Verdidebatt

Rett og galt om dødshjelp

Naturligvis krever den hollandske eutanasiloven at pasienten uttrykkelig ber om dødshjelp. Ellers er det ikke eutanasi.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ola Didrik Saugstad, professor i barnesykdommer, hevder i Vårt Land (21. april) at jeg tar feil når jeg skriver: «Naturligvis krever den hollandske loven også at pasienten uttrykkelig ber om dødshjelp. Uten at pasienten ber om hjelp, er dødshjelp mord».

På vår Verdighetskonferanse 1. april holdt Dr. Jenne J. Wielenga, MD PhD, clinical hematologist, foredrag om eutanasi som et moralsk og legalt dilemma i Nederland. Han foreleste om erfaringene fra dødshjelp i Nederland: Regler, kontroll, etikk og omsorgen for mennesker.

Straffbart. Loven sier at eutanasi og assistert selvmord er straffbart. Men det er ikke straffbart hvis det er utført av en lege og rapportert til helsemyndighetene og om kriteriene i lovverket er fulgt.

Wielenga poengterte at minst to leger måtte konsulteres, hvorav den ene må være uavhengig av pasienten som må være i en terminal fase, og alt må skje i henhold til protokollen.

Pasienten må ville dette selv, og han må ha et grundig og veloverveid ønske. Mot denne bakgrunnen får 1 % av psykiatriske pasienter innvilget sitt ønske om dødshjelp. Pasienter med en demenssykdom i tidlig stadium får ikke innvilget samme ønske.

Foreldrene. Og barn under 12 år? Nei, ingenlunde. For barn mellom 12 og 16 år tas beslutningen av foreldrene sammen med lege. Barn mellom 16 og 18 kan ta sin bestemmelse i forståelse med foreldrene.

I sin oppsummering sa Wielenga at en forespørsel om dødshjelp alltid vil være et moralsk dilemma. Man må derfor veie ulike moralske verdier opp mot legale kriterier.

Legen må bli overbevist om at pasientens ønske svarer til legens fortolkning satt opp mot dennes moralske verdier.

Dødshjelp er ikke en pasientrettighet. Enhver lege må derfor evaluere hver enkelt forespørsel om dødshjelp. En pasient som får avslag kan imidlertid be en annen lege om en ny vurdering.

At praksis ikke fanges opp av lovverket er det vanskelig for meg å holde rede på, men dette er en praksis som foregår ikke bare i Nederland. Vi vet at dødshjelp også utføres i Norge - bare i hemmelighet, hevdet Jarle Ofstad i sin bok Den siste hjelper.

Et nettverk av danske leger yter aktiv dødshjelp til syke pasienter, selv om det er ulovlig og straffbart. Tidligere overlege Svend Lings er en av ni leger som utfører aktiv dødshjelp. Til dansk TV2 (21. februar) uttaler han at han har assistert ved pasienters selvmord ved mer enn ti tilfeller.

I Danmark finnes det en forening som heter Læger for ­aktiv Dødshjelp. De arbeider for legalisering av aktiv dødshjelp i Danmark, og ni av medlemmene her hjelper syke dansker med å dø, selv om det er ulovlig, og at man kan bli straffet med opp til tre års fengsel.

Moralsk forpliktelse. Den danske legen Svend Lings forklarer at han ser det som en moralsk forpliktelse å hjelpe syke personer med å dø.

En spørreundersøkelse fra 1998 viser at 5 prosent av danske leger hadde gitt en dødelig innsprøytning på direkte anmodning. Dessuten innrømmet ikke mindre enn 53 % å ha gitt livsforkortende smertelindring uten informert samtykke, hvilket må bety at de har avlivet pasienter i hemmelighet. Hele 68 % mente at dette burde være lovlig.

Formannen for de Praktiserende Lægers Organisation, Michael Dupont, mener at loven er god nok, og at det ikke(!) er problematisk at noen leger ikke overholder den.

En undersøkelse viser at hver fjerde lege og hver tredje sykepleier synes aktiv dødshjelp bør tillates. Blant den øvrige befolkningen er mer enn halvparten positive til aktiv dødshjelp, viser en fersk undersøkelse utført for Nordiske mediedager.

Hva dødshjelp i sjølve verket handler om, er tid og makt. Hvor lenge skal uhelbredelige syke mennesker i en sluttfase og som ikke vil annet enn å dø, tvinges til å lide? Og hvem skal bestemme? Det er dette vi må bli enige om.

Ole Peder Kjeldstadli

Styreleder Foreningen Retten til en verdig død

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt