Leder

Du skal ikke slå i hjel

Norge har tatt en lederrolle i kampen mot dødsstraff. Det er bra. Om kampen skal vinnes, er det viktig ikke å undervurdere dem som støtter praksisen.

«Derfor arbeider Norge for global avskaffelse av dødsstraff», skrev Børge Brende i gårsdagens Vårt Land. Som han anførte: «Dødsstraff hører ikke hjemme i en moderne verden. Stater bør ikke ta liv for å vise at det er galt å ta liv.»

Han viste til en ny rapport fra Amnesty International, som viser at minst 1.000 mennesker i 23 land ble henrettet i 2016. Videre rapporteres det om sterk økning i antall dødsdommer; fra 1.998 i 2015 til 
3.117 i 2016, fordelt på 55 land.

Rapporten er imidlertid ikke uten lyspunkter. «Særlig på det afrikanske kontinentet skjer det en positiv bevegelse», bemerket Brende, og viste til ­Madagaskar, Kongo, Guinea og Benin, der erke­biskop Desmond Tutu har vært en tydelig stemme for å avskaffe dødsstraff.

Men kronikken til utenriksministeren inneholdt også en påfallende unnlatelse. Vi tenker på vår allierte i vest, USA, der delstaten Arkansas i vår vedtok å «hastehenrette» åtte innsatte. Hvorfor? Jo, fordi dødsgiften var i ferd med å gå ut på dato. Nå gjaldt det å skynde seg.

Børge Brende gjør det derfor altfor lett for seg selv når han knytter avskaffelsen av dødsstraff til sivilisasjonsnivå, og motiveres av at «en moderne verden» før eller siden vil åpenbare seg.

For det er ikke mangelen på ­modernitet som gjør at USA – og Kina, for den del – praktiserer dødsstraff. Tvert om. Som «best før»-merkingen på døds­sprøytene illustrerer: Praksisen med «hastehenrettelser» er en uatskillelig del av disse statenes ­moderne, rasjonelle og opplyste innstilling til straff og gjengjeldelse.

Å avskaffe dødsstraff må derfor begynne med noe annet enn besvergelser om at det er barbarisk og umoderne. For det er naturligvis ikke mangelen på utdannelse og refleksjonsnivå som gjør at Barack Obama og Hillary Clinton er tilhengere av dødsstraff. Problemet stikker dypere enn som så. De er simpelthen tilhengere av dødsstraff fordi de mener det er rett.

Norge har tatt en lederrolle i kampen mot dødsstraff. Det er bra. Om kampen skal vinnes, er det viktig ikke å undervurdere dem som støtter praksisen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder