Kommentar

Mens myggen summer

Når sommerhyggen er perfekt, kan en eneste mygg være nok til å ødelegge idyllen.

• Zika-utbrudd i Thailand.
• Nedgang i smittsomme sykdommer i Norge.
Dette er to – temmelig forskjellige – nyheter fra inneværende uke. En uke hvor de fleste av oss nyter sommeren og prøver å ignorere forstyrrende elementer som mygg, knott og flått.
De færreste følger like nøye med på nyhetene om sommeren. Likevel blir vi hver dag utsatt for en strøm av påminnelser om hva vi kan bekymre oss for og hva vi kan være takknemlig for.
Smittsomme sykdommer kan fort havne i begge kategorier.

Ta testen! Før du leser videre i denne artikkelen, vil jeg gjerne at du gjør en liten øvelse. Den tar ett minutt, og det har du sannsynligvis tid til i sommervarmen. Gjør den gjerne sammen med noen.
Oppgaven er denne: Se deg rundt der du er og legg merke til alt som er rødt.
Så lukker du øynene og prøver ramse opp alle de røde tingene du så.
Ferdig?
Da kan du lese videre.
Nå skal du – fortsatt med øynene lukket! – prøve å fortelle hvilke blå ting som finnes rundt deg.
Vanskelig? Ja.
Og grunnen er enkel: Vi ser det vi leter etter. Og vi overser utrolig mye på veien.

Veksle inn. Vårt Land har i mai og juni brukt fredagene til å skrive om de eksistensielle temaene lykke og lidelse. Ingen går gjennom livet uten å oppleve begge deler. Og selv om de to tilstandene høres ut som motsetninger, ser det ut som om de er nært beslektet på den måten at det i stor grad handler om hvordan vi forholder oss til det vi blir utsatt for.
Alle blir vi utsatt for urettferdighet. Men klarer vi å se at den uretten vi opplever er liten sammenlignet med hva andre må leve med?
Kronisk syke Bodil Nesvåg fortalte hvor befriende det var da hun rett og slett aksepterte at verden ikke er rettferdig. Det skjedde da hun begynte å veksle inn sine forventinger i en valuta som ga mye mer igjen: Takknemlighet.


Redaktør. Ved å lete etter ting å være takknemlig for, finner man mye som man ellers overser eller tar for gitt. Og ved å fylle opp bevisstheten med det man setter pris på, blir det lite plass igjen til det man har å klage på. Det er som i oppgaven ovenfor: Blåtonene er der, men det var ikke de du lette etter.
På samme måten som summingen av en enkelt mygg kan holde deg våken en hel natt, så kan vakker musikk eller lyden fra en foss overdøve myggen og gjøre at du sovner så lett som ingen ting. Det betyr ikke at myggen ikke er der, men når du ikke hører den, så bryr du deg ikke om den.
På den måten er vi alle vår egen redaktør. Fra strømmen av inntrykk som møter oss, velger vi selv hva vi vil legge vekt på og hva vi vil ignorere.

Banker på døren. De som soler seg i Brasil eller Thailand kan ikke vite sikkert om myggen de hører er bærer av det dødelige zika-viruset. På samme måten kan enhver idyll ødelegges når som helst av hva som helst. Slik er det faktisk å leve.
Selv har jeg vært nødt til å løpe fra tsunamien i Thailand. Den kom som lyn fra klar himmel, hvis man kan bruke en slik metafor om noe som skjer i havet. Jeg hadde ikke hørt om fenomenet tsunami før det skjedde, men det var ingen garanti mot å bli rammet.
Slik er det med mange av de lidelsene vi blir rammet av i livet. En dag banker de på døren, stille og rolig eller hardt og brutalt. Dagen før var de helt ukjente for oss.

Veien til lykke. Det enorme forskningsmaterialet som er samlet i World Database of Happiness viser at vår opplevelse av tilfredshet i stor grad er en trenbar ting. Det handler om hva vi velger å se, hvilken innstilling vi har og hvor mye vi øver på å være takknemlige.
Det siste er den desidert mest effektive veien til et lykkelig liv.
Underveis på denne veien vil de fleste oppleve at medfølelsen med andre blir sterkere. Og hjelpsomheten. Oddny Furunes Gumaer, oppvokst på samme øy som meg, fortalte om dette i en tale hun holdt for avgangselevene på Levanger videregående skole i år:
«Jeg beklager å måtte si dette, men det virker som om lykken kommer når man hjelper andre», påpekte hun.

Hva vi ser. Livet til Oddny forandret seg da hun dro til Myanmar og besøkte en flyktningleir i 1995. Hun startet hjelpeorganisasjonen Partners, og siden har hun brukt livet sitt til å drive nødhjelp i Myanmar, Irak, Libanon, Bangladesh, Malaysia og Thailand.
«Folk i dag er veldig opptatt av å være vellykkede og perfekte. Jeg oppfordrer til å leve for noe utenfor seg selv», sa Oddny Furunes Gumaer i talen sin.
Hva dette noe er, er opp til oss selv å få øye på. Vi ser det vi leter etter.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar