7 år siden under generalfosamling i den evangeliske avholdsordganisasjonen Blå Kors stemte for åpning av måtehodslinjen. Selv om jeg fortsatt også på mine eldre år ikke nipper til vinglasset.
Det gir meg grunn til en refleksjon i forbindelse med et intervju i avisa Dagen med en kristen 24-åring, Sylvio Carvalho. Opptatt med evangelisering og disippelgjøring av jevnaldrende. Han fremholder at alkoholen kan bryte ned mange fordommer blant ikke kristne. I hvertfall langt på vei, tilføyer Sylvio. Han driver faktisk misjon med øl i handa. Han ser videre at det er enklere å fortelle om Jesus når man selv drikker øl.. Men jeg holder meg til to glass og avslutter med en kopp kaffe, føyer han til. I samme intervjuartikkel forteller også Gjermund Øystese , som jobber i skolelaget, at når han er ute på byen sammen med ikke kristne venner og tar et glass øl flyter samtalen lettere - på "likt vilkår". Man bør dog merke seg at Sylivio peker på at det ikke er bra med fri flyt og at man kan gjøre hva som helst.Og føyer til: "Hvis det at jeg drikker fører noen til fall, så drikker jeg ikke. Men hvis det at jeg tar en øl kan føre noen nærmere Jesus, det er positivt." Men neppe noen lett balansegang.
Uansett om jeg i mine 94 år skulle bryte mitt avholdsløfte vil kanskje ikke volde så stort oppstyr. Innrømmer at pils smaker bra, men jeg finner fortsatt at det for meg er mest riktig å holde meg til Aass uten, Clausthaler eller Munkholm, "Alkoholfri pils". Men dersom jeg kun hadde vært 18 år i dag, kanskje ville ha tatt en pils eller to

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt