Leder

Viktig program om Jan Hanvold

Vi slutter oss til konklusjonen fra Pressens Faglige Utvalg: NRKs søkelys på TV Visjon Norge er «i kjernen av pressens samfunnsoppdrag».

SJELDEN HAR et frikirkelig miljø fått så mye oppmerksomhet som da NRK viste dokumentaren «Pengepredikanten» i høst. Programmet handlet om Jan Hanvold, mest kjent som styreleder, frontfigur og redaktør i den kristne TV-kanalen Visjon Norge, men også med en karriere som eiendomsutvikler. Det var Hanvolds økonomiske aktiviteter som fikk mest oppmerksomhet. I programintroduksjonen heter det om Hanvold: «Han har samlet inn én milliard de siste femten årene. Minstepensjonister og uføretrygdede er de flittigste giverne. Samtidig har predikanten bygd opp et privat eiendomsimperium.»

ETTER EN rekke utbrudd på Facebook, i pressen og interne e-poster, leverte Hanvold inn en omfattende klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) med påstand om brudd på hele åtte punkter i Vær varsom-plakaten. Noen av punktene faller på sin egen urimelighet, for eksempel der Hanvold mener at NRK ikke skulle ha nevnt fengselsstraffen han fikk for økonomisk kriminalitet på 80-tallet, en dom han selv har omtalt i en bok.

HANVOLDS HOVEDANKEPUNKT er at NRK først sa at de ønsket å «gi publikum innsyn i de kristne miljøer utenfor Den norske kirke», men at vinklingen til slutt ble en helt annen. På en måte er det forståelig at han føler seg lurt, for NRK må ha visst hva de kom til å finne da de satte søkelyset på TV Visjon Norge. Det var lite ny informasjon i programmet. På den andre siden: Hanvold har vært med lenge nok til å vite hvordan pressen jobber. Vinklinger endres underveis, og sånn skal det være. Alternativet er gjerne å bli beskyldt for tunnelsyn, påpekte utvalgsleder Alf Bjarne Johnsen under tirsdagens møte i PFU, ifølge Journalisten.

PFU AVVISTE Hanvolds klage og roste NRK for et program «i kjernen av pressens samfunnsoppdrag». Vi slutter oss til utvalgets konklusjon, men noterer at NRK påførte seg selv en liten ripe i lakken ved å fastslå at «minstepensjonister og uføretrygdede er de flittigste giverne» til Visjon Norge. Ingen har oversikt over yrkesstatus og inntektsnivå hos disse menneskene, heller ikke kanalen selv, som for øvrig er kjent for tett oppfølging av sine givere.

Når NRK bruker anekdotiske bevis til å forsterke sitt bilde av en mann som utnytter de svakeste blant oss, vil noen tolke det som en bekreftelse på at redaksjonen hadde en vridd agenda. Det er dumt, for når temaet er Jan Hanvold og TV Visjon Norge, holder det lenge å formidle de kalde fakta.

Publisert i Vårt Land 26. mai 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder