Verdidebatt

Kristendom og makt er en usunn blanding

Kristendom og makt er en usunn blanding, men kristedom og respekt er en sunn blanding.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den som har makt setter seg i respekt. De som har respekt får makt. Så du nyansene her?

Den ene tiltar seg noe på grunn av en egenskap. Den andre får noe på grunn av en egenskap.

Det sies at makt korrumperer. Uinnskrenket makt korrumperer alltid.

Det er bare de som tiltar seg makt, som får uinnskrenket makt.
Tenk litt på det neste gang du ser en leder du er i tvil om.

Den katolske kirke hadde for mye makt oppigjennom historien, og den ble misbrukt. Det var respekt på grunn av makt.

Vi kan også tenke på de som gikk på barneskolen for 50 år siden og fikk en smekk på fingrene hvis ikke de kunne salmeversene sine. Det var maktmisbruk det også!

De fleste av oss har jobbet. Da har du en sjef. Har han fått makt fordi han har respekt, eller har han respekt fordi han har makt?

Dette ble ganske tydelig for meg da jeg jobbet i London. Jeg diskuterte med en kollega hvordan vi skulle løse et problem. Svaret var gitt, sa han, fordi sjefen hadde sagt det. Det var jo helt feil, så jeg gikk opp til sjefen og sa vi kan ikke gjøre det på den måten, på norsk ungdommelig frimodig vis. Han ble helt hvit i ansiktet og hold på å svelge tunga. Han hadde aldri hørt om at en underordnet kunne protestere. Det som berget meg var at jeg var en meget god venn av hans sjef, det visste han veldig godt. Ellers hadde det bare vært rett ut! Så jeg måtte finne på en måte å løse det på, slik at han berget skinnet sitt. Så ble vi gode venner vi også:-)

En annen sjef jeg hadde kunne si "Dette var interessant, Petter. Det hadde jeg faktisk ikke tenkt på. Hvordan kan vi løse dette?" Så kunne vi involvere flere eksperter i diskusjonen og komme fram til en fornuftig løsning

Jeg sier dette som eksempel på diamentralt forskjellige ledertyper. Disse typene treffer vi overalt, i mer eller mindre blanding.

Det har vært mye snakk om ledere i kristne menigheter har for mye makt. Vi ser mye rart. Det som er interessant å legge merke til er at de som har respekt er ydmyke. De som tiltar seg respekt på grunn av makt, er ikke det, når alt kommer til alt, selv om noen er ganske gode skuepillere. Men du avslører dem etterhvert. Der har vi en ganske grei lakmustest.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt