Leder

Krevende dobbeltsyn på homofilt samliv

Kirkemøtets vedtak om to likestilte syn på likekjønnet vigsel har begrenset makt ute i lokalmenighetene.

DA KIRKEMØTET i vinter gjorde sitt endelige vedtak om vigselsliturgi for likekjønnede par, ble det igjen understreket at det nå er to legitime og likestilte syn på homofilt samliv i Den norske kirke. I realiteten oppleves det imidlertid ikke slik overalt.

VÅRT LAND har forsøkt å kartlegge hvor mange prester som sier ja og nei til å vie likekjønnede par. Vår henvendelse til landets om lag 100 proster pirker borti i en tematikk som er så sensitiv at undersøkelsen ble samtaleemne på Bispemøtet i mars. Enkelte av biskopene ga sine proster beskjed om ikke å svare.

MED JEVNE mellomrom melder lokale medier om episoder der kirkegjengere reagerer på at presten har benyttet prekestolen til å formidle sitt konservative syn på homofilt samliv og vigsel. Historiefortellingen levner liten tvil om at sympatien ligger hos den som reagerer på prestens budskap. Til slutt i saken kommer biskopen på banen og minner om at kirken har to syn på dette og at en hver prest står fritt til å følge sin samvittighet i forkynnelse og undervisning.

SOM REGEL handler altså disse lokalavissakene om prester som sier nei til likekjønnet vigsel. Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug sier at han har rykket ut til forsvar for fire-fem prester etter slik kritikk. Det finnes imidlertid også tilfeller der prester som sier ja til likekjønnet vigsel opplever å bli kritisert for å formidle og handle ut ifra sitt syn.

NRKS OPPTELLING i mars tyder på at det ikke blir noe rush av likekjønnede vigsler i Den norske kirke i år – anslagsvis 13. Dersom kirken hadde fått «sin» statistiske andel av vigslene av personer av samme kjønn, ville tallet vært om lag 100. Vi vet ikke hvorfor tallet er så lavt, men det er rimelig å anta at den usikkerheten som nødvendigvis skapes rundt likekjønnet vigsel gjennom vedtaket om to likestilte syn, gjør dette vanskelig for noen.

BISKOPENE MÅ selvsagt forsvare prestenes rett til å forkynne det de mener er rett, men Kirkemøtets vedtak om to likestilte syn på likekjønnet vigsel har begrenset makt ute i lokalmenighetene. Inntil kirkemedlemmer og folk for øvrig slutter å la seg provosere høylytt over at noen mener det motsatte av dem selv, vil likekjønnet vigsel fortsette å være en verkebyll for Den norske kirke.

Publisert i Vårt Land 11. april 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder