Spaltist Joanna Bjerga

Det ondes problem

Det er ingen vits å spørre hvorfor. Spør heller hva. Hva skulle jeg lære? Hva var målet?

Publisert: 29. jun 2017

Jeg er stor fan av Stephen Fry. Komikeren, forfatteren, skuespilleren,
dokumentaristen og homoaktivisten Fry. Men ateisten Fry er det verre med. I et TV-intervju i 2015 som gikk viralt, svarte Fry på hva han ville spurt Gud om ved perleporten dersom han eller hun eller det nå fantes.

Svaret, lett forkortet og oversatt, var omtrent som følgende: «Hvordan våger du å skape en verden der det finnes så mye elendighet som ikke er selvforskyldt? Det er ren og skjær ondskap. Hvorfor skal jeg respektere en lunefull, slem og dum gud som har skapt en verden så full av urettferdighet og smerte». Og så fortsatte han: «Den guden som skapte dette universet – dersom det var en gud som gjorde det – er tydeligvis en fullstendig egoistisk galning.»

Klump i magen

Selv om jeg er uenig med Fry, så synes jeg han er inne på noe. Ondskap, urettferdighet og lidelse finnes jo, men hva er meningen med det? Går den i det hele tatt an å finne? Og dersom vi klarer å finne mening, er den bare noe vi mennesker har konstruert, en slags
ønsketenkningsplacebo?

De siste ukene har vært tøffe, både på det personlige og det globale planet. Jeg skvetter når mobilen plinger og får klump i magen hver gang jeg skrur på nyhetene. Sykdom, død, sorg, krig, terror og ulykker – både den unngåelige typen og den u-unngåelige. Hvordan i all verden kan Gud være svaret? Eller ha svaret?

Hvis dette livet var alt, ville Fry hatt rett. Lidelsen ville ikke gitt mening. Men i et perspektiv der livet er andre akt i en evighet bestående av tre akter, ja, da tror jeg det kan være mulig å finne mening. Hvis vi tror vi er her for å lære, vokse og utvikle oss for å bli mer lik ham som skapte oss, da blir utfordringene vi møter for voksesmerter å regne.

Et laboratorium?

Kan det være at
denne veksten og utviklingen også er knyttet opp til menneskets frie vilje, der jordelivet bokstavelig talt er laboratoriet der vi prøver den ut? Der vi snubler og faller før vi lærer å holde balansen og gå uten støtte? Muskler må brytes ned før de kan vokse seg store, og det er i motbakker det går oppover. Vi aksepterer det. Men smerte, sorg og savn vil vi helst ikke ha. Til og med Jesus tryglet om å få slippe.

Hvis Gud er allmektig, kan han vel bare gripe inn og forhindre eller stanse all
lidelsen? Han kan, men det ville altså forpurret «utdanningsløpet» vårt.

Så hva slags gud er han da? Eneveldig, lunefull og slem, slik som Fry beskriver ham? Eller en klok og kjærlig far, med en overordnet plan? Jeg holder en knapp på det siste. I mitt hode er det troen på, og tilliten til Gud, som gir styrke til å takle det som måtte komme, i tospann med det faktum at Frelseren forstår nøyaktig hva vi gjennomgår.

Empati på læreplanen 

Enten det dreier seg om helt uforskyldte katastrofer eller naturlige konsekvenser av egne eller
andres dårlige valg. Sorgen og smerten og savnet blir ikke borte, men de blir mer håndterlige. De blir lettere. Nei, lidelse isolert sett gir ikke mening, og utsagnet «det som ikke dreper deg gjør deg sterkere» er en sannhet med store modifikasjoner.

Mindre empatisk enn å møte noen som har det tungt med et eplekjekt «det er nok en mening med det» går det knapt an å bli. Det er ikke alltid de som lider som har noe å lære heller, men heller vi som er rundt dem. Og det er nettopp empati, omsorg, tålmodighet og ydmykhet som står på læreplanen.

Jeg kommer ikke til å anmelde Fry for blasfemi. Det har allerede en irsk TV-seer gjort. Han endrer neppe mening uansett. Men når vi møtes ved perleporten, drister jeg meg kanskje til å påpeke at jeg tror han stilte feil spørsmål.

Det er ingen vits å spørre hvorfor. Spør heller hva. Hva skulle jeg lære? Hva var målet? «For nå ser vi som i et speil, i en gåte, men da skal vi se ansikt til ansikt. Nå kjenner jeg stykkevis, men da skal jeg kjenne fullt ut, likesom jeg selv er fullt ut kjent.»

6 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #201

Sigurd Eikaas

31 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Det forekommer meg å være en absurditet å si at vi ufrivillig "må" elske Gud. En slik tanke er fjern for kjærlighetens vesen og for Guds.

Javisst er det absurd. Og poenget mitt var å vise at den sammenligningen dere gjør mellom vår fødsel, død, og vår frelse er..... ja nettopp absurd.

1 liker  
Kommentar #202

Sigurd Eikaas

31 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Tror du, Eikaas, at vi etter forvandlingen vil oppleve kjærligheten som tvang? Kan vi ikke alle sammen se fram mot Den store dagen og Forvandlingen med forventning og glede? 

Jeg vet ikke på hvilket grunnlag, - ikke minst hvilket bibelsk grunnlag, - dere har for å påstå at alle kommer til å elske Gud?

Ikke kan jeg se på hvilket logisk grunnlag dere påstår det heller? Det er mange mennesker som slett ikke vil ha noe som helst med Gud å gjøre, men som tvert i mot vil leve akkurat som de selv vil. 

Og for å bli frelst, så vil man måtte gi fra seg, forkaste, og regne for skarp, alt man har hatt kjær i dette livet, - det være seg penger, makt, kvinneeventyr, popularitet, prestisje, ære, berømmelse, - man må gi opp sin stolthet, sine krav og alle sine rettigheter, - ja absolutt alt man har eller er i seg selv. Man må kort sagt dø bort fra seg selv og alt man representerer i seg selv.

Jeg er slett ikke overbevist om at alle mennesker kommer til å være villige til det?

2 liker  
Kommentar #203

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Guds gjenskapelse

Publisert over 3 år siden

Jeg vet ikke om du fikk med deg at jeg skrev etter forvandlingen? Tror du ikke at en forvandling kan forvandle mennesker totalt, når det er Gud selv som gjenskaper? 

1 liker  
Kommentar #204

Stefan Bonkowski

4 innlegg  728 kommentarer

Synd

Publisert over 3 år siden

Om det var slik at vi ikke var født med arveynd, så ville det vært mulig å kunne gjøre seg rettferdig for Gud uten Jesus. Da ville det vært mulig for jødene å bli rettferdige gjennom å holde moseloven, da ville det vært mulig for oss å være snille nok og vi ville alle kommett inn i himmelen til sist bare fordi vi er gode mennesker.

Men iflg.bibelen så er faktisk alle mennesker født med arvesynd, med arvesynd mener jeg evnen til å synde fremfor evnen til å velge å gjøre Guds vilje.

Rom 3:10 og Johannes ev.3:15-20 bekrefter at alle mennesker mangler evnen til  gjøre Guds vilje, men har evnen til å synde. Utifra Guds ord kan vi derfor si at alle mennesker er født med arvesynd, evnen til å synde fremfor evnen til å velge å gjøre Guds vilje.

(Sitat nettbibelen,kunne nok henvist til en mengde andre steder som sier vi er født med synd)

1 liker  
Kommentar #205

Mona Ekenes

9 innlegg  931 kommentarer

Det var faktisk Gud Selv som sonte for syndefallets konsekvens.

Publisert over 3 år siden
Stefan Bonkowski. Gå til den siterte teksten.
Vi har vel  en form for fri vilje ,men vi har  intet valg.Denne tanken at hvert eneste menneske på planeten, er ansvarlig for en synd begått av Adam og Eva. Hver nyfødte baby er ikke er uskyldig, men er faktisk skyldig i en forbrytelse så alvorlig at de fortjener å ende i  et forferdelig torturkammer for all evighet. Hver av oss er skapt med denne "sykdommen". Den eneste måten å unngå dette er å vende om.Vi er beordret til å omvende oss  under trusselen om evig fortapelse.

Problemet med det du skriver her er at det ikke er i dine tanker at det var faktisk Gud Selv som sonte for syndefallets konsekvens, det er nettopp det Jesu Kristi Frelsesverk på Golgata Kors også handler om.

Adam og Eva vandret sammen med Herren Gud i Edens hage, da var alt såre godt. Mennesket visste ikke noe om synd eller ondskap, de var rene og uskyldige.

Den eneste regelen eller budet de fikk å holde seg til var at de ikke kunne spise av frukten på Livets tre, alt forøvrig sto til deres disposisjon. Det var et virkelig paradis på jord og alt var såre godt. Inntil det dukket opp en slange som tok kontakt med dem og forførte Eva som deretter forførte Adam til å tvile på det Herren Gud hadde sagt til dem om ikke å spise av frukten på Livets tre. 

De fatale ordene: "Har Gud virkelig sagt....?" Denne fatale løgnen og forførelsen medførte at den onde fikk sin makt til å forføre mennesker i ettertid når mennesket først lot seg forføre, og synden ville deretter sette sitt preg på mennesker og i verden. Gud er Fullkommen  med alt dette innebærer og hater all synd og ondskap med dens forferdelige konsekvenser. 

Et rike som er i strid med seg selv kan ikke bestå, noe hvordan det fungerer er verden et tragisk eksempel på. Der mennesker i verste fall er i stand til å ødelegge hele jorden med alt liv, med tanke på våpenarsenaler også kjemiske våpen. En ser jo hvordan jaget etter umettelig makt og rikdom korrumperer og er i stand til igjen å innføre et politisk ideologisk diktatorisk totalitært styre i Europa, kampen om det samme er hard og nådeløs i USA også.

Den liberale elite tilgir ikke Trump at han får frem deres dårlige side

https://www.document.no/2017/07/04/den-liberale-elite-tilgir-ikke-trump-at-han-far-frem-deres-darlige-side/

Syndens og ondskapens konsekvenser ser du vel mer en tydelig nok i disse tider, gjør du ikke? Gud vil stanse ondskapen før ødeleggelsene blir for store. Jorden skal jo bestå i minst ca. tusen år til.

Har ikke mennesket nå mer en grundig nok bevist at de ikke er i stand til å skape fred og samtidig bevare den? 

Den Allvitende Gud forutså alt som ville skje, Guds Frelsesplan er gjort kjent om enn stykkevis og delt, det samme gjelder Guds plan for det endelige oppgjøret med den onde og straffen for slikt vil også bli til advarsel for all ettertid i alle evigheters evigheter. For det var tross alt en erkeengel (løgnens far) av meget høy rang som i fordums tid ved sitt hovmod og løgnaktighet utfordret Den Allmektige Gud, han fikk et x-antall engler til å følge seg. 

Dette skjedde i Guds Himmel også i Guds nærhet, så jeg tror nok at Den Allmektige Fullkomne Allhærs Gud har gjort det slik at denne historien ikke vil gjenta seg i evighetsperspektiv. Det bør vi være Herren Allhærs Gud evig takknemlig for. For Guds rike kan ikke bestå om det er noe ondt som besmitter dette Riket, verden er jo et tydelig eksempel på hvordan det går når verden er strid med seg selv. Derfor er det kun et enten eller, ingen mellomting.

Tror faktisk at vi bør være Herren Allhærs Gud uendelig takknemlig for at Herren Allhærs Gud er Den Han nettopp sier Herren Allhærs Gud Er, og at Herren Allhærs Gud gjør alt det Han har lovet.

2 liker  
Kommentar #206

Mona Ekenes

9 innlegg  931 kommentarer

Den dyrebare Maria plassen er betydelig...

Publisert over 3 år siden

Er faktisk Herren Allhærs Gud dypt takknemlig for at  Han er Den Han sier Herren Allhærs Gud Er, fordi Han vet at det er ikke meg jeg henviser til men Herren Allhærs Gud Selv.  

Herren Allhærs Gud har jo allerede tilkjennegitt det jeg av Guds nåde og miskunn har fått se og skrive om - i Skriftene -, du vil finne det igjen der.

Når Skriftene (hele Bibelen) blir hovedfasiten for alt som skjer, da slipper også Guds Levende og virkekraftige Ord til som utfører Guds vilje. 

Den dyrebare Maria plassen er betydelig mye viktigere, enn mye av det som forkynnes i disse tider. Der åpenbarer Kristus Jesus Ordet for oss, enten til frelse eller dom.

Jeg skammer meg heller ikke over at jeg av Guds nåde får gå i de allerede ferdiglagte gjerningene, for det er nåde over nåde og totalt ufortjent.

4 liker  
Kommentar #207

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Så mange ord...

1 liker  
Kommentar #208

Stefan Bonkowski

4 innlegg  728 kommentarer

Frelse

Publisert over 3 år siden

Det hjelper ikke at Jesus sonet våre synder så lenge vi er født med synd.Dette er en iboende egenskap arvet fra Adam og Eva.

Det vil si at vi er skapt syke og beordres til å bli friske ved å tro på Jesus.Kan man da egentlig snakke om fri vilje når det gjelder tros spørsmålet, når resultatene er enten evig liv eller evig fortapelse.

Dersom jeg tok på meg skylden og  sonet  en straff frivillig for en annens forbrytelse,så ville det likevel ikke fjerne skylden fra forbryteren.

Kommentar #209

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Mona Ekenes. Gå til den siterte teksten.
Det var en hønemor som passet godt på  sine kyllinger, men så begynte det å brenne rundt henne. Da samlet hun sine kyllinger og la seg oppå dem og bredte ut sine vinger, for å beskytte dem. Etter brannen var det noen som fikk se denne hønen som lå der med brent kropp og utbredte vinger, og til sin store forundring så de at det var noe som rørte på seg under dem. Der dukket den ene kyllingen etter den andre fram, berget av brannen takket være den store omsorgen og offerviljen til hønemoren.

37 Jerusalem! Jerusalem! du som slår ihjel profetene, og stener dem som er sendt til dig! hvor ofte jeg vilde samle dine barn, likesom en høne samler sine kyllinger under sine vinger! Og I vilde ikke. (Matt 23:37)

Kommentar #210

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Stefan Bonkowski. Gå til den siterte teksten.

Om det var slik at vi ikke var født med arveynd, så ville det vært mulig å kunne gjøre seg rettferdig for Gud uten Jesus. Da ville det vært mulig for jødene å bli rettferdige gjennom å holde moseloven, da ville det vært mulig for oss å være snille nok og vi ville alle kommett inn i himmelen til sist bare fordi vi er gode mennesker.

Men iflg.bibelen så er faktisk alle mennesker født med arvesynd, med arvesynd mener jeg evnen til å synde fremfor evnen til å velge å gjøre Guds vilje.

Rom 3:10 og Johannes ev.3:15-20 bekrefter at alle mennesker mangler evnen til  gjøre Guds vilje, men har evnen til å synde. Utifra Guds ord kan vi derfor si at alle mennesker er født med arvesynd, evnen til å synde fremfor evnen til å velge å gjøre Guds vilje.

Vi er født underlegne - i en utvikling mot noe høyere enn utgangspunktet vårt. Ingen arver andres synd, men vi arver samme underlegenhet som våre foreldre har - vi er ikke identisk med Gud. Det er i seg selv ikke synd at vi KAN synde, men AT vi synder om vi vil.

Vi må først lære forskjell på ikke-synd og synd for å kunne bli ansvarliggjort for vår synd. Vår nåværende posisjoner er i en tilstand hvor vi kan synde og oppleve konsekvensen, og vi kan la være å synde og oppleve konsekvensen - vi lever i en timelig sfære (spacetime) hvor dette er mulig

"Om det var slik at vi ikke var født med arveynd, så ville det vært mulig å kunne gjøre seg rettferdig for Gud uten Jesus. Da ville det vært mulig for jødene å bli rettferdige gjennom å holde moseloven, da ville det vært mulig for oss å være snille nok og vi ville alle kommet inn i himmelen til sist bare fordi vi er gode mennesker."

Du glemmer en ting, at porten inn til Guds rike åpnes bare for gode og rettferdige mennesker. Gjennom Kristi eksempel åpnes porten, derfor er vi avhengig av Ham.

Alle gode og rettferdige mennesker, uansett når eller hvor på jorden, vil ha et fortrinn over for syndige og urettferdige mennesker - det gjøres klinkende klart både i GT og NT.

Så kan man spørre HVOR god og HVOR rettferdig må man være? Hykleri hjelper ikke, det må være en sannhet i sjelen som harmonerer med Guds sannhet/vilje. Dette er Det Gud som dømmer om. Og Han skal dømme levende og døde, også for de døde ble evangeliet forkynt - i dødsriket. 

Hvis ikke håp, tro og kjærlighet ble forkynt der som forløsende egenskaper, ville det ikke være noen hensikt å forkynne også der. 

Om ikke omvendelse virker også der, ville det heller ikke være hensikt å forkynne - også der. 

Jesu Krist evangelium virker overalt hvor Gud virker. Ingen grenser begrenser Gud, men vi er begrenset - så om vi av hjertet er rettferdige, vil vi bli funnet og forløst i dette livet eller i det neste. Muligheten blir gitt til alle.


1 liker  
Kommentar #211

Mona Ekenes

9 innlegg  931 kommentarer

Kristus Jesus - seiret jo over all ondskap og synd ...

Publisert over 3 år siden
Stefan Bonkowski. Gå til den siterte teksten.
Det hjelper ikke at Jesus sonet våre synder så lenge vi er født med synd.Dette er en iboende egenskap arvet fra Adam og Eva.

Kristus Jesus - seiret jo over all ondskap og synd og tok all den synd og skyld på Seg og bar den opp på Golgata Kors og sonte for den der, i vårt sted - der vi egentlig skulle ha vært. Guds Fullkomne Offerlams soning gjelder for - hele - menneskehetens synder, og er det eneste sonoffer som gjelder i Den Nye Pakt. For Guds Fullkomne Offerlam måtte være totalt Fullkomment og rent, totalt ubesmittet av synd. Den eneste som kunne oppfylle Guds Fullkomne krav, var Guds Sønn som frivillig forlot Faderhuset i Guds Himmel og kom til vår jord ved å bli født av en jomfru. Husk at Menneskesønnen - ikke -  har noen jordisk far, for jomfru Maria ble unnfanget ved Den Hellige Ånd. Det første mennesket Adam ble jo ikke født av en kvinne eller en mann involvert, heller ikke Eva ble født av en kvinne. Begge ble skapt av Herren Gud, først Adam og deretter Eva av Adams ribbein.

Derfor er Jesus også Den Nye Pakts Adam, Jesus er også av Davids ætt siden jomfru Maria og slik sett stefaren Josef også er av Abrahams og Davids ætt.

Det er jo Den Treenige Gud messiastroende jøder og hedninger forholder seg til, Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd som samlet er én Gud.

Dette er en profeti om Jesu Kristi Frelsesverk på Golgata Kors, skrevet i Den Gamle Pakts tid, flere hundre år før dette virkelig skjedde, du burde lese hele Jesaia 53 og grunne over det som står der, sammen med Efeserne 1 kap. (hele):

13 Se, min tjener skal ha fremgang,
 han skal stige, løftes og opphøyes.
 14  Likesom mange ble forferdet ved synet av ham
 - han var verre tilredt enn noen mann
 og så ikke ut som et menneske,
15  så skal mange folkeslag undres over ham,
 og konger skal lukke sin munn.
 For de skal få se slikt som aldri ble meldt dem,
 uhørte ting blir de vitne til.

                                                                        Jes 52,13-15

Hvem trodde det budskap vi hørte,
 for hvem ble Herrens kraft åpenbart?

                                                           Jes 53,1  

 3 Lovet være Gud, vår Herre Jesu Kristi Far,
 han som i Kristus har velsignet oss
 med all Åndens velsignelse i himmelen.

 4  I Kristus har han utvalgt oss før verden ble skapt,
 så vi skulle stå hellige og feilfrie for hans ansikt.
5  I kjærlighet har han,
 av sin egen frie vilje, forut bestemt oss til
 å få barnekår hos seg ved Jesus Kristus,
 6  til pris og ære for hans herlighet
 og for den nåde han gav oss i sin elskede Sønn.

                                                                            Ef 1,3-6

Takket være Jesu Kristi Frelsesverk på Golgata Kors, ble det mulig igjen å få barnekår hos Gud og gjenfødte hedningfolk kunne få arverett sammen med  jødene av Abrahams ætt.

3 Jesus svarte: "Sannelig, sannelig, jeg sier deg: Ingen kan se Guds rike hvis han ikke blir født på ny."
 4 "Hvordan kan en som er gammel, bli født?" sa Nikodemus, "han kan da ikke komme inn i sin mors liv igjen og bli født?" 5 Jesus svarte: "Sannelig, sannelig, jeg sier deg: Den som ikke blir født av vann og Ånd, kan ikke komme inn i Guds rike. 
Joh 3,3-5 (Følg gjerne henvisningene til disse skriftstedene).

Disse skriftstedene sammen med flere forteller oss hvordan det blir muliggjort at mennesket gjenfødes slik at barnekåret til Faderen gjenopprettes. Alt takket være Jesu Kristi Frelsesverk på Golgata Kors.

Det er umulig å fatte Gud ut fra den menneskelige forstanden alene, uansett hvor klok en er i utgangspunktet. Vi er alle avhengige av at Jesus åpenbarer dette for oss, for Herren Allhærs Gud er mye større og mye mer enn det den menneskelige forstanden kan fatte.

Prøver å være så kortfattet som mulig, men det er jo et meget viktig forhold du bringer til torgs.

1 liker  
Kommentar #212

Mona Ekenes

9 innlegg  931 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Tore Olsen. Gå til den siterte teksten.
Etter brannen var det noen som fikk se denne hønen som lå der med brent kropp og utbredte vinger, og til sin store forundring så de at det var noe som rørte på seg under dem. Der dukket den ene kyllingen etter den andre fram, berget av brannen takket være den store omsorgen og offerviljen til hønemoren.

37 Jerusalem! Jerusalem! du som slår ihjel profetene, og stener dem som er sendt til dig! hvor ofte jeg vilde samle dine barn, likesom en høne samler sine kyllinger under sine vinger! Og I vilde ikke. (Matt 23:37)

Forsto du ikke at denne lignelse assosierende fortellingen jeg har hørt og noenlunde gjenfortalt etter hukommelsen,  handler om en annen situasjon enn dette skriftstedet du henviser til?  Disse kyllingene ble jo både samlet og berget.

Kommentar # 192 :

"Noe som gir assosiasjoner til Jesu Kristi Frelsesverk på Golgata Kors,  der Jesus seiret over alle ondskapens krefter og sto legemlig opp fra de  døde den tredje dag. For opp til Himmelen og skal derfra komme tilbake   og berge Israel og de jøder som skal berges."

Samtidig er hvert skriftsted verdifullt og dyrebart. For Kristus Jesus Er også Ordet.

1 liker  
Kommentar #213

Sigurd Eikaas

31 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Jeg vet ikke om du fikk med deg at jeg skrev etter forvandlingen? Tror du ikke at en forvandling kan forvandle mennesker totalt, når det er Gud selv som gjenskaper?

Hvor har du det fra, at Gud skal forvandle dem som ikke vil ha noe med ham å gjøre, slik at de skal elske ham?

Og ville det være å vise respekt for menneskets frie vilje?

2 liker  
Kommentar #214

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Mona Ekenes. Gå til den siterte teksten.
Forsto du ikke at denne lignelse assosierende fortellingen jeg har hørt og noenlunde gjenfortalt etter hukommelsen,  handler om en annen situasjon enn dette skriftstedet du henviser til?  Disse kyllingene ble jo både samlet og berget.

Å joda, din historie viser hvorfor lignelsen er så viktig.

Kommentar #215

Sverre Olsen

1 innlegg  995 kommentarer

Det ondes problem

Publisert over 3 år siden

Det ondes problem har også for meg vært en viktig faktor til at jeg ble en agnostiker.

Jeg lærte om en suveren Gud, en som skapte alle ting og som var tvers igjennom god. Alt er blitt til ved ham, og uten ham er ikke noe blitt til av alt som er blitt til. Startpunktet for alt var altså Gud. Og Gud er bare godhet. Etter at han var ferdig med skaperverket så bevitnet han at "det var godt". Den allmektige, allvitende Gud var fornøyd.

Det er veldig rart at verden ser ut som den gjør med dette utgangspunktet. Det er rart at ondskap finnes i en slik skala når startpunktet er Gud og hans godhet. Hvorfra kommer ondskapen?

Fri vilje er vel svaret de fleste serverer. Gud ville ikke ha lobotomerte vesner som ikke kunne ta valg selv, så han gav dem en fri vilje. Dette skal forklare hvorfor mennesker utøver ondskap mot hverandre. Det er den frie viljen som gjør det mulig. Viste ikke Gud at det kom til å gå slik?

Gud angret med tiden på at han hadde skapt menneskene, og ville forsøke å ta vare på bare de gode genene. Han vill drukne alt som var korrupt. Gud angret seg? Viste han ikke hva som ville komme til å skje? Uansett så kjørte han i gang storflommen, og kun en familie som var ekstra gudfryktige ble spart. Gud hadde kanskje ikke tenkt på alkoholen, for Noah var tørst etter mnd på sjøen og plantet en vingård. Han tok seg en skikkelig fyllekule inne i teltet sitt. Stakkars Kam kom uforvarende in og fikk se sin fars edlere deler. Dermed var idyllen brutt. Han ble forbannet av faren, og snart leser vi atter om drap og lidelse. Var dette overraskende for Gud? Hjalp det ikke å ta livet av nesten alle levende skapninger?

I dag kaller vi drap på smågutter ondskap. drepe barn og ungdom er noe av det verste man kan gjøre, og det er vi nok alle enige i. Smerten man kjenner i å miste sitt barn er veldig tung for de fleste som har opplevd det. En skallet profet kom gående, og møtte en gjeng smågutter fra byen like ved. De ropte uhøflig til han "kom deg bort din skallede mann"! Profeten, den Guds mann, ble sint og forbannet dem i herrens navn. Ut av skogen kom det da bjørner som rev ihjel 42 smågutter fra byen. ER dette den gode gud vi skal tjene som avliver 42 smågutter som bedriver pøbelstreker? kan vi se for oss de redselsfulle scenene som utspant seg mens bjørnene massakrerte disse stakkars barna? Hvem er egentlig den gode Gud? Lidelse og død synes ligge i hans fotspor....

Selv kunne ikke Gud bare tilgi menneskene. Noen måtte dø for synden, og Jesus måtte lide en nedverdigende død på et kors for at frelse skulle bli mulig. Men for hvem? Evangeliet er det glade budskap! Godt nytt for menneskene! Frelse er nå endelig mulig! For hvem? For noen få... Veien til livet er smal og få er de som finner den. Veien til fortapelsen er bred, og mange er de som går på den veien. Fortapelsen blir av mesteren selv beskrevet som helvete og lidelse. Noen få skal altså til himmelen i evig lykke, mens de fleste ( de på den brede vei) skal til helvete og evig pine. Er det dette vi kaller godt nytt? For hvem?

Nå er ikke lidelse utelukkende menneskeskapt. Folk sulter ihjel, Tørster ihjel, blir drept i jordras, i ekstremvær, i tsunami, ja skaperverket selv avliver mennesker i stor skala. Jeg finner ikke "den fri vilje" til å være noen god forklaringsmodell her. Hvem sin frie vilje?

Så ja, det ondes problem er for meg vanskelig når jeg tenker på en god Gud som har omsorg for oss. Når han er utgangspunktet for alt som eksisterer og er både allmektig og allvitende, ja så er det vanskelig å forklare hvorfor verden ser ut som den gjør.

3 liker  
Kommentar #216

Mona Ekenes

9 innlegg  931 kommentarer

Utallige mennesker når fram til den fullkomne frelse.

Publisert over 3 år siden
Sverre Olsen. Gå til den siterte teksten.
Så ja, det ondes problem er for meg vanskelig når jeg tenker på en god Gud som har omsorg for oss. Når han er utgangspunktet for alt som eksisterer og er både allmektig og allvitende, ja så er det vanskelig å forklare hvorfor verden ser ut som den gjør.

Selv om du ikke finner behag i Herren Allhærs Gud, ut fra dine premisser. Hva får deg da til å tro at du besitter svaret på Guds eksistens eller ikke? Er det skapte større enn Skaperen, selv om det skapte ikke tror på Skaperens eksistens når Skaperen ikke faller det skapte i smak?

Om du fornekter at profetier som er skrevet for flere tusen år siden oppfylles, fornekter flere tusen årige historisk dokumentasjon også funnet arkeologisk.

Fordi Herren Allhærs Gud ikke faller i din smak, eller gjør etter slik du mener Han bør gjøre og ikke er slik du mener Han bør være. Hvor stort tenker du da ikke om dine egne tanker og holdninger (noe du langt i fra er alene om)? Mange fra kristenhold tenker også stort om egne tanker og setter mer lit til dem enn å prøve dem på Skriftene (hele Bibelen), og bøye seg for hva Guds levende og virkekraftige Ord sier.

Når de som hevder de tror på Jesus gjør det motsatte av det Jesus sier, enten det gjelder forhold som vannstyrte barnehjem og institusjoner (gjelder noen og ikke alle) under kristent ansvar i første halvdel av forrige århundre og opp til 60 - 70 tallet. Kan ikke Gud klandres for det, men slike som er ansvarlig for hard tukt og det som verre er, misbruk av barn og unge i mer tukthus lignende tilstander. Er det ikke Gud som kan klandres, men de som er ansvarlige som er lovet at det som blir gjort i denne verden vil komme for dommen. Derfor er det vantro som driver mennesker til å gjøre ondt i navnet av å være kristne, dette gjelder uten unntak når kristen navnet misbrukes. 

En ting kan du være 100% sikker på, enten du liker, tror det eller vil det eller ikke:

En dag skal hvert et kne bøye seg for Kristus Jesus når Han en dag kommer tilbake. Dette forholder ligger høyt over og langt utenfor din makt og kontroll. For hvordan kan de som har falt i fra eller av andre årsaker, som absolutt ikke vil ha noe med Herren Allhærs Gud å gjøre; bedømme om Guds eksistens eller ikke? De framstår jo som Guds motstandere, enten de forstår det eller ikke. 

Alle agnostikere, ateister m.fl. er heller ikke kloninger av hverandre, hver enkelt har sin personlige identitet og individuelle holdning.

Samtidig det mest paradoksale av alt, er at Herren Allhærs Gud klandres for at mennesker frivillig vender Ham ryggen enda verden preges mer av nettopp mennesker som ikke vil høre på det Jesus har å si. Desto flere som velger å frasi seg Guds eksistens, desto mer øker lovløsheten og ondskapen. Verden i disse tider vitner om det, historien bekrefter også tilstanden til de land som hadde kristne verdier og kristendom som grunnbasis i lovverk og styresett. Se hvordan det går når dette oppheves, når kristendom erstattes i hovedsak med legitimering av islam og innlemmes i produksjonsvirksomhet og andre virksomheter:

Nortura kan frata Islamsk Råd millioner i halal-inntekter

https://www.document.no/2017/07/05/nortura-kan-frata-islamsk-rad-millioner-i-halal-inntekter/

Eller hva visse i Sverige finner lønnsomt for å oppnå "fordeler":

Sparket 9-åring i hodet som «hevn» for avslag på asyl.

....Han hadde fått avslag på asylsøknaden. Han hadde oppført seg truende og  sagt at hans eneste måte å få hjelp på var å gå ned til byen og myrde  noen. Securitasvakten ringte politiet, men der var ingen tilgjengelig. ...

https://www.document.no/2017/07/06/sparket-9-aring-i-hodet-som-hevn-for-avslag-pa-asyl/

Og hvordan noen tjener seg styrtrike på asylvirksomhet:

Tjente 77 raske millioner på ett asylmottak

Dagens Næringsliv

https://www.document.no/2017/07/06/tjente-77-raske-millioner-pa-ett-asylmottak/

Bare tre eksempler på en mengde eksempler på hvordan det går når mennesker vender Gud ryggen, verden blir tydeligvis ikke et bedre sted av den grunn; faktisk det motsatte.

Joda, mange skal bli frelst,  utallige mennesker som har blitt berget i løpet av menneskehetens eksistens. Takk og lov og pris for det, alt dette er til Guds Ære! :

9 Deretter så jeg en skare så stor at ingen kunne telle den, av alle nasjoner og stammer, av alle folk og tungemål. De stod foran tronen og Lammet, kledd i hvite kapper og med palmegrener i hendene.

 10 Og de ropte med høy røst:
 Seieren tilhører vår Gud,
 han som sitter på tronen, og Lammet.

                                                      Åp 7,9-10

2 liker  
Kommentar #217

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Romerbrevets kapittel 8

Publisert over 3 år siden

Også du og jeg vil få være med på forvandlingen, Sigurd Eikaas. Det tror i alle fall jeg. Vi behøver begge å forvandles, i likhet med alle andre. Jeg tror at du kjenner Bibelen godt. Likevel kan jeg gjerne hjelpe deg med å vise til Romerbrevets kapittel 8. 

1 liker  
Kommentar #218

Sverre Olsen

1 innlegg  995 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Mona Ekenes. Gå til den siterte teksten.
Er det skapte større enn Skaperen, selv om det skapte ikke tror på Skaperens eksistens når Skaperen ikke faller det skapte i smak?

Hei, fru Ekenes. Jeg skrev bare noen ord om det ondes problem. Jeg opplever ikke at du forholder deg til det. Jeg opplever det mer som om at du holder deg for ørene og nynner høyt slik at du kan slippe å forholde deg til dette problemet. Du kan skrive om en såre opphøyet Gud som er så mye mektigere, klokere og visere en oss ynkelige krek, men det hjelper lite. Ja, i følge den hellige skrift ble menneskene også som Gud til å kjenne ondt og godt. Vi bør da kunne uttale oss?

Ekenes: Er det skapte større enn Skaperen, selv om det skapte ikke tror på Skaperens eksistens når Skaperen ikke faller det skapte i smak?

Det skapte er nok ikke større en skaperen nei. Det ser vi også tydelig når vi leser den hellige bok. Det er historien om hvordan menneskene utviklet sin GUd gjennom tusener av år. Egentlig ganske interessant. Det er nok vi som har skapt Gud, og ikke motsatt. Hvert ord i bibelen er nedtegnet av mennesker. Som Grundtvig sa det: "menneske først, kristen så". Dette bør uansett være riktig prioritering. Vi bør altså ikke henge fast i tusener av år gamle gudsbilder.  

Ellers kan vi slå hverandre i hode med bibelsitater. Jeg skrev at det var få som ble frelst som en del av "det ondes problem". Det var ikke noe jeg diktet opp, men referanser til evangeliene. Du skrev at mange blir frelst og viser til åpenbaringsboken. Jeg tror ikke lenger på bibelen som noen hellig bok utover andre bøker, så her er det vel du som har et lite forklaringsproblem. Hvem vil du tro på? Mesteren selv via evangeliene? Eller Johannes som hadde ville fantasier om både det ene og hint?

Ellers viser du til en rekke problemer med hvordan det går når man vender Gud ryggen. Jeg kunne funnet en side med linker som viste "problemer" når man blir for religiøs og troende. Ja, vårt sekulære samfunn i Norge blir gang på gang prist for å være et av det beste i verden.  Altså mye bedre en da prestestyre hadde sin klamme hånd over landet. Men, egentlig burde vi vel ikke dyrke motsetningene. Jeg opplever i hverdagen at vi i Norge er ganske flinke til å stå sammen både troende og ikketroende. Dette er noe vi bør ta vare på. Alle ønsker vi et bedre samfunn.

2 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere