Lederartikkel Vårt Land

100 dager med Donald

Donald Trump virker like selvopptatt i dag som for 100 dager siden.

Publisert: 26. apr 2017

Lørdag har Donald Trump vært president i USA i 100 dager. Hvor vellykket det er, er det uenighet om. Fakta kan, som vi har lært i trumpismens tid, være åpen for tolkninger, i hvertfall fra presidenten selv. «Øyet som ser» har fått en helt ny betydning etter at Trump ble landets 45. president.

Uansett viser tallenes tale at han, så langt i ­perioden sin, er tidenes mest upopulære president. Målingene har variert, men sist helg sa 42 prosent at han gjør en god jobb, mens hele 53 prosent mener han gjør en dårlig jobb. For å sammenligne, sa nær sju av ti at Barack Obama gjorde det bra, på samme tidspunkt for åtte år siden. Og i april 1993, mente 39 prosent at daværende president Bill Clinton gjorde en dårlig jobb; det er den verste målingen før Trump i år.

Vi er ikke overrasket. Tallene speiler presist hvordan Trump har delt amerikanerne gjennom valgkampen og til slutt i valget. Et godt bilde på det, er å se på Trumps egne støttespillere, og hva de mener 100 dager inn i presidentperioden. De er nemlig like fornøyd i dag som i november i fjor. Hele 96 prosent sier de ville stemt på ham en gang til. Grunnfjellet hans svikter ikke, men de blir heller ikke flere. Bare 2 av 100 sa de angret på at de hadde stemt på Trump.

De første100 dagene er egentlig en kunstig markering, som startet da Franklin D. Roosevelt ble president, og siden har alle blitt målt opp mot hva han fikk utrettet på litt over tre ­måneder. Men likevel blir 100 dager brukt som et barometer for sjefens makt, eller mangel på det.

En president skal ha mange kvaliteter og egenskaper for å klare jobben statslederen er valgt til. En av Trumps største mangler, sammenlignet med andre presidenter, er om han blir regnet av sitt folk for å være ærlig og til å stole på. Dette er egenskaper som er grunnleggende for en person, og som sier svært mye om hvordan man handler i andre situasjoner. Færre en fire av ti mener han er til å stole på. Til sammenligning mente 74 prosent at Obama var til å stole på, 62 prosent sa det samme om George W. Bush, og 61 prosent om Clinton.

Sviktende popularitet burde uroe Donald Trump. Men det gjør det ikke. Han viser liten vilje til å korrigere oppførselen. Han virker like selvopptatt i dag som for 100 dager siden, og som han var i valgkampen og som TV-stjerne i eget TV-show.

1 liker  
Kommentar #1

Ivar Sætre

1 innlegg  1 kommentarer

Publisert over 4 år siden

96% av de som stemte på Trump sier at de ville stemme på ham igjen. Dersom kun en liten andel av de som ikke stemte på ham skifter side, ville han altså kunnet bli valgt igjen. Det er tydelig at lederskribenten har en annen oppfatning. Det skyldes nok den europeiske generelle motviljen mot Trump.

Dinesh d´Souza er sannsynligvis en av de beste, mest kunnskapsrike og mest interessante talere i USA i dag. Likevel er det antakelig knapt noen som har hørt om ham i Norge.  Her er et eksempel på en tale han nylig holdt for studenter om republikanere og demokrater, kapitalisme og sosialisme, og Trump: https://www.youtube.com/watch?v=9UTxBKQXRhE 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere