Verdidebatt

‘Stinker så fyll her at du vil ikke tro det!’

Vi er dumsnille, konfliktsky puddinger som tillater russefeiring i den formen den har nå!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det finnes nok av unnskyldninger for ikke å foreta seg noe med russefeiringen. Blant de mest interessante er at det er en tradisjon (som om tradisjoner er underlagt naturens lover) og at ungdommen bygger nettverk når de er på russebuss og lærer å styre økonomi. Jeg tror jeg rett og slett dåner.

Jeg skjønner ikke hva annet det kan være enn ansvarsfraskrivelse og frykt for å bli upopulær, for det er et så absurd opplegg at jeg mangler ord. Russefeiring er omfattende galskap satt i system, en diger kvalmende kompott av pengebruk, fyll, sex, rang og utvelgelse, som stadig ekspanderer. Og det midt i tentamensperioden.

På randen

Her skal elevene ha sine viktigste heldagsprøver på 13 år – og så legges det opp til tre, fire uker med vill festing – der alt er lov! Jeg tenker også, og ikke minst, på lærerne, svært dedikerte, som bruker tid på forberedelser, til å lage opplegg for å gjøre elevene best mulig rustet til de viktige tentamenene – og hva møter dem, jo dette!

«Det stinker altså så fyll at du vil ikke tro det!»

Det er mandag formiddag denne uka. Jeg får en SMS av en venninne som er lektor på en videregående skole i Bærum. «Jeg måtte akkurat støtte en elev ut av klasserommet fordi han holdt på å dø av fyllesyke», fortsetter hun.

Min venninne er på randen til å ville­ reise­ seg opp på personalrommet og skrike: Nåååååååååå er det nok, dette går bare ikke! Men hun gjør det ikke, ikke nå, har gjort det før, mange av lærerne, de fleste av dem, har ropt ut før, hver eneste vår, tømt seg for frustrasjon, så har det bygget seg opp igjen, det skjer ikke noe, syklusen fortsetter, russen ruller videre, nå er hun matt, men sender sin frustrasjon til meg:

Syke

«Her har elevene sin viktigste norsktentamen i løpet av hele skolegangen, mange kommer rett fra rulling (kjøring rundt med russebuss/bil) til hovedmålstentamen, de feirer altså et vitnemål som de ikke har fått ennå og gjør sitt beste for å ødelegge det vitnemålet. (Det finnes selvsagt unntak).»

«Noen er jo helt åpenbart også ganske brisne.»

Og én ting er hva tre uker fyll gjør med hjernekapasiteten og evnen til beslutningstaking på alt fra grensesetting når det gjelder alkohol og sex – til løsning av matteoppgaver og komponering av et norsk essay.

En annen ting er hva det gjør med den fysiske helsen. For elevene blir syke, det hostes og harkes og slimes så det gjaller i lungene, «såpass at vi tror tuberkulosen­ har kommet hvert eneste år», sier en ­bekjent, han også lærer i den videre­gående skolen, i Oslo.

Ufattelig provoserende

Men det er mer enn dette, dette er det åpenbare, de direkte konsekvensene av hva som skjer i den mest intense tre ukers perioden, men russetida er så mye mer, en gigantisk institusjon, noe elevene begynner å planlegge tidlig, kanskje allerede i første klasse, noen bruker grotesk mye penger på alt fra busser til umoralske, primitive dustelåter, til klær, til alkohol, festing etc. Sorry asså, med alt som skjer i verden, det virker ufattelig provoserende.

Det er også en arena for utvelgelse, for rang, hierarki, og samtidig da en arena for det å bli valgt bort, ikke være god nok, populær nok, fin nok, digg nok.

Forby det! Fatter ikke hva som er så vanskelig. Forby det, stopp det, det er ­ingen menneskerett å være på fylla og feste i ukevis midt i skoleåret, bruk hodet og helsa til noe bra – gjør ferdig muntlig eksamen og ta en fest en helg i juni – ferdig snakka.

Kan noen klubbe det igjennom? Please?

Først publisert i spalten Tendenser, Vårt Land 28. april 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt