Lederartikkel Vårt Land

Godt fra Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen vil ha eldre og unge inn i sammen hus.

Publisert: 9. mai 2017

Oslo kommune er nå i ferd med å utvikle et svært interessant prosjekt med impulser fra Nederland. Der har de latt studenter og ungdom flytte inn på et sykehjem mot at de deltar som gode naboer.

Det er Oslos helse og sosialbyråd, Inga Marte Thorkildsen (SV), som har tatt initiativet til å hente denne modellen til Norge. Aftenposten skrev i går om at Oppsal sykehjem nå blir revet, og at det planlegges noe helt nytt. Thorkildsen vil ha eldre og unge inn i sammen hus: «Vi tror det er noe nytt her i landet. (...) Vi vil skape et sted hvor folk av forskjellig slag skal bidra med det de kan bidra med», sier hun. På Oppsal satses det nå på omsorgsboliger.

I den nederlandske boligen, drevet av Humanitas Deventer, bor det cirka 150 beboere og 200 ansatte. Blant beboerne er seks fastboende studenter. I 2012 startet de med en student. Siden prosjektet har blitt populært, har de nå én student i hver etasje. Det er nå venteliste av studenter som ønsker å flytte inn.

Studentene og ungdommene som bor der skal ikke bidra i den daglige pleien, men være medmennesker og gode naboer. I den nederlandske boligen bidrar studentene med sosiale tiltak som å servere kveldsmat én gang i uken. De eldre setter stor pris på at studentene «bringer ­livet inn».

Vi vet fra før at mange eldre på sykehjem og omsorgsboliger er ensomme, og at pleierne ikke har nok tid til medmenneskelig kontakt. Det å ha jevnlig kontakt med unge mennesker kan være en vitamininnsprøyting for eldre som bor i omsorgsboliger. Det er god grunn til å tro at dette prosjektet også vil lykkes i Norge.

Ungdommer har også godt av nærkontakt med eldre mennesker. Undersøkelser viser blant annet at barn som vokser opp sammen med besteforeldre blir mer tilpasningsdyktige og fleksible enn andre. Trolig er grunnen at man får innsikt i hvordan livet arter seg for mennesker i andre livsfaser og med andre behov. Den samme erfaringen vil kunne komme mer voksen ungdom til gode i det nye prosjektet på Oppsal.

Dette er svært godt tenkt av Inga Marte Thorkildsen. Det er all grunn til å heie på dette prosjektet, og håpe at flere kommuner tenker i samme baner.

Først publisert i Vårt Lands papirutgave 9. mai 2017.

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere