Verdidebatt

Himmelen er stjålet! De Grønne vil gi deg stjernene tilbake!

Husker du din barndoms stjernehimmel? Husker du fullmånen som lyste opp natten? Knitring i snøen og den trolske stemningen? Eneste lyset du så på jorden var naboenes utelampe og den lille igloen noen hadde satt stearinlys i. Det falt deg ikke inn at dette var noe dyrebart, noe uerstattelig som måtte tas vare på. Det er ikke tiden som har lagt et romantisk slør over minnene. Det er mennesker som har stjålet nattehimmelen fra våre barn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den brutale virkeligheten er at 99 prosent av alle mennesker i Europa har fått en dårligere utsikt til nattehimmelen. 60 prosent av alle europeere lever i områder med så kraftig lysforurensing at det ikke er muligt å se det lysende båndet av milliarder av stjerner i vår egen galakse. Det er lysforurensning som er grunnen til dette. Energi på avveie. Det er noe av den energien vi bruker som får bivirkninger vi ikke hadde tenkt på. Det er fullt mulig å begrense lysforurensing.

De Grønne har i sitt arbeidsprogram å begrense lysforurensing slik at vi kan få nattehimmelen tilbake. Det er viktig for både mennesker og dyr, både fysisk og psykisk, ikke bare estetisk.

Forurensning av CO2 og andre drivhusgasser er noe vi må samarbeide med andre land om. Selv om lysforurensning påvirker noe høyt der oppe, er den gode nyheten at lysforurensning kan løses lokalt. I Norge kan vi veta å ta nattehimmelen tilbake. Gjennomføre det helt uten samarbeid med andre land, og starte i ditt nabolag med øyeblikkelig forbedring.

Hjelp oss å ta vare på nattehimmelen ved å stemme Grønt i år!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt