Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

Stemme for eller mot?

Ultrakonservative katolikker vakler i valget mellom Emmanuel Macron og Marine Le Pen.

Publisert: 3. mai 2017

Andre valgomgang 7. mai regnes som en lett løp for sentrumskandidaten Emmanuel Macron. Men flere advarer om at seieren ikke må tas på forskudd, selv om han har fått støtte fra de fleste andre kandidatene som stilte opp i første runde. Budskapet er at alle må trå til og stemme Macron, selv om du ikke deler hans politiske synspunkter. Alt for å holde Nasjonal Fronts Marine Le 
Pen unna presidentpalasset i Paris.

Skuffet. 

Det skuffer mange at ytre venstre-leder Jean-Luc Mélenchon vegrer seg for å si det samme. Han kom på fjerdeplass i første runde, med over 19 prosent av stemmene, rundt syv millioner stemmer. 

– Dere trenger ikke at jeg forteller dere hvem dere skal stemme på. Jeg er ingen guru, har han sagt til sine velgere.

Han mener både den uavhengige sentrumskandidaten Macron og ytre høyre-lederen Le Pen kommer til å føre til ustabilitet og splittelse i Frankrike.

– Jeg kommer til å stemme. Man trenger ikke være spesielt bevandret for å gjette hva jeg kommer til å gjøre, men jeg kommer ikke til å si det.

Flere meningsmålinger i det siste viser at mange sier de vil stemme blankt. En måling viser at bare 35 prosent av velgerne til Jean-Luc Mélenchon vil støtte Macron. Det er en kalkulert risiko å tro at Macron har seieren i lomma, og la være å stemme.

Motstand. 

I den andre enden av den politiske skalaen finner vi den samme motstanden, men sett gjennom andre briller: Ikke alle konservative katolikker vil uten videre stemme på Emmanuel Macron. Derimot gir stadig flere konservative katolikker gir sin støtte til Nasjonal Front. I en meningsmåling fra januar sa en av fire praktiserende katolikker og 29 prosent ikke-praktiserende at de var tilbøyelige til å stemme på Le Pen, ifølge den franske avisa La Croix.

«Nei til Macron!» En av de som oppfordrer sine tilhengere til å ikke støtte En Marche!-grunnleggeren i andre runde, er La Manif Pour Tous-bevegelsen. Lederen, Ludovine de La Rochère, har blant annet uttalt at «Velgerne har tre muligheter på søndag. Noen vil stemme blankt, noen vil dra på fisketur, andre vil stemme på Marine Le Pen. Vi gir ingen instruksjoner.»

Tydeligere enn det kan det knapt sies.

La Manif pour Tous er kortform for manifestasjon (demonstrasjon for alle), og oppsto rundt 2012-13, da en rekke religiøse, konservative grupper organiserte seg for å kjempe mot lovforslag om likekjønnet ekteskap og homofiles rettigheter til å adoptere. Etter at protestbevegelsen tapte kampen mot regjeringen da loven om homofilt ekteskap ble vedtatt, besluttet de å etablere en mer generell politisk bevegelse, «Sens commun», som kunne føre kampen videre.

Tea party. 

For mange engasjerte, katolske kristne er kjønnsnøytrale ekteskap og familier med to fedre eller to mødre en helt klar fornektelse av hva samliv, ekteskap og familie skal være, forklarer Tom Holta Heide, som har bodd og jobbet i Frankrike i mer enn 30 år. Han forteller at bevegelsens nye kampsaker er motstand mot medisinsk, assistert befruktning og surrogati.

Der den amerikanske Tea Party-bevegelsen holdt seg utenfor det republikanske partiet, tror Sens Commun at jobben gjøres best som en bevegelse innenfor det konservative partiet Les 
Républicains.

Ultraliberal. 

Bevegelsen mener Macron er ultraliberal, og frykter han vil fortsette i nåværende president François Hollandes «anti-familiepolitikk». De legger vekt på familieverdier, men velger ut én bestemt tolkning av begrepet. Macrons holdninger til likekjønnet ekteskap, surrogati og assistert befruktning er så ille at Le Pen uansett er å foretrekke, selv om Nasjonal Front for eksempel vil ha slutt for på at man automatisk får familiegjenforening – som i høyeste grad handler om barn og familie. Man velger seg altså ut hvilke verdier og politikk som betyr mest for en, og stemmer ut fra det. Dette er selvsagt helt grunnleggende i et demokrati, å gå for det du synes er aller viktigst for deg. Men når én sak får all betydning, er det andre som går under radaren, som ikke regnes som like viktige. En vanlig kritikk er at de ofte tar bort oppmerksomheten fra felles interesser som økonomi, velferd, arbeidstakeres rettigheter og miljø. I USA er for eksempel synet på abort en typisk, såkalt wedge-issue: Når en enkeltsak får avgjørende betydning for hva du stemmer på.

(Les mer om USA og abortstrid her)

Paralyserte biskoper.

De franske biskopene har ifølge enkelte observatører nærmest vært paralyserte, og ikke klart å ta et oppgjør med Le Pen. Bispekollegiet har ingen felles anbefaling på hvem franskmenn bør stemme på, noe de har fått kritikk for. De har kommet med en generell uttalelse om medmenneskelige verdier, solidaritet og brorskap, for eksempel med flyktningene. Derimot har de uttalt seg klarere, en og en. – Ikke stem på frykt, hat, avvisning og løgn, sa en. – Dersom man finner begge kandidatene like ille, kan man la være, var anbefalingen fra en annen biskop.

Tom Holta Heide forteller at hans lokale prest kommenterte valget i indirekte formuleringer på søndagens messe. Han sammenlignet velgerne med Emmaus-vandrerne og at det nå gjaldt å ikke være urolige som dem, men «å ha tillit og velge lyset fremfor mørket.»

– De fleste av oss tolket det som et klart vink til å stemme Macron, men det ble naturligvis ikke sagt direkte, sier Heide.


Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Forskjellsbehandling øst og vest

Publisert over 3 år siden

Muslimer elsker Erdogan, mens ortodokse kristne elsker Putin....

Katolikker, og protestanter derimot, de vestlige kristne, får ikke lov til å elske Le Pen, Trump, eller andre såkalte "høyrepopulister", som egentlig bare er konservative, i ordets rette og tradisjonelle forstand.

Patetisk, er svaret som eliten gir folket: Du er en taper, hvis du stemmer konservativt.

Vel, er Macron en samlende person, men det er alt...


2 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere