Ingvild Hellenes

1

Snakk om Gud

Håvard Nyhus skriver i en kommentar onsdag 19. juli om apologeter som tar på seg for store sko når de prøver å komme Gud til unnsetning. Han nevner ny-oppstartede Veritas-forlag og boken Grill en kristen – svar på 20 vanskelige spørsmål, som jeg er redaktør for, som potensielle steder hvor apologeter kommer med tomme ord i feil tid, slik som vennene til Job gjorde.

Publisert: 25. jul 2017

Kan vi komme Gud til unnsetning? Det opplagte svaret på dette er, nei, det er alltid Gud som kommer menneskene til unnsetning. Men jeg tror ikke Nyhus har rett når han setter opp dette som definisjonen på apologetikk eller trosforsvar. Bakgrunnen for boken vår er at ungdommer stiller spørsmål til kristen tro og spørsmål om hvem Gud er. Vi som driver kristent ungdomsarbeid ser at det er et enormt behov for å ta tak i disse spørsmålene. Av spesielt to grunner: 1. Å ta spørsmål på alvor er å ta mennesker på alvor. 2. Vi tror at Gud ønsker å nå ut til hele verden med de gode nyhetene om at han vil være sammen med oss. Dette er utgangspunktet for apologetikken.

 

Er det okei å gi et svar når folk lurer på hvem Gud er? Når mennesker lurer på om Gud finnes så er vi faktisk ikke overlatt til det absurde for å få svar. Gud har ikke gjort seg utilgjengelig. Han har blant annet gitt oss Bibelen, nattverden, skaperverket, godhet, tanken, stillhet og erfaringer med Den hellige ånd som møtepunkter med ham. Han har også valgt å kommunisere seg selv gjennom mennesker. Gjennom ord, skriftlig og muntlig (som Apostlenes Gjerninger er et eneste stort eksempel på). Med den tidlige kirke som forbilde vet vi at kristne ikke bare kan, men er kalt til, å svare på spørsmål om hvem Gud er.

 

Men kan vi gi dårlige svar? Ja, det kan vi absolutt. Og jeg vil takke Nyhus for en god påminnelse om at for apologeter er det viktig å plukke fram Jobs bok med jevne mellomrom. Det er en stor fristelse å si mer enn man har belegg for, og å tro at man har enda større innsikter enn man har. Selv om Gud har gjort seg tilgjengelig, så er Gud også alltid større og dypere. Vi mennesker er virkelig begrenset i vår kunnskap. Noen ganger har det beste, og mest ærlige, svaret tre ord: «Jeg vet ikke.» Eller det er en handling, som Nyhus påpeker: å være en venn som er lyttende tilstede midt i det vonde, og aksepterer at det ikke finnes et svar vi kjenner.

 

Boken, hvor jeg sammen med 19 andre skribenter har gitt korte svar på noen store spørsmål ungdom stiller, har garantert forenklet noen temaer og problemstillinger. Men boken er heller ikke ment å være «det endelige svaret», men snarere en invitasjon til å starte en søken inn i noen av livets største og mest avgjørende spørsmål. Jeg håper den blir en av mange initiativer til å ta spørsmål, livet og kristen tro på alvor i årene som kommer.

4 liker  
Kommentar #1

Johan Rosberg

24 innlegg  442 kommentarer

Nullpunkt

Publisert nesten 5 år siden
Ingvild Hellenes. Gå til den siterte teksten.
Men boken er heller ikke ment å være «det endelige svaret», men snarere en invitasjon til å starte en søken inn i noen av livets største og mest avgjørende spørsmål. Jeg håper den blir en av mange initiativer til å ta spørsmål, livet og kristen tro på alvor i årene som kommer.

Jeg tror dette er viktig. Å ta ting på alvor. Nå kjemper mange ting om vårt alvor, og jeg tror ikke det skorter på viljen til alvor. Det handler om mening. Det handler om lykke. Det handler om mestring. Det handler om drømmer.

For min egen del handler det om nullpunkt. Origo. Selv mange år etter omvendelse og tro, kjenner jeg at Peters ord i Joh. 6, 68 gir gjenklang: Herre, hvem skal vi gå til...? (Noen vil lese versene rundt og krølle seg rundt i teologiens verden) - poenget er dog krystallklart: Dette var hard tale...

Så befinner vi oss i en tid hvor de som ikke forstår kognitivitet har like stor sjanse til å leve egendefinert lykkelig som de som forstår kognitivitet. Fallhøyden er tilsvarende. Man møter seg selv hele tiden, men den korsfestede Jesus finner man bare i nullpunktet. Når kognitiviteten, definisjonsevnen og projiseringen ikke lenger strekker til. 


3 liker  
Kommentar #2

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Sann lære gir sann tro.

Publisert nesten 5 år siden
Ingvild Hellenes. Gå til den siterte teksten.
Han har blant annet gitt oss Bibelen, nattverden, skaperverket, godhet, tanken, stillhet og erfaringer med Den hellige ånd som møtepunkter med ham. Han har også valgt å kommunisere seg selv gjennom mennesker.

Bøker med trosforsvar for ungdom er sikkert en god ide.  Problemet kan være at ungdom som leser boka har vokst opp med foreldre som ikke tror på Gud.  For mange er kjærka bare en festlig tradisjon.  Barn tror på mamma og pappa, ikke på kateketen eller presten.  Når Jesus er mamma og pappas venn og svarer deres bønner i hjemmet, blir barna frelst - og så døpt med troende dåp.  

Luthersk dåp og trosopplæring er et slag i luften.  

Selv en så enkel samtale som den Nikodemus har med Jesus klarer kirken å misforstå:

«Nikodemus sier til ham: Hvordan kan et menneske bli født når han er gammel? Kan han vel annen gang komme inn i sin mors liv og bli født? Jesus svarte: Sannelig, sannelig sier jeg deg: Uten at en blir født av vann og Ånd, kan han ikke komme inn i Guds rike. Det som er født av kjødet, er kjød, og det som er født av Ånden, er ånd.»
‭‭Johannes‬ ‭3:4-6‬ ‭

Vannet her er kjød (mors liv) og ånd er den nye fødsel.  Beviset er i vers 8 der vann er utelatt.

Også i Tit 3:5 er "badet"  Åndsdåpen.

Vanndåpen er til døden!  Rom kap. 6 handler om dåpen og om å dø bort fra synden.

Dere apologetikere må lære rett, se på baptist og pinse- læren.  Den er nærmere sannheten.  Men kjærligheten oppbygger.  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere