Verdidebatt

Fra tjener til sønn eller datter.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tjeneren begynner sin dag i travelhet og med engstelse for at hans arbeid ikke skal tilfredstille hans herre. Barnet  hviler i familiens trygge kjærlighet.

Tjeneren blir anerkjent på grunn av sin arbeidsinnsats, sønnen eller datteren på grunn av sitt forhold til foreldrene.

Tjeneren blir anerkjent på grunn av det han presterer og utretter. Barnet tilhører familien på grunn av sin stilling som person.

Når dagen er slutt, har tjeneren sjelefred bare hvis han er sikker på at han har bevist sinn verdi ved sitt arbeid. Neste morgen melder hans uro seg igjen. Sønnen eller datteren kan være trygg hele dagen og vite at morgendagen ikke vil forandre hans eller hennes status. Når en tjener feiler, står hele hans stilling på spill. Han risikerer å miste arbeidet sitt.

Et barns grunnleggende trygghet består i at det hører til i familien og at det er elsket. Barnets eventuelle feilgreb rokker ikke med ved disse kjensgjerninger!

Barnets ve og vel er uløselig knyttet til hvordan det oppfatter foreldrene. Eller hvilket bilde det har dannet seg av disse.

Dette får meg til å tenke på to vidt forskjellige livsanskuelser vi møter i begynnelsen av menneskenes historie da det sto om et valg av liv av livets tre eller eller fra kunnskapens tre.

Fundamentet i hendelsen er at det var nettopp menneskets oppfatning av sin Skaper som ble fordreid av forføreren med sine løgner. Guds innstilling til sin skapning og hans planer for denne forandret seg ikke. Men vi kan lese om en lang og møysommelig vei videre hvor målet og seieren er sikret men hvor slaveriet under kunnskapens tre fremdeles erfares i det enkeltes menneskes liv og i historien.

Jeg finner stor oppmuntring i forkynnelse som stadig tar utganngspunkt i dette tema. Å få kursen rett staket ut fra start er av stor betydning for resten av reisen.

Her er et eksempel fra Gospel Revolution Church hvor Greg Henry tar for seg emnet - The Law God Puts on Our Hearts.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt