Lederartikkel Vårt Land

Pave Frans i motvind

Når mannen som skulle rydde opp i økonomien offisielt er blitt en del av overgrepsproblematikken, har pave Frans fått en hodepine.

Publisert: 30. jun 2017  /  1372 visninger.

TORSDAG BLE det kjent at pavens øverste økonomiske rådgiver, australske kardinal George Pell (76), er siktet for tre overgrep i hjemlandet. Alle sakene ligger minst 20 år tilbake i tid, og det mest alvorlige overgrepet skal ha vært en voldtekt. Pell benekter det han er anklaget for og sier at han ser fram til å møte i retten.

I 2010 opplevde verden en strøm av avsløringer av seksuelle overgrep begått av katolske prester. Vi er dessverre blitt vant til slike saker, og nyhetsverdien er derfor ikke den samme som før. Når denne saken likevel får så mye oppmerksomhet, er det fordi Bell er den høyest rangerte i Vatikanet som noensinne er blitt siktet for seksuelle overgrep.

ETTER AT det på mange måter gikk hull på en enorm verkebyll med avsløringene for sju år siden, har Vatikanet begynt å tilnærme seg problematikken rundt overgrep på en helt annen måte enn før. Der hensynet til presten og til kirkens omdømme tidligere veide tyngst, ønsker Den katolske kirkes ledelse nå å komme fortielsen og fornektelsen til livs. Benedikt (pave fra 2005 til 2013) fjernet blant annet foreldelsesfristen for overgrepssaker i det kirkelige rettssystemet. Pave Frans har videreført forgjengerens linje med nulltoleranse for overgrep og hemmelighold.

PAVENS POPULARITET er nært knyttet til hans omsorg for de svakeste. Han er kjent som en genuint varm og karismatisk mann, som i tillegg får en del gratis ved at han blir sammenlignet med forgjengeren Benedikt. I saken mot George Pell må Frans veie empati med de angivelige ofrene opp mot kommunikasjon av grunnleggende rettsprinsipper for en av sine medarbeidere. Paven har avvist å kommentere anklagene før dom er falt, og han advarer mot å dømme basert på «sladder». Han har selvfølgelig rett i at også katolske prester er uskyldige inntil det motsatte er bevist, men kirkeledere har også god tradisjon for å anerkjenne dem som hevder seg krenket.

I TILLEGG til overgrepssakene har Den katolske kirke de siste årene slitt med skandaler knyttet til økonomien. Både luksusforbruk og korrupsjon er en del av dette bildet. Når mannen som skulle rydde opp i økonomien offisielt er blitt en del av overgrepsproblematikken, har pave Frans fått en administrativ og omdømmemessig hodepine. Fram til nå har han i hovedsak seilt på en medgangsbølge. Nå er lederen av verdens største kirkesamfunn ute i mer ruskete farvann.

Publisert i Vårt Land 30. juni 2017.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere