Leder

Jehovas vitner

Det er et feilgrep å kalle Jehovas vitner for en ekstremistisk organisasjon.

Tidligere i år ble trossamfunnet Jehovas vitner bannlyst i russisk høyesterett. Trossamfunnet som på verdensbasis har over åtte millioner aktive medlemmer, hvorav rundt 175.000 medlemmer i Russland, ble stemplet som en «ekstremistisk organisasjon».

Jehovas vitner skiller seg fra de fleste kristne trossamfunn ved at de ikke aksepterer treenighetslæren. De avviser at Jesus er både sann Gud og sant menneske. Slike synspunkter gjør at mange ikke regner trossamfunnet som kristent. Det er likevel et feilgrep å kalle Jehovas vitner for en ekstremistisk organisasjon.

Vedtaket i russisk høyesterett har alvorlige konsekvenser for trosfriheten i Russland. For Jehovas vitner er det direkte knusende. I vedtaket heter det at både det administrative senteret og de lokale kontorene skal stenges og eiendommene skal overdras til den russiske føderasjonen. Det er overhengende fare for at også deltakelse på bønnesamlinger og møter vil regnes som kriminelt.

Ulike stemmer har rykket ut til forsvar for ­Jehovas vitner i Russland. Både russiske katolikker og norske humanetikere fordømmer kjennelsen som i praksis er et forbud mot Jehovas vitner i Russland. General­sekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund har tidlig­ere uttalt til Vårt Land at saken er så alvorlig at Norge­ burde protestere overfor russiske myndigheter: «Vi kan ikke sitte stille og se på at våre russiske naboer krenker religionsfriheten på denne måten.»

Nå har den russiske presidenten, Vladimir Putin, foretatt en manøver som berører saken. Som Vårt Land skrev i går, har Putin nylig gitt utmerkelsen «Foreldreskapets ære» til paret Valeriju og Tatjana Novik, som har åtte barn. Begge er Jehovas vitner, og Putin premierer dermed to medlemmer av et trossamfunn som myndighetene har forbudt. Russlandsforsker Julie Wilhelmsen mener at handlingen er typisk for hvordan Putin bygger image for å holde på makta.

Vedtaket i russisk høyesterett er anket og skal behandles på nytt den 17. juli. Vi håper russiske myndigheter innser at bannlysingen av Jehovas vitner var et feilgrep og må trekkes tilbake. Tros- og livssynsfrihet er en basal menneskerettighet, og bør være det også i Russland.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder