Leder

Riktig å forby nikab i utdanningssektoren

Men et generelt forbud mot heldekkende ansiktsplagg på offentlige steder er ikke nødvendig.

HVOR STOR betydning har det egentlig dersom én av 100 studenter i en forelesningssal dekker til ansiktet sitt? Det er essensen i det retoriske spørsmålet fra dem som er kritiske til forslaget om å forby heldekkende ansiktsplagg i utdanningssektoren, fra barnehage til universitet.

ISOLERT SETT er dette et fornuftig spørsmål. Det er lett å beskylde regjeringen for å skyte spurv med kanon gjennom det nye lovforslaget, som vil berøre et lite antall muslimske kvinner i en befolkning på mer enn 5,2 millioner mennesker. På den andre siden har regjeringen gode argumenter for å tydeliggjøre et prinsipp på dette området: «Det er en helt grunnleggende­ verdi at man skal kunne kommunisere med hverandre», sier konstituert integreringsminister Per Sandberg (Frp).

LES MER: Nikab-brukere kan få sparken

DE FLESTE nordmenn vil oppleve det som innlysende at en barnehageansatt, en lærer eller en foreleser ikke kan dekke til ansiktet sitt på jobb. Det er kanskje ikke like maktpåliggende at absolutt alle studenter kler seg på en måte som legger til rette for optimal kommunikasjon. Noen mener dessuten at lovforslaget vil føre til mindre integrering, ikke mer, fordi de som går med nikab eller burka nå vil holde seg hjemme i stedet for å studere eller jobbe. Dersom dette er tilfelle, må likevel hensynet til fellesskapets behov veie tyngre enn den enkeltes ønske om å dekke seg til.

REGJERINGEN UNDERSTREKER at det ikke foreslås et nasjonalt forbud med heldekkende ansiktsplagg – kun «i barnehager og utdanningsinstitusjoner, hvor det er til hinder for god kommunikasjon og dermed god læring», som Erna Solberg skrev på Facebook mandag. Videre ordlegger hun seg på en måte som kan tas til inntekt for et generelt forbud: «Det er en viktig verdi å kunne se ansiktet på dem man treffer og snakker med. I vårt samfunn bør vi møtes ansikt til ansikt med et åpent sinn.»

NÅR ARGUMENTASJONEN først er bygd opp rundt åpenhet og kommunikasjon, er det vanskelig å se hvorfor forbudet ikke skal omfatte flere arenaer. God kommunikasjon er viktig overalt hvor folk møtes. Vi tror likevel det er fornuftig å se hvordan forbudet i utdanningssektoren fungerer før man eventuelt tar flere grep. Et generelt forbud mot heldekkende ansiktsplagg på offentlige steder er en radikal inngripen i den enkeltes frihet og etter vår oppfatning ikke nødvendig.

Publisert i Vårt Land 14. juni 2017

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder