Verdidebatt

Jesus er større enn norsk politikk

Jeg advarer mot å blande partipolitikk og religion. Aldri noensinne har jeg advart mot kristne verdier.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Knut Arild Hareide sier at å være opptatt av å skille mellom religion og politikk er en helt ny trend, og at jeg ved å uttale dette ønsker å snu en tusenårig tradisjon (Vårt Land, 24. juli). Men for mer enn tusen år siden var det Jesus selv som oppfordret sine tilhengere om å gi keiseren hva keiserens er og Gud hva Guds er.

Hele mennesker. Jeg er opptatt av et varmt samfunn. Et inkluderende samfunn. Et samfunn for alle; unge og gamle, bygdeværinger og byfolk, de som er friske og de som er syke, de som klarer seg selv og de som trenger hjelp. Det er vår oppgave som folkevalgte å sørge for at samfunnet er best mulig for alle som bor i dette mangfoldige landet. Hareide skriver at han er opptatt av at vi i Norge skal kunne være hele mennesker med våre feil og mangler. Jeg kunne ikke vært mer enig. Og nettopp derfor er det så viktig at det legges til rette for at uansett hvor i det langstrakte landet vårt du bor, skal du ha tilgang på de tjenestene du har behov for. Fordi vi ønsker et mangfoldig samfunn. Et samfunn som gjør at vi kan få hjelp når det trengs, der vi bor.

Jeg advarer i NRK (19. juli) mot å blande partipolitikk og religion. Aldri noensinne har jeg advart mot kristne verdier. Tvert imot, politikk handler om verdier. Det er verdikamp. Og vårt samfunn er tuftet på de kristne verdiene, det er vi helt enige om, Knut Arild Hareide og jeg.

Hvilke er disse verdiene? Nestekjærlighet. Forvalteransvar. Likeverd. Respekt for menneskeverdet og for naturen. Solidaritet. Tilgivelse. Det finnes nok flere.

Vokte seg for. Det jeg derimot advarer mot, er å bruke Bibelens, eller Koranens, ord som grunnlag for å fatte politiske beslutninger. Å henvise til et vers i Bibelen eller en sure i Koranen som grunnlag for et politisk standpunkt, mener jeg man bør vokte seg for.

At kirken har hatt stor betydning for fremveksten av helsevesen og utdanning, er det ingen som betviler. Hareide henviser til reformasjonen, men han unnlater å nevne at den kom som et resultat av nettopp en sammenblanding av religion og politikk; hvis du betalte avlat til bygg av nye kirker, en slags kirkeskatt, slapp du unna skjærsilden. Du kunne betale deg ut av fortapelsen, og den geistlige stat fikk inntekter til å bygge de vakre kirkene vi den dag i dag kan besøke og beundre. Den tusenårige trenden Knut Arild Hareide anklager meg for å snu, kom Martin Luther meg i forkjøpet med i 1517.

Meningsfull oppgave. Å gjøre religion til politikk er ikke noen god idé. Å la seg inspirere av kristne verdier, er derimot en særdeles god idé. Å ha disse verdiene som et bærekraftig fundament, slitesterke og godt forankret, gjør politikken til en meningsfull oppgave. En oppgave jeg tar på aller største alvor.

Trygve Slagsvold Vedum

Partileder i Senterpartiet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt