Leder

Feiring av abort?

Enhver abort er et dilemma, fordi et liv må vike for andre hensyn.

Knapt noe samfunnsspørsmål har i nyere tid skapt så mye engasjement som abortsaken. Da lov om svangerskapsavbrudd ble vedtatt i 1978 hadde debatten vært knallhard i flere år. Også i tiden som fulgte var det hard strid, med presten Børre Knudsen i spissen. Mange var enige med Knudsen i sak, men ikke i metoder. Heller ikke den motsatte siden sto tilbake for å bruke sterke verbale virkemidler.

Med reservasjonsstriden i 2014 som et ­beklagelig unntak, er det etter hvert blitt klima for en mer nyansert samtale om abort. Den er ikke først og fremst dominert av ytterfløyene, mange har ­erkjent at abortspørsmålet inneholder en rekke dilemma. ­Debatten rundt sortering av fostre med Downs ­syndrom har vist noen av dem, det samme har spørsmålet om såkalt tvillingabort. Det er større åpenhet om de psykiske belastningene inngrepet har for noen kvinner, og spørsmålet om menneskeverdet diskuteres på mer prinsipielt nivå.

I går fortalte Vårt Land om organisasjonen Kvinnefrontens invitasjon til en såkalt «abortfest». Feiringen, som annonseres med gullbokstaver og konfetti, er en direkte reaksjon på en markering av miljøet rundt Ludvig Nessa. Det er for det første forstemmende og unødvendig at Kvinnefronten – i stedet for å ta del i den nyanserte samtalen rundt abortproblematikken – velger seg ut et ekstremt og marginalt miljø som fiende. Det kan neppe tolkes som annet enn et ønske om å føre debatten tilbake til tidligere tiders polarisering.

Med litt velvilje er det mulig å tenke at Kvinnefrontens «feiring» først og fremst handler om kvinnens selvbestemmelse, ikke om at aborter utføres. Likevel er vi enige med teologen Eivor A. Oftestad, som uttaler at det er smakløst å bruke slike virkemidler. Enhver abort er et dilemma, fordi et liv må vike for andre hensyn. Kristin Clemet kaller abortloven et «nødvendig onde», en holdning som uttrykker at det langt fra er uproblematisk å avslutte et liv.

Retorikken fra Kvinnefrontens Johanne Vierhaug Lühr i gårsdagens avis tyder ikke på at dette perspektivet er fremtredende i deres refleksjoner. Hun avviser abortspørsmålets dilemma ved å henvise til «kvinnens rett til å bestemme over sin kropp». Slik retorikk gir næring til dem som lurer på om noen tar for lett på dette spørsmålet.

Først publisert i Vårt Lands papirutgave 10. juni, 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder