Verdidebatt

Nikotin og alkohol

Kreftforeningen går i rette med tobakk-industrien. Røking tar livet av mange hundre hvert år. Alkoholen nevnes aldri i nikotinens omgangskrets. Den tar også livet av mange hundre hvert år. Siden miljøproblemer også spiller inn har vi multiple årsaker.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Når man trekker pusten gjennom nesen eller munnen puster man inn gasser, bl.a oksygen. Cellene trenger den for å gjøre maten om til energi. Avfallsgassen fra cellene (karbondioskyd) kvitter man seg med når man puster. Oksygenet fraktes gjennom luftrøret via bronkiene i lungene De forgrener seg til enda mindre deler. I enden av grenene sitter millioner av små luftsekker. De fylles med luft. Oksygen fra luften pipler gjennom luftsekkene og over i blodomløpet. Så fraktes oksygenet rundt i kroppen. Samtidig går karbondioksyd i motsatt retning.

Det skal ikke så høy IQ til for å forstå at nikotin og alkohol som tar plassen til luften og  bedøver blodomløpet har en ektrem negativ effekt over tid.

Forskning har vist at nikotin ofte har en sammenheng med alkohol. Ja, takk begge deler. Det er kanskje ikke et utbredt hverdagsproblem, men festlige anledninger kan eskalere. Det vet forskningen mye om.

Ingen virker å være villig til å se sammenhengen mellom "pest og kolera" så lenge miljøet sliter. Å starte i det små gjør en stor Å.

Miljøtiltak er de mange bekker små.

Vi ser at sykkelen hentes frem, men mange innvandrer miljøer forstår ikke trafikksikkerhet. Hvor er sykkelhjelmen og bilsetet?

Å tenke over helsen må blir normalt. Alle vil ha risiko, ellers blir det kjedelig.

Mange mc førere er døde i år allerede. Det er også for mange ulykker på arbeidsplassene. Vi kan skjerpe oss betydelig for å reduserere helsebudsjettet og få bedre livskvalitet.

Mange psykiatriske institusjoner har rusavhengige pasienter (dobbel diagnose). Man må ikke glemme hønen og egget i saker om sikkerhet. Hvert år blir mange hundre ansatte skadet. Noen blir uføre der og da. Hvis nærhet er to mennesker som er sammen, så kan det være farlig med rette vedkommende.

Hvorfor skal man mobbe hverandre ut når alle mann til pumpene er beste løsning?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt