Spaltist Lene Julsen

‘Stinker så fyll her at du vil ikke tro det!’

Vi er dumsnille, konfliktsky puddinger som tillater russefeiring i den formen den har nå!

Publisert: 28. apr 2017

Det finnes nok av unnskyldninger for ikke å foreta seg noe med russefeiringen. Blant de mest interessante er at det er en tradisjon (som om tradisjoner er underlagt naturens lover) og at ungdommen bygger nettverk når de er på russebuss og lærer å styre økonomi. Jeg tror jeg rett og slett dåner.

Jeg skjønner ikke hva annet det kan være enn ansvarsfraskrivelse og frykt for å bli upopulær, for det er et så absurd opplegg at jeg mangler ord. Russefeiring er omfattende galskap satt i system, en diger kvalmende kompott av pengebruk, fyll, sex, rang og utvelgelse, som stadig ekspanderer. Og det midt i tentamensperioden.

På randen

Her skal elevene ha sine viktigste heldagsprøver på 13 år – og så legges det opp til tre, fire uker med vill festing – der alt er lov! Jeg tenker også, og ikke minst, på lærerne, svært dedikerte, som bruker tid på forberedelser, til å lage opplegg for å gjøre elevene best mulig rustet til de viktige tentamenene – og hva møter dem, jo dette!

«Det stinker altså så fyll at du vil ikke tro det!»

Det er mandag formiddag denne uka. Jeg får en SMS av en venninne som er lektor på en videregående skole i Bærum. «Jeg måtte akkurat støtte en elev ut av klasserommet fordi han holdt på å dø av fyllesyke», fortsetter hun.

Min venninne er på randen til å ville­ reise­ seg opp på personalrommet og skrike: Nåååååååååå er det nok, dette går bare ikke! Men hun gjør det ikke, ikke nå, har gjort det før, mange av lærerne, de fleste av dem, har ropt ut før, hver eneste vår, tømt seg for frustrasjon, så har det bygget seg opp igjen, det skjer ikke noe, syklusen fortsetter, russen ruller videre, nå er hun matt, men sender sin frustrasjon til meg:

Syke

«Her har elevene sin viktigste norsktentamen i løpet av hele skolegangen, mange kommer rett fra rulling (kjøring rundt med russebuss/bil) til hovedmålstentamen, de feirer altså et vitnemål som de ikke har fått ennå og gjør sitt beste for å ødelegge det vitnemålet. (Det finnes selvsagt unntak).»

«Noen er jo helt åpenbart også ganske brisne.»

Og én ting er hva tre uker fyll gjør med hjernekapasiteten og evnen til beslutningstaking på alt fra grensesetting når det gjelder alkohol og sex – til løsning av matteoppgaver og komponering av et norsk essay.

En annen ting er hva det gjør med den fysiske helsen. For elevene blir syke, det hostes og harkes og slimes så det gjaller i lungene, «såpass at vi tror tuberkulosen­ har kommet hvert eneste år», sier en ­bekjent, han også lærer i den videre­gående skolen, i Oslo.

Ufattelig provoserende

Men det er mer enn dette, dette er det åpenbare, de direkte konsekvensene av hva som skjer i den mest intense tre ukers perioden, men russetida er så mye mer, en gigantisk institusjon, noe elevene begynner å planlegge tidlig, kanskje allerede i første klasse, noen bruker grotesk mye penger på alt fra busser til umoralske, primitive dustelåter, til klær, til alkohol, festing etc. Sorry asså, med alt som skjer i verden, det virker ufattelig provoserende.

Det er også en arena for utvelgelse, for rang, hierarki, og samtidig da en arena for det å bli valgt bort, ikke være god nok, populær nok, fin nok, digg nok.

Forby det! Fatter ikke hva som er så vanskelig. Forby det, stopp det, det er ­ingen menneskerett å være på fylla og feste i ukevis midt i skoleåret, bruk hodet og helsa til noe bra – gjør ferdig muntlig eksamen og ta en fest en helg i juni – ferdig snakka.

Kan noen klubbe det igjennom? Please?

Først publisert i spalten Tendenser, Vårt Land 28. april 2017.

9 liker  
Kommentar #1

Øyvind Brastein

1 innlegg  7 kommentarer

Spot on!

Publisert over 4 år siden

Fint at du setter fingeren og ord på dette som mange tenker, men få tør si - i hvert fall ikke i det offentlige rom. Bra! Takk!

4 liker  
Kommentar #2

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Yes

Publisert over 4 år siden

Suverent bra innlegg. Så hjertens enig. 

Men for å være ærlig vet jeg ikke hvor realistisk gjennomførbart det er å innføre et forbud i praksis. Dessverre. 

Krever nok i så fall et politisk samarbeidsprosjekt og mobiliseringstiltak mellom foreldre, lærere, elevorganisasjoner og andre offentlige instanser som politi, media m.fl.

2 liker  
Kommentar #3

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Skam, hele russefeiringen.....

Publisert over 4 år siden

Og, det er ikke nødvendigvis alkoholen, som er hovedproblemet...

En drittsekk er en drittsekk, med eller uten alkohol.

Forskjellen er at han/hun blir en større drittsekk, når han/hun drikker..

Dette handler først og fremst, om oppdragelse.

Og, at samfunnsmoralen, er ødelagt.

2 liker  
Kommentar #4

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Gjentagende tema

Publisert over 4 år siden

Som helseperson har jeg skrevet om denne utageringen i årevis, men selvdestruksjon er visst moderne i vår tid. Hva har festing og rusmidler, ja jeg vet at det er lovlig, med skolegangs, studier eller arbeidsliv å gjøre. Skal vi være like umodne alle sammen, eller bør noen gå foran å vise vei ? 

Kunnskapen brister når det kommer til gjennomføring av teori som man har puslet med i alle årene før russefeiringen. Egenomsorg. Hva skal man med en sekser i matte hvis man ligger med fire i promille på sykehuset, eller må tilbringe år i kriminalomsorgen for å bøte for sine overgrepshandlinger?

Fortell meg hvem du omgås og jeg skal si deg hvem du er. Russetiden er den første testen på om man består voksenlivet og er klar for det ansvaret det medfører.

1 liker  
Kommentar #5

Sølve Nicolay Thobro Lauvås

1 innlegg  230 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Det finnes et lite antall ungdommer som nekter å være med på alt tullet deres jevnaldrende finner på. Deres stemmer drukner (bokstavelig talt) i støyen fra russefeiringen. Hva med å begynne å løfte dem frem som gode eksempler istedenfor alt det negative fokuset?

3 liker  
Kommentar #6

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

God ide!

Publisert over 4 år siden
Sølve Nicolay Thobro Lauvås. Gå til den siterte teksten.
Hva med å begynne å løfte dem frem som gode eksempler

Men samfunnet generelt, liker ikke "party poopers".....

Dessverre.

1 liker  
Kommentar #7

Anne Elisabeth Sudmann

10 innlegg  10 kommentarer

Lærer- og foreldresukk

Publisert over 4 år siden

Som både mor til fire håpefulle, hvorav den siste skal igjennom russekverna (på KG, skjønt de er russ der og) til neste år, roper jeg ja og amen i kirka og et ørlite hurra i tillegg for dette innlegget. Det er langt fra rødutsprungne russ i tjue grader pluss til partyparty som er dagens standard.

Takk for at du setter rene ord på galskapen!

2 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere