Leder

Mer nyansert enn fryktet

Theresa May er ingen Marine Le Pen eller Donald Trump.

Om halvannen uke, den 8. juni, går britene til valgurnene, etter at statsminister Theresa May 18. april meldte at hun vil skrive ut nyvalg. May, som representerer det konservative partiet, hadde lenge et overveldende overtak på Labours Jeremy Corbyn, men fram mot valget har sistnevnte gjort det stadig bedre på meningsmålingene. De siste ukene har ingen våget å ta helt for gitt at May vil fortsette som statsminister etter valget.

Mange har spurt seg om terrorangrepet i Manchester den 22. mai vil endre dette bildet og svekke Labour. Mye tyder på at skepsis mot innvandring var en medvirkende årsak til at Storbritannia vedtok å trekke seg ut av Ei folkeavstemningen i fjor sommer, noe som førte Theresa May inn i regjeringsbygningen. Men Theresa May er ingen Marine Le Pen eller Donald Trump, som bruker terror til å øke følelsen av frykt og antipati for å profittere på det selv. Heller ikke etter det siste angrepet har hun uttalt seg på en måte som kan skape ytterligere motsetninger i det britiske samfunnet.

Selvsagt har også Storbritannia høyrepopulistiske partier, men disse er marginale og uten mulighet til innflytelse. Heller ikke bombeangrepet i Manchester ser ut til å endre dette. Det er også interessant at Labour øker sin oppslutning også etter angrepet. På den første meningsmålingen, etter angrepet, omtalt i The Guardian før helgen, er det bare fem prosentpoeng som skiller de to partiene. Det til tross for at Jeremy Corbyn personlig fortsatt er relativt upopulær.

Dette har overrasket kommentatorene, men noe kan tyde på at britiske velgere ikke entydig tror at begrensninger i innvandringen er det som skal til for å motvirke terror. For eksempel har de konservative en konsekvent liberal friskolepolitikk. Denne lar islamske organisasjoner drive skoler som nærmest segregerer deler av den oppvoksende muslimske befolkningen. Også den økonomiske og sosiale politikken til Theresa Mays parti kan beskyldes for å skape skiller.

De siste månedene har vi både i Nederland og Frankrike – og nå i Storbritannia – sett tegn på at mange europeiske velgere har et ganske nyansert forhold til innvandrings- og integreringsspørsmål. Det gir grunn til optimisme for Europas framtid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder